Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Εκστρατεία «The Bear Me In Mind» για τη διάσωση της μικρής αρκουδίτσας Ushka που φιλοξενείται στον Αρκτούρο.Καμπάνια για τη διάσωση της μικρής ( μόλις 10 μηνών) αρκουδίτσας Ushka που φιλοξενείται στον Αρκτούρο. Η Ushka φέρει βαρύ τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη που την άφησε παράλυτη στα πίσω πόδια, στα καστανά μάτια της διακρίνεται η περιέργεια ενός μικρού παιδιού και στη φωτογραφία τη βλέπουμε γονατιστή στα πίσω πόδια γεμάτη λαχτάρα για το φρουτώδες σνάκ που της προσφέρει η τραγουδίστρια Mollie King Saturdays' singer.
Την καμπάνια ξεκίνησε η Mail on Sunday που κάνει επείγουσα έκκληση για βοήθεια με τη συμμετοχή της Mollie King Saturdays' singer t και την υποστήριξη του ιδρύματος και Born Free Foundation.
Η Ushka βρέθηκε στις αρχές αυτής της χρονιάς, σε βουνό της Βόρειας Ελλάδας, να σέρνεται παράλυτη, πάνω στα πίσω σπασμένα πόδια της, είναι δύσκολο να φανταστείς το τρομακτικό ξεκίνημα ζωής αυτού του ζώου. Όταν εντοπίστηκε σκελετωμένη και παράλυτη, ήταν μόλις δύο μηνών.
οι αρκούδες συλλαμβάνονται από λαθροκυνηγούς για τη χολή τους, άλλες τραυματίζονται και πωλούνται για να χρησιμοποιηθούν ως αρκούδες χορεύτριες.

Παλαιότερα, ο «αρκουδιάρης» ήταν συνηθισμένο επάγγελμα στην Ελλάδα, σήμερα, σε άλλες των Βαλκανίων αποτελεί διαδεδομένο φαινόμενο.
Η 'εκπαίδευση' του ζώου αποτελεί έναν άγριο βασανισμό. Ο εκπαιδευτής-βασανιστής τρυπά το χείλος ή μύτη ή τη μύτη για να περάσει το χαλκά, σπάει τους κυνόδοντες και αφαιρεί τα νύχια του ζώου.
Οι διάφορες φιγούρες και ο χορός είναι αποτέλεσμα ξυλοδαρμού, έλλειψης τροφής και, κυρίως, τοποθέτησης του ζώου σε πυρακτωμένες λαμαρίνες με τη συνοδεία ήχων από ντέφι. Η εκπαίδευση συνεχίζεται έως ότου η αρκούδα συνδέσει τον ήχο και τον πόνο με αντανακλαστικές κινήσεις. Τα ζώα αυτά εμφανίζουν έντονα προβλήματα υγείας και οι στερεότυπες αυτές κινήσεις δύσκολα αποβάλλονται από τη συμπεριφορά τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.


είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι, αν και αυτή η πρακτική έχει απαγορευτεί σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, εν τούτοις συνεχίζεται νόμιμα στα ανατολικά Βαλκάνια.

Η Ushka βρέθηκε κοντά στα Ελληνο- Αλβανικά σύνορα, στη δυτική Μακεδονία.

Σήμερα η Ushka είναι σε ασφαλή χέρια  αλλά ακόμα και έτσι, είναι αποδυναμωμένη από τον τραυματισμός της, αυτό σημαίνει ότι το μέλλον της είναι αβέβαιο και για αυτό το λόγο «αιχμαλώτισε» την καρδιά της Mollie King.

Η καμπάνια έχει σκοπό να βοηθήσει την αρκουδίτσα να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αλλά και να βοηθήσει εκατοντάδες άλλες αρκούδες, που ζουν σε παρόμοιες άθλιες συνθήκες.

Η εκστρατεία «The Bear Me In Mind» κάνει έκκληση για να συγκεντρωθούν £ 50.000 για να δημιουργηθεί ένα ειδικό κατάλυμα για το μικρό αρκουδάκι αλλά και ειδικός χώρος για την κτηνιατρική περίθαλψη και άλλων μικρών αρκούδων που ζουν σε δασική έκταση 50 στρεμμάτων του καταφύγιου ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Νυμφαίο, της Φλώρινας, στην Ελλάδα.

Το ίδρυμα Born Free Foundation συνεργάζεται επίσης με τις αρχές της Γεωργίας, για την περίθαλψη και φιλοξενία τριών μικρών αρκούδων ηλικίας 9 μηνών, που βρέθηκαν να περιπλανώνται στους δρόμους της Τιφλίδας (πρωτεύουσα της Γεωργίας) τον Ιούνιο,
όταν μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, τίγρεις, λιοντάρια λύκοι αρκούδες ιαγουάροι και άλλα άγρια ζώα δραπέτευσαν από τον ζωολογικό κήπο της.

Τα αρκουδάκια της Τιφλίδας είναι λιποβαρή με σοβαρά ψυχικά και σωματικά τραύματα και σήμερα διαβιούν στο δημοτικό κυνοκομείο μαζί με σκύλους… οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι απελπιστικά ακατάλληλες και πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στο καταφύγιο του Αρκτούρου στην Ελλάδα για να ελαφρύνουν οι πόνοι, από τη σκληρή δοκιμασία τους.Τον περασμένο μήνα, η Mail On Sunday με την Mollie King επισκέφθηκαν τον Αρκτούρο στην Ελλάδα. Η διάσημη Αγγλίδα τραγουδίστρια Mollie King (Saturdays' singer) συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ushka –μέσα στο κλουβί του, που έχει διαστάσεις μιας κουζίνας- και ξέσπασε σε κλάματα μόλις αντίκρισε το αξιολάτρευτο μωρό αρκουδάκι. Το ζώο παρά τα τραύματά του, σφύζει από ζωή αλλά χρειάζεται προσοχή για να κινείται περιορισμένα σε μαλακό δάπεδο και να μη μολυνθούν οι πληγές του.
Θέλει μόνο να παίζει με τα παιχνίδια του και τρέφεται με σταφύλια και μήλα, όταν κάθεσαι απέναντί του, πρέπει να κρατάς στα χέρια σου τρόφιμα, για να του δείχνεις τις καλές σου προθέσεις…να το ταΐσεις.
Οι ακτινογραφίες του Ushka θα αναλυθούν από κορυφαίους κτηνιάτρους στη Βρετανία για να βρεθεί κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει, να μη μείνει για πάντα παράλυτος.
Το καταφύγιο του Αρκτούρου φιλοξενεί σήμερα 14 ενήλικες αρκούδες (που διασώθηκαν από αρκουδιάρηδες) και δύο ορφανά. Εάν δεν καταφέρει να αντλήσει οικονομική βοήθεια, θα αναγκαστεί να απομακρύνει τα ζώα που ήδη φιλοξενεί και βέβαια δεν θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί μελλοντικά, άλλα κακοποιημένα ζώα.

πηγή 31-10-15

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3298323/Mollie-King-s-plangent-plea-end-agony-dancing-bears.html
πηγή 1-11-15
http://www.bornfree.org.uk/index.php?id=34&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1994&cHash=ba2ea0e1827dec6d0ce991a618ae9309


Δεν υπάρχουν σχόλια: