Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί «δολοφονούν» και τη μνήμη του Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ

isaak solwmou_mesa
Αφέθηκε ελεύθερος, ο Ερχάν Αρικλί, ένας από τους κατηγορούμενους για την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και “εκπρόσωπος” των κατεχομένων στην Κιργιζία. Ο Ερχάν Αρικλί είχε συλληφθεί προχθές στην Κιργιζία, καθώς έχει εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Όπως αναφέρει η κυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα “Κουκουβάγια”:

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χτες τη νύχτα την πληροφορία ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν ανακοίνωσε ότι ο Αρικλί ο οποίος προσήχθη χθες στο αεροδρόμιο του Μπισκέκ στην Κιργιζία αφέθηκε ελεύθερος, αφού «το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κατηγορία εξέπεσε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ότι πρόκειται για ειδική υπόθεση της Κύπρου και ότι η Κιργιζία δεν μπορεί να είναι μέρος στην υπόθεση αυτή».

Το γεγονός ότι ο Αρικλί αφέθηκε ελεύθερος επιβεβαίωσε και ο εμπορικός σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας στην Κιργιζία Μπεχζάτ Ερτέν.

Χθες με δήλωση του ο Αρικλί, υποστηρίζει στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» : «Ζω εδώ και χρόνια στην Κιργιζία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αλωνίζει στην περιοχή αυτή. Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που έδωσαν στην Ιντερπολ. Ακόμα και η ημερομηνία γέννησής μου και τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα μου. Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στη Λευκωσία. Δεν είχα καμία σχέση με το γεγονός. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπατά τον κόσμο όλο με τα ψέματά της. Αφέθηκα ελεύθερος όταν έμαθε την αλήθεια και η Ιντερπόλ».

Εδώ όμως εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Πώς ήρθη το ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται και χωρίς να ενημερωθεί η κατηγορούσα πλευρά; Σαφώς πρόκειται περί ωμής παρέμβασης στο διεθνές σύστημα απονομής δικαιοσύνης, του τουρκικού ΥΠ. ΕΞ. Άλλωστε η Κιργιζία, ανήκει στον χώρο επιρροής της Τουρκίας. Το ζήτημα όμως έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Κυπριακή και Ελλαδική πλευρά, καθώς τα Υπ. Εξωτερικών φαίνεται να πιάστηκαν στον ύπνο ή να αδιαφόρησαν σκοπίμως.

Ήδη, οι κυπριακές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σωρεία “ενστάσεων” για το χειρισμό της υπόθεσης του Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είναι στη λίστα των υπόπτων για τη δολοφονία του Τ. Ισαάκ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τής Κυπριακής Δημοκρατίας “διαβουλεύονται”, για να δουν πώς θα χειριστούν το θέμα τού Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είναι στη λίστα των υπόπτων για τη βάρβαρη δολοφονία στη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης τού Τάσου Ισαάκ, δήλωσε, Στέλιος Χειμώνας.

Ο ίδιος είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκαν χθες το πρωί, για την απόφαση του δικαστηρίου της Κιργισίας να αφεθεί ελεύθερος ο Αρικλί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, η κυπριακή αστυνομία ενημερώθηκε από την Ιντερπόλ ότι οι αρχές της Κιργισίας είχαν εντοπίσει έναν από τους οκτώ υπόπτους για το φόνο τού Τάσου Ισαάκ. Η Ιντερπόλ ζήτησε από την αστυνομία να της αποσταλούν φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Η κυπριακή αστυνομία, απέστειλε μόνο φωτογραφίες, καθώς δεν είχε στην κατοχή της άλλα στοιχεία τού υπόπτου. Απέστειλε, επίσης, το διεθνές ένταλμα σύλληψης στη ρωσική γλώσσα, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου, δήλωσε ότι το 1996 είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης τού Αρικλί. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, πρόσθεσε, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να υποβάλουν κάποια υποστηρικτικά στοιχεία σε νέο διάβημά τους.
Όσο για το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; Δεν γνωρίζουμε φυσικά εάν αυτό μπορεί να αντιδράσει επισήμως, αφού η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Δεν ξέρουμε όμως και εάν επί της ουσία δεν μπορεί να πράξει τίποτε.  Θα κάνει μήπως κάτι; Θα καταγγείλει μήπως την συμπεριφορά της Κιργιζίας στα διεθνή φόρα; Θα θέσει άραγε ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη χώρα εντάσσεται και λειτουργεί μέσα στις διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την δράση της Ιντερπόλ;

Θα πάρει άραγε μπροστά το ελληνικό κράτος, προκειμένου να δείξει ότι έχει την απαραίτητη πυγμή που χρειάζεται για να προστατεύει τους πολίτες ελληνικής καταγωγής, ακόμη και εάν αυτοί είναι “υπήκοοι Κύπρου”; Ή θα επιτρέπει στους δολοφόνους αυτών να κυκλοφορούν ελεύθεροι, προστατευμένοι λόγω της τουρκικής ισχύος, ως έχοντες μια ιδιότυπη ασυλία; Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν ήταν η πολιτική πίεση του ψευδοκράτους των κατεχομένων, που είχε ως καρπό την απελευθέρωση του δολοφόνου, αλλά η πολιτική πίεση από πλευράς Τουρκίας.
Είναι σαφές ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αδράνησαν όταν πληροφορήθηκαν την σύλληψη του συγκεκριμένου τύπου. Και η αδράνεια αυτή, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί εγκληματική. Γιατί πέραν του καθαρά νομικού κομματιού, αποτελεί διεθνή ταπείνωση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, το να μην συλλαμβάνεται αυτός ο άνθρωπος. Διεθνή ταπείνωση, παρόμοια κατά την άποψή μου και συγκρίσιμη – αν και σε αντίθετη μορφή – με την διεθνή ταπείνωση που είχε υποστεί η Ελλάδα παραδίδοντας τον Οτσαλάν.

Ο δε χαλαρός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται όλη αυτή η ιστορία, τόσο από Κύπρο, όσο και από το Ελλαδικό κράτος, δείχνει ότι μάλλον πρόκειται περί μίας ακόμη “θυσίας” στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας. Μήπως οι Τούρκοι απείλησαν τον Χριστόφια, ότι θα διέκοπταν τις συνομιλίες μαζί του, εάν γινόταν τελικά αυτή η σύλληψη; Μήπως δεν επρόκειτο τελικά για “αδράνεια” αλλά για “συμφωνία κάτω από το τραπέζι”; Φυσικά δεν μπορεί κανείς να τα γνωρίζει αυτά, και πολύ περισσότερο να έχει αποδείξεις, προκειμένου να τα ισχυρισθεί επισήμως. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο μια τέτοιου είδους παραβίαση της κοινής λογικής, γίνεται αποδεκτή με τόσο χαλαρό τρόπο.

Φαντάζεστε μήπως πώς θα αντιδρούσε η Τουρκία σε ένα αντίστοιχο γεγονός; Θυμάστε μήπως τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε για την δολοφονία των δικών της “ακτιβιστών” στο mavi marmara, από ισραηλινούς; Κίνησε γη και ουρανό, ανέτρεψε γεωπολιτικές συμμαχίες ετών.
Ενώ εμείς από την άλλη κάνουμε σαν να μην έγινε τίποτε, που δύο Έλληνες δολοφονήθηκαν από Τούρκους. Μόνο το καθιερωμένο... κλάψιμο, τα “μαχητικά” μνημόσυνα. Και αυτά ούτε καν από το επίσημο κράτος, αλλά από πρωτοβουλίες ιδιωτών.

Εκεί ακριβώς διαφέρει μια σοβαρή χώρα από μία ασόβαρη σαν την δική μας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: