Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Η άνθιση κυανοβακτηρίων στη λίμνη Γιούτα, προκάλεσε ασθένεια σε περισσότερα από 100 άτομα

 ΗΠΑ, πολιτεία Γιούτα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι αρρώστησαν από την άνθιση  τοξικών φυκιών που κάλυψαν το 90% της λίμνης Utah (στην Utah Valley) και μετέτρεψαν το χρώμα του νερού της, σε φωτεινό πράσινο.
Περισσότερα από 100 άτομα που εκτέθηκαν στα τοξικά κυανόφυτα (κυανοβακτήρια) κάλεσαν το "Utah Poison Control Center" και ανέφεραν συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια και πυρετό, ερεθισμό του δέρματος και των ματιών και εξανθήματα.
Η πλειονότητα των δειγμάτων που συλλέχθηκαν παρουσίαζε υπέρβαση ορίου "μέσου κινδύνου" ('medium risk' threshold of 100,000 cells) όπως ορίζεται από το Worth Health Organization και το Utah Department of Health guidelines  (κατευθυντήριες γραμμές υγείας)
Ένα δείγμα βρέθηκε με 700.000 κύτταρα κυανοβακτηρίων, τα οποία απελευθερώνουν υψηλότερα επίπεδα  κυανοτοξινών όταν πεθαίνουν.
Έτσι, ακόμη και αν η άνθιση στα άλγη μειώνεται σε μέγεθος, στην πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.
Αν και δεν υπάρχει οριστική σύνδεση της αύξησης κυανοβακτηρίων με την εμφάνιση συμπτωμάτων ασθένειας, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα συμπτώματα ήταν συνέπεια της έκθεσης σε κυανοτοξίνες.
Ακόμα και όταν τα φύκια δεν εμφανίζονται στην επιφάνεια της λίμνης, θα μπορούσαν να εξακολουθούν να υπάρχουν - καθώς τα κυανοβακτήρια μπορεί να βυθιστούν σε ορισμένες προϋποθέσεις.
«Οι τοξίνες μπορεί να είναι στο υψηλότερο σημείο τους μετά από την υποχώρηση της άνθισης" προειδοποίησε δελτίο που εκδόθηκε από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ποιότητας (DEQ)
το " Department of Environmental Quality (DEQ)"είπε ότι ο άνεμος και τα ρεύματα της λίμνης φαίνεται ότι προκαλούν τη μετακίνηση των υψηλών συγκεντρώσεων κυανόφυτων  σε διαφορετικές περιοχές
ομάδες της Utah Division of Water Quality με εναέρια άποψη, παρατήρησαν ότι εμφανίστηκε συσσώρευση κυανόφυτων σε περισσότερες περιοχές.
στο νερό στον ποταμό Ιορδάνη  (μόνη διέξοδος της λίμνης) καθώς και στα κανάλια που τροφοδοτούνται από τη λίμνη, έγινε  επίσης έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν η άνθιση φυκών εξαπλωνόταν, σύμφωνα με την Salt Lake Tribune.
Το Τμήμα  Γεωργίας και Τροφίμων (Utah Department of Agriculture and Food)  σύστησε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αποφύγουν τη χρήση νερού από τη λίμνη για την άρδευση των καλλιεργειών και να μη δώσουν από αυτό στα ζωικά τους κεφάλαια μέχρι να έχουν στη διάθεσή τους, τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων.
το τμήμα υγείας "Salt Lake County Health Department" δήλωσε ότι το πόσιμο νερό δεν επηρεάστηκε από την άνθηση.
Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει τις τοξίνες από τα κυανοβακτήρια με τη νόσο αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, ή νόσο του Lou Gehrig, η οποία προκαλεί το θάνατο των νευρώνων που ελέγχουν τους γραμμωτούς ή σκελετικούς μύς.
πηγή 17-7-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3694101/Toxic-algal-bloom-covers-90-percent-Utah-Lake.html

 http://www.sltrib.com/home/4123506-155/cell-counts-of-poisonous-algae-in?fullpage=1

30-9-16
E. coli found in Utah Lake previously fouled by toxic algae
The Utah Department of Environmental Quality issued an advisory Thursday telling people to stay out of the water at the north end of Utah Lake, including the area around Lindon Marina.
Department spokeswoman Donna Kemp Spangler says E. coli indicates fecal contamination. It can cause urinary tract infections and diarrhea in humans.
The advisory says people should wash their hands after touching the water or handling fish from the lake, which is near Orem and Provo.


Utah Lake was closed July 15 due to toxic algae, and researchers began studying whether nutrient levels contributed to the bloom. Most of the lake reopened to swimming and water sports by Aug. 2.

πηγή
http://www.washingtontimes.com/news/2016/sep/30/e-coli-found-in-utah-lake-previously-fouled-by-tox/

  Algae growth is attributed to high temperatures, low lake levels and high concentrations of phosphorous.
 There have been no reports of dead wildlife or extensive fish kills in the Jordan River or Utah Lake.
 The high concentrations of toxins are suspected to be associated with a second algal species, Dolichospermum crassum
 
σχετική είδηση 22-7-2016
Γιούτα, μυστηριώδης πράσινος αφρός άρχισε να ξεχύνεται από υπόνομο ομβρίων υδάτων  σε γειτονιά του Bluffdale (storm drain near 3200 W. & 14800 S. in Bluffdale, Utah, about 20 miles south of Salt Lake City)
ο αφρός προέρχονταν από το κοντινό κανάλι welby Jacob που τροφοδοτεί με νερό τα τοπικά αγροκτήματα. Το κανάλι συνδέεται με τον ποταμό Jordan  (Utah Lake's only river outlet)
για το παράξενο φαινόμενο -που έμεινε αναπάντητο- υπάρχουν δύο εκδοχές
1.ο αφρός να προήλθε από την  άνθιση τοξικών φυκιών που καλύπταν το 90% της λίμνης Utah

2. Ο Nicholas Rupp από το τμήμα υγείας " Salt Lake County Health Department" δήλωσε στο "Fox 13 Now" ότι μπορεί να προκλήθηκε από χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για να καθαριστούν τα κανάλια από άλλες φυτικές μορφές ζωής (βρύα, λειχήνες, μήκυτες κλπ.  γίνεται ετήσιος καθαρισμός του καναλιού)
τη δήλωσή του, στήριξε η Donna Spangler,από το τμήμα περιβάλλοντος " communications director for the Utah Department of Environmental Quality"  είπε στο "Live Science" ότι ο αφρός δεν προέρχεται από την άνθιση των φυκιών αλλά από το καθάρισμα του αρδευτικού καναλιού (αφρισμός από κατάλοιπα σαπουνιού)
μετά το καθάρισμα, οι κάτοικοι ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν το νερό για να ποτίσουν το γρασίδι και τη σοδειά τους. Τότε έκανε την εμφάνισή του ο αλλόκοτος αφρός.
ο μηχανικός Michael Fazio είπε ότι το φαινόμενο υποχώρησε μόλις έκλεισε η γραμμή άρδευσης που συνδεόνταν με το κανάλι.

πηγή 22-7-16
www.ecowatch.com/mysterious-green-foam-bubbles-up-from-sewer-in-utah-1943102938.html+&cd=14&hl=el&ct=clnk&gl=gr

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3704157/Mysterious-green-foam-bubbling-Utah-storm-drain.html#comments
Δεν υπάρχουν σχόλια: