Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πληροφορηθήκαμε από την εκπομπή του δημοσιογράφου Γ. Ζερβού (δίαυλος " Blue Sky ") ότι μέχρι και τις βραχονησίδες Καλόγεροι (το «κλειδί» του Κεντρικού Αιγαίου Πελάγους) ξεπουλάνε οι *&^*&@@#$ αλητοπροδοταράδες του κ@ρ@κερ@τ@ !!! Και τις γνωστές Φλέβες ...Διαβάστε αναλυτικώς για τις - στρατηγικής σπουδαιότητος - βραχονησίδες Καλόγεροι, εδώΚαι το Ναυτικό Οχυρό των Φλεβών ξεπουλάνε τα ψοφήμια...

Άσκηση της ΔΥΚ στη νησίδα Φλέβες
Μείζονα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για την εμπορική αξιοποίηση μικρών ακατοίκητων νησιών μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης σε ιδιώτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα πρώτο κατάλογο μετά από έρευνα 585 νησιών και νησίδων, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητας διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές και άλλες παραμέτρους που μπορεί να τα καταστήσουν ελκυστικά για επενδυτές. Στον παραπάνω κατάλογο ωστόσο, η ελληνική γραφειοκρατία που υποτίθεται έλαβε υπόψη της τα κριτήρια “εθνικής ασφάλειας”, συμπεριέλαβε και τη νησίδα Φλέβες απέναντι από τη Βουλιαγμένη, η οποία ως γνωστόν ανήκει στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού και αποτελεί το μοναδικό μόνιμο πεδίο ασκήσεων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Οι αρμόδιοι οφείλουν να...

Η συνέχεια  εδώ

Σχέδιο μακροχρόνιας ενοικίασης για 40 νησίδες


Το Ναυτικό Οχυρό Φλεβών
Την αξιοποίηση 40 ακατοίκητων νησιών εξετάζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή, στο πρακτορείο Bloomberg, το Ταμείο μέχρι τώρα έχει εξετάσει 562 νησιά με την προοπτική της αξιοποίησής τους. Από αυτά, στα 40 νησιά, το Ταμείο βλέπει προοπτικές αξιοποίησης ως θέρετρα αναψυχής υψηλών προδιαγραφών.
Η αξιοποίηση, όπως ανέφερε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, θα γίνει μέσω παραχώρησης για 30 έως 50 χρόνια. Η πώληση δεν αποτελεί επιλογή για το Ταμείο, καθώς απαγορεύεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Αλλωστε, όπως σημείωσε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από μία πώληση δεν θα είναι διαφορετικά από εκείνα που θα έχει μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.
Ο κ. Ταπραντζής δεν κατονομάζει τα νησιά που θα μπορούσαν να μισθωθούν–παραχωρηθούν για αξιοποίηση, αλλά το Bloomberg έκανε λόγο για το ερημονήσι Φλέβες, απέναντι από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, και άλλα τρία μικρά νησάκια στην Κέρκυρα. Αλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο ακόμη και για τη Μακρόνησο.
Τα νησιά που εξετάζονται για αξιοποίηση έχουν έκταση από περίπου 500 έως 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και είναι αποχαρακτηρισμένα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε ό,τι αφορά τον ρόλο τους στην εθνική ασφάλεια της χώρας. «Οι τοποθεσίες που έχουμε εντοπίσει εμφανίζουν καλή διαμόρφωση εδάφους, είναι κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν καλά ανεπτυγμένες υποδομές και ταυτόχρονα δεν εγείρεται θέμα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσθεσε ακόμη ότι, για οποιαδήποτε αξιοποίηση αυτών νησιών, θ’ απαιτηθεί η ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας, προκειμένου να μπορέσουν τρίτοι ενδιαφερόμενοι να δημιουργήσουν υποδομές πάνω σε δημόσια γη. Φυσικά, θ’ απαιτηθεί και η έκδοση των κατάλληλων περιβαλλοντικών αδειών και αδειών δόμησης.
Ο κ. Ταπραντζής, επιφορτισμένος με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αξιοποιήσεις και των άλλων ακινήτων, όπως του Ελληνικού, του Αφάντου και της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Για την αξιοποίηση του Αφάντου στη Ρόδο, είπε ότι ο προτιμώμενος επενδυτής αναμένεται να επιλεγεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, ζήτημα προέκυψε χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας, ότι ο ισραηλινός στρατός επιθυμούσε ν’ αγοράσει ελληνικό ερημονήσι προκειμένου ν’ αξιοποιήσει ως πεδίο βολής. Για το θέμα, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωναν άγνοια. Στελέχη των δύο υπουργείων ανέφεραν στη «Κ» ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν υπήρξε από τις ισραηλινές αρχές. Οι ίδιοι σημείωναν πως η εφημερίδα Haaretz, που δημοσίευσε την είδηση, προφανώς δημοσιοποιούσε σκέψεις και ιδέες που υπήρξαν στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και οι οποίες όμως ποτέ δεν είχαν διατυπωθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: kathimerini
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: