Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

΄Ερευνα για την προσβασιμότητα των τρανσέξουαλ ατόμων στις δημόσιες τουαλέτες, τέλος στην ταμπέλα που διαχωρίζει την"γυναικεία" από την "ανδρική" τουαλέτα, καλύτερη σχεδίαση για προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες στην Αγγλία

Αγγλία,  μελέτη για τις δημόσιες τουαλέτες, που κόστισε £ 50.000,  συνιστά το τέλος της χρήσης προσδιορισμού τους, για κυρίες και κύριους, γιατί αυτό μπορεί να προσβάλλει τους τρανσέξουαλ χρήστες τους.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι η διάκριση στην ορολογία, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το "τουαλέτες με ουρητήρια" και "¨τουαλέτες χωρίς ουρητήρια"
Σύμφωνα με την "the Sun" οι εγκαταστάσεις σε τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες, θα μπορούσαν να περιγραφούν ως "μεγαλύτερες τουαλέτες με μπάρες στήριξης"
Τα ευρήματα ήταν αποτέλεσμα της  μελέτης( με ετήσια διάρκεια)  για σχεδίαση δημόσιας τουαλέτας (Toilet project) με επικεφαλής την Dr Jenny Slater από το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam University.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το " Arts and Humanities Research Council", και εξέτασε εάν είναι κατάλληλη η σχεδίαση του χώρου στις δημόσιες τουαλέτες.
Τον Ιούνιο του 2015, η κ. Slater (για να εξηγήσει το λόγο πραγματοποίησης της έρευνας) είπε: "οι τουαλέτες μπορεί να φαίνονται ένα ασήμαντο θέμα, αλλά βρίσκονται στο επίκεντρο  σημαντικών συζητήσεων για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη δική μας ταυτότητα".
Συγκεκριμένα αναδείχθηκε η έλλειψη επαρκούς προσβασιμότητας στην τουαλέτα, για άτομα με ειδικές ανάγκες και για τα διαφυλικά άτομα θεωρήθηκε ότι οι ορισμοί όπως "κυρίες" και "κύριοι" ή "τουαλέτες ανδρών" είναι ξεπερασμένοι και μεροληπτικοί, και προσβάλλουν (επιφέρουν ψυχολογική πίεση και φοβία)  αυτά τα  άτομα.
Το σημείο εκκίνησης των μελετητών, ήταν η διερεύνηση του πως, άτομα με ειδικές ανάγκες και εκείνα που αναγνωρίζονται ως trans, gender-queer ή non-binary αντιμετωπίζονται στη σύγχρονη κοινωνία.
Τα ευρήματα θα βοηθήσουν να ξεκινήσει μια συζήτηση με αρχιτέκτονες, για το πως οι τουαλέτες θα ενσωματωθούν στους δημόσιους χώρους στο μέλλον.

 Εκπρόσωπος για το Arts and Humanities Research Council, δήλωσε στο "the Sun" ότι η έρευνα αποσκοπεί  στην αντιμετώπιση της ανησυχίας και της καθημερινής εμπειρίας ατόμων των διαφορετικών κοινοτήτων και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.
πηγή 5-1-17
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4089642/Researchers-splashed-50-000-taxpayers-study-toilet-signs-won-t-offend-transgender-users.html

 https://www.thesun.co.uk/news/2536976/50k-of-taxpayers-cash-splashed-on-study-to-rename-male-and-female-loos-toilets-with-urinals-and-toilets-without-urinals/

Δεν υπάρχουν σχόλια: