Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Χανουκά γιορτή στη Νέα Υόρκη,για την εξέγερση των Μακκαβαίων, με ανακατασκευή του ύμνου, αναφορά στον Χάρι Πότερ και διάσημες προσωπικότητες


Νέα Υόρκη, στην εκδήλωση "Judd Apatow & Friends event at New York's Carnegie Hall "  που έγινε το Σάββατο, ο κωμικός ηθοποιός Adam Sandler τραγούδησε μια νέα, τέταρτη έκδοση του τραγουδιού – ύμνου για τη Χανουκά γιορτή.
Μερικά διάσημα ονόματα προστέθηκαν και τραγούδησαν νέους στίχους, για τη νέα αυτή απόδοση του ύμνου που γράφτηκε για πρώτη φορά για το Saturday Night Live από τον κωμικό Sandler, και εκτελέσθηκε στο NBC σόου, στις 3 Δεκεμβρίου, 1994.
μια πρώτη ανακατασκευή του τραγουδιού έγινε το 1999 και μια δεύτερη το 2002.
celebrating 'eight crazy nights':
στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διάσημες προσωπικότητες
(David Beckham, Shia LaBeouf, Scarlett Johansson, Joseph Gordon-Levitt Seth Rogen, Hulk Hogan, Marvel Comics creator Stan Lee, movie producer Scott Rudin, Larry Page and Sergey Brin 'the two guys who founded Google.')
  επίσης, έγινε αναφορά στον Daniel Radcliffe's Harry Potter με το μαγικό ραβδί του,
ο Sandler τραγούδησε τον στίχο 'Harry Potter and his magic wandi-kah, celebrate Chanukah'
σε όλες τις “αμερικάνικες” σειρές/ταινίες η πιο πολυδιαφημιζόμενη γιορτή των εβραίων είναι η “Χάνουκα”
η Εβραϊκή γιορτή: Χανουκά είναι μια οκταήμερη Γιορτή των Φώτων γιορτάζεται από τους Εβραίους στα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, και χαρακτηρίζεται από το σταδιακό άναμμα των κεριών στην εννιάφωτη λυχνία Menorah
Το ένατο λυχνάρι της Μενορά χρησιμεύει για το άναμμα των άλλων.
Χανουκά σημαίνει εγκαίνια, είναι γιορτή προς τιμή των Μακκαβαίων που εξεγέρθηκαν εναντίον του Αντίοχου των Σελευκιδών (167-164 π.Χ.) όταν εκείνος δεν σεβάστηκε τα θρησκευτικά δικαιώματα των Εβραίων της τότε Ιουδαίας.
Εκτός από εγκαίνια, «η λέξη Χανουκά μπορεί να θεωρηθεί, ότι αποτελείται από δύο συνθετικά: τη λέξη χανού (=απαλλάχτηκαν) και το κα (εβραϊκή παράσταση του αριθμού 25, καθ΄ ότι οι Μακκαβαίοι την 25η ημέρα του μήνα Κισλέβ απαλλάχθηκαν από τους εχθρούς τους», τους Έλληνες). Σύμφωνα δε με την εβραϊκή αριθμολεξία, «η συνολική αριθμητική αξία της λέξης Χανουκά είναι 89, όση της λέξης παντά (=λυτρώνω, ελευθερώνω).

Σύμφωνα με το βιβλίο των Μακκαβαίων, οι Εβραίοι νίκησαν τα στρατεύματα του Αντίοχου του Επιφανούς (έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και κατέσφαξαν τους ΄Ελληνες που κατοικούσαν στην Παλαιστίνη.
Η ένδοξη νίκη του Ιουδαϊσμού επί του Ελληνισμού παρουσιάζεται θρησκευτικά από τους Εβραίους σαν την επικράτηση του «φωτός σοφίας» από τον εκλεκτό λαό του Ισραήλ επί των Ελλήνων και των Ελληνιστών που αντιπροσωπεύουν το σκότος.

Πηγή 17-11-15
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-3321486/Adam-Sandler-updates-Chanukah-Song-David-Beckham-Shia-LaBeouf-Scarlett-Johansson-make-cut.html


Η επτάφωτη εβραϊκή λυχνία μενορά σε διακόσμηση χριστιανικού ναού στην Αρναία Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: