Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

η Γαλλία επισημαίνει την επικινδυνότητα πρόσθετου τροφίμων στην ανθρώπινη υγεία, καθώς νέα έρευνα αποδεικνύει ότι, η ουσία Ε171 προκαλεί προκαρκινική κατάσταση στα πειραματόζωα
Πρόσθετη χημική ουσία που βρίσκεται σε οδοντόπαστες  αντιηλιακά και σε ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων (καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα και τσίχλες)  μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
νέα μελέτη   δείχνει ότι το πρόσθετο διοξείδιο του τιτανίου,  Ε171 οδηγεί σε προκαρκινική κατάσταση (παρανεοπλασματικό σύνδρομο,  κατάσταση διαταραγμένης μορφολογίας των κυττάρων που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου)
Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι η χημική ουσία Ε171 προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις στο έντερο ή στο κόλον του 40%  των αρουραίων που εκτέθηκε σε αυτή.
Σύμφωνα με ερευνητές στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, η χημική αυτή ουσία δόθηκε στους αρουραίους μέσα στο νερό που έπιναν. Αυτό επιτάχυνε την ανάπτυξη νεοπλασιών, που αν και δεν κρίθηκαν άμεσα κακοήθεις, θα μπορούσαν όμως να εξελιχθούν σε επικίνδυνες μορφές καρκίνου.
σε κανένα πειραματόζωο που έπινε αμόλυντο νερό δεν εμφανίστηκε αυτή η κατάσταση
Προηγούμενη έρευνα  από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer )  έδειξε ότι η εισπνοή του Ε171 -που χρησιμοποιείται επίσης σε χρωστικές ουσίες- θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. αλλά αυτή  είναι η πρώτη φορά που τέτοια σχέση αποδεικνύεται όταν το προϊόν καταναλώνεται από το στόμα.
Στην τελευταία μελέτη , οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το E171 απορροφήθηκε από το έντερο και πέρασε μέσα στο αίμα, από όπου εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη του σώματος.
το E171 βρέθηκε επίσης ότι εξασθένησε το ανοσοποιητικό σύστημα των αρουραίων.
Δεν είναι σαφές κατά πόσον το πρόσθετο αυτό, μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στους ανθρώπους, και οι επιστήμονες αναφέρουν στα ευρήματά τους ότι, αυτά δεν μπορούν να επεκταθούν στους ανθρώπους.
Παρά το γεγονός αυτό, η γαλλική κυβέρνηση διέταξε την άμεση έρευνα σχετικά με την ασφάλεια του Ε171.
Αυτό θα λάβει χώρα ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο των νανο-υλικών στην υγεία, και τα αποτελέσματα, θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
Σε μια κοινή δήλωση, τα γαλλικά υπουργεία για την οικονομία, την υγεία και τη γεωργία, δήλωσαν: «Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (INRA) και δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει ότι η  έκθεση -με την κατάποση μέσα στο νερό- σε διοξείδιο του τιτανίου (E171), το πρόσθετο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής, είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν καθιστούν δυνατόν να επεκταθούν στον άνθρωπο.
"Υπό το φως των πορισμάτων της μελέτης αυτής, τα Υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Γεωργίας αποφάσισαν να συνεργαστούν με την Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων "National Agency for Food, Environmental and Occupational Health Safety (Anses)" για να διαπιστωθεί αν το πρόσθετο τροφίμων E171 αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους καταναλωτές. "
Η μελέτη για τις επιπτώσεις του διοξειδίου του τιτανίου στους αρουραίους πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας  (INRA) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Scientific Reports"
Η ομάδα έδωσε στους αρουραίους E171 μέσω του πόσιμου νερού τους για 100 ημέρες. Οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αναλογικά παρόμοια με εκείνες στις οποίες εκτίθενται οι άνθρωποι μέσα από την κατανάλωση τροφίμων και καλλυντικών προϊόντων.

Δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές, δήλωσαν: «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το E171 διαμορφώνει και προωθεί τα πρώιμα στάδια της καρκινογένεσης του παχέος εντέρου σε ζώα.
"Αυτές οι μελέτες δείχνουν για πρώτη φορά ότι το πρόσθετο Ε171 είναι μια πηγή νανοσωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου στο έντερο και σε ολόκληρο το σώμα, με συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού όσο και για την ανάπτυξη  προ-νεοπλασματικών βλαβών στο κόλον.
«η στοματική έκθεση στο E171 προκαλεί ανησυχία, ειδικά για τα παιδιά που έχουν την τάση να τρώνε πολλά γλυκά."
πηγή 23-1-17
http://www.independent.co.uk/news/science/toothpaste-additive-e171-titanium-dioxide-food-products-cancer-cause-scientists-a7541956.html

The study is a part of the Nanogut project, financed by the French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety (ANSES). The results were published in the journal Nature.
The scientists said they exposed rats to “regular oral doses” of titanium dioxide through drinking water for 100 days. They said they later found dioxide particles in the animals’ livers.
The additive E171, or titanium dioxide, is used for whitening of products and is found in sweets, chocolate products, cookies, chewing gum, and food supplements, as well as in pharmaceutical products and toothpaste.
The US Food and Drug Administration states that E171 should be consumed at levels of no more than one percent of the product’s weight.
The information, however, has not been renewed since 1966

πηγή 23-1-17
https://www.rt.com/news/374709-france-toothpaste-cancer-risk/

The European Union's food safety agency EFSA last year completed a re-evaluation of the E171 additive in food, concluding that available data did not indicate health concerns.
However, it recommended new research to fill data gaps on possible effects on the reproductive system.
(Reporting by Gus Trompiz; Editing by Adrian Croft)
πηγή 20-1-17
 http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-4140970/France-review-food-whitener-additive-health-risks.html
Τα πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες Ε είναι οι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες, που προστίθενται στις έτοιμες τροφές, με σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, της υφής, του χρώματος και της εν γένει εμφάνισης και ο αριθμός των ουσιών αυτών ξεπερνά τις 2.900.
 Ένα πρόσθετο μπορεί να επιτρέπεται μέχρι μια καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο ή να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε κάποιο τρίτο.
Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα «συστατικά».Δεν υπάρχουν σχόλια: