Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Το Πακιστάν εμπλέκει την MKO «Σώστε τα Παιδιά» στην εκτέλεση του Μπιν Λάντεν


 Υποψίες ότι η «Σώστε τα Παιδιά» βοήθησε στην επιχείρηση για τη δολοφονία του

Το Πακιστάν εμπλέκει MKO στην εκτέλεση του Μπιν Λάντεν
 
Την εντολή να εγκαταλείψει εντός δύο εβδομάδων τη χώρα έλαβε από τις πακιστανικές Αρχές το ξένο προσωπικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά», καθώς υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε στην αμερικανική επιχείρηση για στη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στην κατοικία του Οσάμα μπιν Λάντεν - γνωστή και ως επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Τζερόνιμο» -, που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2011 στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, οι Αρχές είχαν συλλάβει τον Σακίλ Αφρίντι με την κατηγορία ότι βοήθησε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στον εντοπισμό του άλλοτε αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Ο πακιστανός γιατρός είχε συλληφθεί καθώς υπήρχαν στοιχεία για συμμετοχή του σε ανύπαρκτο «πρόγραμμα εμβολιασμού» στο πλαίσιο επιχείρησης για τη δημιουργία άλλοθι σε όσους βοήθησαν με πληροφορίες τους Αμερικανούς.

Οι πακιστανικές Αρχές, ωστόσο, θεώρησαν προδοσία την πράξη του γιατρού, παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν και οι ΗΠΑ είναι θεωρητικά σύμμαχοι στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Οι αμερικανικές Αρχές, πάντως, φρόντισαν να χαρακτηρίσουν με δηλώσεις τους «πολύ χρήσιμες» τις πληροφορίες που έλαβαν για τη φονική επιδρομή ζητώντας την απελευθέρωση του πακιστανού γιατρού.

Ο Αφρίντι, όμως, καταδικάστηκε τον Μάιο σε 33 χρόνια φυλάκιση κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών. Οι δικηγόροι του θα ασκήσουν, όπως όλα δείχνουν, έφεση, ενώ η οικογένειά του διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί προδοσίας.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η καταδίκη του γιατρού ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής του στο ψεύτικο πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά αργότερα τα στοιχεία του δικαστηρίου έδειξαν ότι είχε να κάνει με τις κατηγορίες για συμμετοχή σε παράνομη ισλαμική οργάνωση.

Επισήμως δεν έχει γίνει σαφής ο λόγος που οδήγησε στη διαταγή για την απέλαση των μελών της ΜΚΟ, ενώ η πακιστανική κυβέρνηση δεν έχει καν σχολιάσει το γεγονός.

Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στο Πακιστάν για πάνω από 30 χρόνια, δήλωσε ότι «είναι ενάντια στην ανιδιοτελή αποστολή τους» η πρόσληψη προσωπικού που έχει εργαστεί στο παρελθόν για οποιαδήποτε υπηρεσία ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι «βρίσκονται στην διάθεση των πακιστανικών Αρχών για περαιτέρω έρευνα των αρχείων της οργάνωσης».

Οπως φαίνεται, ωστόσο, οι περιορισμοί στην δράση της ΜΚΟ έχουν αυξηθεί στους 18 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν, ενώ το ξένο προσωπικό αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην έκδοση επίσημων εγγράφων για την παραμονή του στη χώρα. 
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: