Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι αστακοί υποφέρουν όταν πωλούνται ζωντανοί, αλλά δεν θεσπίζει κανόνες για την προστασία τους, γιατί δεν υπάρχουν σχετικές πρωτοβουλίες...

Η κακοποίηση των δεκάποδων καρκινοειδών (θαλάσσια ζώα με πέντε ζεύγη βαδιστικών ποδιών, όπως τα καβούρια, οι αστακοί, οι καραβίδες και οι γαρίδες) που πωλούνται και βράζονται ζωντανά στην Ευρώπη, απασχόλησε την ευρωπαική επιτροπή.

σχετική η ερώτηση της ευρωβουλευτού Anja Hazekamp (GUE/NGL)στην ευρωπαϊκή επιτροπή (E-016088-15) για την πώληση ζωντανών αστακών  (στις 22-12-15)
θέμα     Subject:  Sale of live lobsters
πηγή
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2015-016088+0+DOC+XML+V0//EN&language=el

Εκτός από χονδρεμπόρους και ιχθυοπώλες, όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ, όπως οι αλυσίδες  Delhaize και Jumbo, πουλούν ζωντανούς αστακούς (κυρίως σαν Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά  "Christmas delicacy")
οι αστακοί (και οι αστακοκαραβίδες) στοιβάζονται μαζί, ο ένας πάνω στον άλλο, με τις δαγκάνες τους δεμένες σφιχτά με ταινία, μέσα σε μικρές δεξαμενές με κρύο νερό.
το προσωπικό δεν είναι ενημερωμένο, για τις κατευθυντήριες γραμμές καλής μεταχείρισης των ζώων στην ΕΕ (EU animal welfare directives)
και οι αστακοί διατηρούνται με τέτοιο τρόπο, που οι πελάτες τους (καταναλωτές) μπορούν, εάν το επιθυμούν, να τους βράσουν ζωντανούς.
Η νομοθεσία της ΕΕ για τα ζώα κτηνοτροφίας και την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή (σφαγή) τους δεν ισχύει για τους αστακούς.

Ωστόσο, όμως,  ακόμη και τα ασπόνδυλα όπως οι αστακοί μπορούν να αισθανθούν πόνο (1) (2) (3) και  άγχος (4) (5).
σχετική η επιστημονική επιβεβαίωση

(1)    http://blogs.nature.com/news/2013/08/experiments-reveal-that-crabs-and-lobsters-feel-pain.html
(2)    http://www.washingtonpost.com/national/health-science/do-lobsters-and-other-invertebrates-feel-pain-new-research-has-some-answers/2014/03/07/f026ea9e-9e59-11e3-b8d8-94577ff66b28_story.html?hpid=z5
(3)    The Cambridge Declaration on Consciousness.
(4)    http://www.sciencemag.org/content/344/6189/1293
(5)    http://www.scientias.nl/kreeft-ervaart-wellicht-gevoelens-van-angst/

1. Μπορεί η Επιτροπή να απαντήσει, εάν υποστηρίζει το συμπέρασμα ότι οι αστακοί υποφέρουν και στρεσσάρονται, όταν διατηρούνται στα σουπερμάρκετ, στοιβαγμένοι στις μικρές δεξαμενές με κρύο νερό και ότι όταν μαγειρεύονται (βράζονται) ζωντανοί, νιώθουν μεγάλο φόβο και πόνο?

2. Πιστεύει η Επιτροπή ότι η ευημερία των αστακών, ως όντα με συνείδηση ​​και συναισθήματα, πρέπει να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί;

3. Μπορεί η Επιτροπή να απαντήσει εάν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να σταματήσει ο άσκοπος βασανισμός αυτών των θαλάσσιων ζώων (αστακών) και την εφαρμογή για παράδειγμα της απαγόρευσης πώλησης ζωντανών αστακών και την άμεση αναισθητοποίηση και θανάτωσή τους, μόλις αλιευθούν?
***********************************************************
Απάντηση του  Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, κ. V.Andriukaitis εξ  ονόματος της Επιτροπής στις 18-2-16
Όσον αφορά την ικανότητα των δεκάποδων καρκινοειδών να αισθάνονται τον πόνο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), στις 22 Δεκεμβρίου, 2005 εξέδωσε Γνωμη σύμφωνη με τις αρχές της Βιολογίας και της προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειράματα και άλλους επιστημονικούς σκοπούς

the European Food Safety Authority (EFSA) published on 22 December 2005 an opinion related to the aspects of the biology and welfare of animals used for experimental and other scientific purposes(1).
(1)    http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/292

Η γνωμοδότηση αυτή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, τα δεκάποδα καρκινοειδή είναι σε θέση να αισθάνονται τον πόνο. Επιπλέον, η γνωμοδότηση αναφέρεται  στις πέντε μεθόδους που κρίνονται πιθανό ότι προκαλούν πόνο και φόβο σε αυτά τα θαλάσσια ζώα, όπως το μαγείρεμα (βράσιμο) ζωντανών καρκινοειδών, και η διάθεση αυτών των έμβιων θαλάσσιων οστρακόδερμων σε γλυκά νερά.
Η ευημερία των δεκάποδων καρκινοειδών όπως οι αστακοί, δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και δεν προβλέπονται πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν οι σχετικοί κανόνες σε επίπεδο ΕΕ.
πηγή
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2015-016088&language=EL

 http://www.thepetitionsite.com/5/stop-selling-live-lobsters-at-supermarkets/

Κάποια συναισθανόμενα έμψυχα ανθρώπινα όντα, εύχονται  στους ευρω- άρχοντες καλό φαγοπότι και το 2017!

Στους λιγοστούς ευρωβουλευτές που υπερασπίζονται τα μη-ανθρώπινα έμψυχα και συναισθανόμενα όντα του πλανήτη , ΕΜΕΙΣ οι διαφορετικοί ΣΕΦ...ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ολόψυχα ευτυχισμένο το 2017, με αρκετή πνευματική τροφή που θα εκφράζεται με δυναμισμό και αγωνιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: