Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Πυροσβέστης σώζει ένα σκυλί παγιδευμένο στη λάσπη και τα απόβλητα, από την κατάρρευση φραγμάτων στη Βραζιλία
Βραζιλία, απίστευτη στιγμή που οι πυροσβέστες σώζουν ένα σκυλί παγιδευμένο στη λάσπη μετά από τη μεγάλη καταστροφή από την κατάρρευση δύο φραγμάτων στο ορυχείο Samarco της Βραζιλίας.
Τέσσερεις νεκροί, 28 αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Το μεταλλείο Samarco βρίσκεται στο λεγόμενο iron quadrangle,  μια από τις πιο ναρκοθετημένες περιοχές του κόσμου.
κάτω από αυτό το φράγμα αποβλήτων στη μεταλλευτική βιομηχανία υπάρχει το χωριό Bento Rodrigues (χωριό 600 κατοίκων που βρίσκεται έξι ώρες βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο) που κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από τη λάσπη και τα απόβλητα.

Το μεταλλείο όπου συνέβη η καταστροφή ανήκει στην εταιρεία Samarco, κοινοπραξία δυο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, της Αυστραλιανής BHP Billiton Ltd  και της Βραζιλιάνικης Vale SA.

Η  κατάρρευση των δυο φραγμάτων αποβλήτων στο μεταλλείο της Βραζιλίας , σκόρπισε την καταστροφή σε μια απόσταση πάνω από 100 χιλιόμετρα και θεωρείται από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία των ορυχείων της χώρας.

Οι υγειονομικές αρχές για τον έλεγχο της τοξικότητας των νερών, είπαν στους κατοίκους που ήρθαν σε επαφή με τη λάσπη, να πετάξουν έξω τα ρούχα τους.
Βιολόγοι προειδοποιούν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμα καταστροφικές για την τοπική αλιεία και τα αγροκτήματα.

Οι αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 580 άτομα μέχρι τώρα θα βρουν καταφύγιο σε ξενοδοχεία  με την οικογένεια και τους φίλους τους (με έξοδα του Samarco.
στη φωτογραφία  ένας άνδρας μεταφέρει το φέρετρο του πεντάχρονου παιδιού του που πέθανε στην περιοχή Bento Rodrigues μετά την έκρηξη του φραγματος.
ένας διασώστης αγγίζει το πρόσωπο ενός αλόγου καθώς προσπαθούν να το σώσουν από τη λάσπη.σχόλια για τη Χαλκιδική
Κανένα  φράγμα δεν είναι απολύτως ασφαλές. Δεν υπάρχει φράγμα που «δεν σπάει». Όπως πολύ σωστά λέγεται, «κάθε φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί». Αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν με αυξανόμενη συχνότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει  να θυμόμαστε όταν έχουμε τρία τέτοια φράγματα να κατασκευάζονται από την Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και το Στρατώνι.

πηγήΣτη Β. Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός κατασκευάζει τρία φράγματα αποβλήτων: Το ένα, για την απόθεση 20 εκατομμυρίων τόνων ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ αποβλήτων, κατασκευάζεται στη λεκάνη του Κοκκινόλακκα, μόλις 500 μ. από τα πρώτα σπίτια του Στρατωνίου και δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Το φράγμα Κοκκινόλακκα βρίσκεται ακριβώς επάνω στο ενεργό ρήγμα-τέρας του Στρατωνίου, που έχει δώσει στον 20 αιώνα δυο καταστροφικούς σεισμούς μεγαλύτερους των 7 Ρίχτερ (σεισμός Ιερισσού, Σεπτέμβριος 1932, με 180 νεκρούς και ολοκληρωτική καταστροφή χωριών)
Άλλα δυο φράγματα, ύψους 150 μέτρων το καθένα, θα κατασκευαστούν στις κοίτες των ορεινών ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικου στις Σκουριές, σε απόσταση 7 χλμ  από τον κόλπο Ιερισσού. Το πρώτο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της θεμελίωσης.
πηγή
http://antigoldgr.org/blog/2015/11/09/brazil-warning-for-skouries/


Δεν υπάρχουν σχόλια: