Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Ασθενείς πουλούν αχρησιμοποίητα συνταγογραφούμενα φάρμακα στο eBay, σύμφωνα με έρευνα του BBC

 Σύμφωνα με έρευνα του BBC’s Inside Out,  ασθενείς πουλούν  αχρησιμοποίητα συνταγογραφούμενα φάρμακα στο eBay,
ένας πιάστηκε καθώς προσπαθούσε να πουλήσει το ειδικό για την αρθρίτιδα φάρμακο Enbrel -που δεν το χρειαζόταν πια- για £ 250 το κάθε κουτί.
Αυτό το φάρμακο κοστίζει στο εθνικό σύστημα υγεία (NHS) £ 10.000 το χρόνο.
Ειδικοί λένε ότι υπάρχει μαύρη αγορά στα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς και κοστίζει στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) χιλιάδες  pounds.

Εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων  "Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA)", προειδοποίησε ότι αυτή η πρακτική αυτή θέτει τους ασθενείς σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο.
"Τα φάρμακα δεν είναι συνηθισμένα καταναλωτικά αγαθά - και σωστά, και ορθώς υπόκεινται σε αυστηρούς νομικούς ελέγχους για την πώληση και την προσφορά τους."
"Η πώληση φαρμάκων, εκτός της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού, είναι παράνομη και βέβαια συνιστά παράβαση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή."
«Τα φάρμακα έχουν την ικανότητα να βλάψουν, καθώς και να θεραπεύσουν.  Τα χρησιμοποιούμε μόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες ενός επαγγελματία του τομέα της υγείας»
Η συνταγή ενός φαρμάκου χορηγείται μόνο για καλό σκοπό, μόνο γιατροί ή εγκεκριμένοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, μπορούν με βάση την κλινική εικονα , να εξασφαλίσουν για τους ασθενείς τη χορήγηση τη σωστής θεραπείας τους (με την παρακολούθηση της προόδου της υγείας τους και την αποφυγή πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας ενός φαρμάκου)

Σύμφωνα με το νόμο, συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν μόνο από γενικό γιατρό (general practitioner (GP)), γιατρό νοσοκομείου, ειδική νοσοκόμα ή φαρμακοποιό.
Αλλά έρευνα του BBC’s Inside Out αποκάλυψε ότι δυνητικά επικίνδυνα φάρμακα πωλούνται συνήθως στο eBay.
στον μυστικό ρεπόρτερ Jonathan Gibson, πουλήθηκαν 4 κουτιά ενέσιμου φαρμάκου Claverject για στυτική δυσλειτουργία για συνολικά £ 24 (£ 6 το κάθε κουτί).
Αυτό το φάρμακο κοστίζει στο NHS £ 500 το χρόνο και οι ασθενείς μπορούν να το ζητούν μόνο από από γενικούς γιατρούς.
Ένας εκπρόσωπος του eBay, δήλωσε: «Το EBay είναι μια αγορά και οι πωλητές πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο. Οι πωλητές του eBay απαγορεύεται να πουλούν συνταγογραφούμενα (βάσει λίστας) φάρμακα, σύμφωνα με το ρυθμιστικό οργανισμό  (MHRA).
«Εκτός από τα δικά μας φίλτρα και άλλη τεχνολογία, το eBay συνεργάζεται στενά με την MHRA και άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν μια απευθείας γραμμή για το eBay και  μας επιτρέπουν να αφαιρέσουμε τυχόν λίστες που προκαλούν ανησυχία,  από τη στιγμή που αυτές οι λίστες έχουν αναφερθεί.»

όταν το BBC προσέγγισε για ένα σχόλιο, τη σύζυγο του ανθρώπου που πουλούσε Caverject είπε ότι "γνωρίζαμε ότι αυτό που κάναμε ήταν λάθος, αλλά δεν βγάλαμε πολλά χρήματα από αυτό"
Ο άνθρωπος που πούλησε το φάρμακο Enbrel είπε: «Απλά θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί ξέρω ότι έχω κάνει λάθος.»
πηγή 17-1-2017
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4126374/Patients-selling-prescription-drugs-eBay.html

 http://www.bbc.com/news/uk-england-birmingham-38560041


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: