Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

ο ΥΒΡΙΔΙΣΜΟΣ της ΑΓΡΙΟΓΑΤΑΣ, αιτία για την εξαφάνισή της

Ο υβριδισμός της αγριόγατας με την ήμερη γάτα είναι η κύρια αιτία εξαφάνισης αυτού του ζώου, παγκόσμια.
Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε την έκταση του υβριδισμού ενώ σε πυκνοκατοικημένες χώρες, οι "καθαρές" αγριόγατες είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιες.
Highland Tiger. Image credit: Dorothy Thomson
Στο Ισραήλ οι αγριόγατες έχουν πλέον αφανισθεί και στη Σκωτία ίσως έμειναν μόνο 35 άτομα. Τα λιγοστά άτομα που απέμειναν, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω ενδογαμίας.
Στη Μεγάλη Βρετανία, απέμειναν ελάχιστα μεγάλα άγρια σαρκοφάγα ζώα, όπως η αγριόγατα που είναι γνωστή ως Highland Tiger.
Ένα νέο τεστ DNA-που θα είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα- θα προσδιορίζει  ποιες αγριόγατες είναι καθαρόαιμες και ποιες είναι υβρίδια.
Ομάδες επιστημόνων  προσπαθούν με ερευνητικά προγράμματα να προστατέψουν το σπάνιο πλέον είδος της καθαρόαιμης αγριόγατας.
Η Scottish Wildcat Association (SWA) προτείνει να γίνει σύλληψη των ζώων, αιματολογικός έλεγχος, τέστ DNA και επανατοποθέτηση τους σε μέρη που υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την επιβίωσή τους.
13-9-12   Scottish wildcats may become extinct, only 35 left
London, Sep 13 (IANS) Scottish wildcats may be the next species to be wiped out from the earth, as conservationists say the numbers of pure-bred cats may have fallen to about 35 individuals.
The SWA said licensed trapping of the mammals should be allowed so blood samples could be taken in an effort to better understand the state of the population. It has also suggested relocating pure wildcats to areas where there are fewer risks.

πηγές
http://in.news.yahoo.com/scottish-wildcats-may-become-extinct-only-35-left-141904824.html
http://www.phenomenica.com/2012/09/scottish-wildcats-may-become-extinct-only-35-left.html
http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/09/14/scottish-wildcat-extinct-big-cats-britain-_n_1884284.html
27-7-12 Two young wildcats, were born at the animal park at Kincraig run by the Royal Zoological Society of Scotland.
A new DNA test is offering hope that the species might survive. The test, which could be ready by Christmas, could identify which cats are pure-bred, and which are hybrid and pave the way for a breeding programme which could save the species.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2179751/Young-wild-carefree-Endangered-wildcat-kittens-play-animal-park-protective-mothers-watchful-glare.html

αγριόγατα  Felis manul  
14-9-12 Νότια Σιβηρία, Χακάσια, ειδικοί επιστήμονες  προσπαθούν  να εντοπίσουν την αγριόγατα «μανούλ» (Felis manul). Η αγριόγατα αυτή ζει επίσης στο Καζαχστάν, την Κιργισία, την Μογγολία και την Κίνα
Όπως εξηγεί ο βιολόγος Σεργκέι Ιστόμοφ: για να δεις με τα μάτια σου μια «μανούλ» ή έστω απλά να εντοπίσεις τα ίχνη της, είναι υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη,
Η «μανούλ» γνωρίζει να μην αφήνει αποτυπώματα της καθημερινής της δραστηριότητας. Ποτέ δεν θα πατήσει στο χιόνι, ακριβώς για να μην αφήσει ίχνος. Περιμένει για παράδειγμα πότε θα περάσουν οι αίγαγροι και πατά πάνω στα ίχνη των πελμάτων τους.
Καταφύγιο των «μανούλ» είναι ρωγμές στους βράχους, λαγούμια και κουφάλες πεσμένων κορμών.
Σχεδιάζεται να τοποθετηθούν κολάρα ραδιοπαρακολούθησης στις γάτες «μανούλ», ώστε να προσδιοριστεί ο βιότοπος τους.
Τελευταία οι γάτες «μανούλ» είναι αγαπημένο θέμα στο κόσμο των ιστολογίων: τις συζητούν, και θέλουν να τις αποκτήσουν ως κατοικίδια. Οι βιολόγοι δεν το συμβουλεύουν: δεν είναι δυνατό να εκπαιδευτεί η «μανούλ» αφού πρόκειται για άγριο ζώο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, στην περιοχή των ορέων Σαγιάν ο πληθυσμός της σπάνιας αγριόγατας δεν ξεπερνά τις δυο-τρεις δεκάδες.
πηγή

http://greek.ruvr.ru/2012_09_14/88225929/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: