Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Καταργείται το εθνικό Πάρκο Αλοννήσου;

Καμπανάκι κινδύνου για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, κρούει η Αλόννησος, με αφορμή τη λίστα με τα νησιά –φιλέτα υπό ενοικίαση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται –εκτός από την Τσουγκριά στη Σκιάθο- η βραχονησίδα Μανώλα, το Μικρό, το Στρογγυλό και το Σκαντήλι.
Οι νησίδες αυτές βρίσκονται στη α' και β' ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου, όπου ισχύουν αυστηρές απαγορεύσεις. «Άραγε πάμε για κατάργηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου;», διερωτάται ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, χωρίς να κρύβει την έκπληξή του για τις... ασκήσεις επί χάρτου της Κυβέρνησης που θέτουν σε κίνδυνο το Θαλάσσιο Πάρκο και ακυρώνουν τις θυσίες των ντόπιων αλιέων.

Πέντε νησάκια των Βορείων Σποράδων, η Τσουγκριά στη Σκιάθο, η βραχονησίδα Μανώλα, το Μικρό, το Στρογγυλό και το Σκαντήλι Αλοννήσου, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 40 ακατοίκητων μικρών νησιών ή βραχονησίων, που η Κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες σε βάθος 50ετίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Η είδηση, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Αλοννήσου. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, Π. Βαφίνη, οι νησίδες αυτές βρίσκονται στην α' και β' ζώνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου- Βορείων Σποράδων, όπου ισχύουν απαγορεύσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση αποβίβασης στα νησιά Στρογγυλό και Σκαντήλι. «Η αποβίβαση επιτρέπεται μόνο σε επιστήμονες για επιστημονική έρευνα, μετά από σχετική άδεια του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου. Ακόμη και οι αλιείς που θα βρεθούν εκεί σε έκτακτη ανάγκη επιτρέπεται μόνο να αγκυροβολήσουν και να παραμείνουν στα σκάφη τους. Επίσης στα νησιά αυτά ζει ο αιγιόγλαρος, προστατευμένο είδος και γενικά απαγορεύεται η αποβίβαση στα νησιά και κάθε είδους μη επιστημονική δραστηριότητα», υπογραμμίσει ο κ. Βαφίνης.

Όσο για τα νησιά Μικρό και Μανώλα έκτασης 83 και 96 στρεμμάτων αντίστοιχα, o κ. Βαφίνης, τονίζει ότι «ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Δήμο Αλοννήσου και η μορφολογία του εδάφους τους δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τουριστική αξιοποίηση, παρά μόνο για την εκτροφή αγριοκάτσικων!». Σε περίπτωση παραχώρησης των νησιών του Θαλάσσιου Πάρκου προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, δεν είναι μόνο το οικοσύστημα που μπαίνει σε κίνδυνο. Ακυρώνονται και οι θυσίες της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία, προστασία και ανάπτυξη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου- Βορείων Σποράδων.

«Οι αποφασίζοντες επί χάρτου και από τα γραφεία των Αθηνών, αγνοούν τις συνέπειες που είχαν για τους κατοίκους της Αλοννήσου και ιδίως του αλιείς, οι απαγορεύσεις που επεβλήθησαν στην περιοχή με τη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Συνέπειες οικονομικά δυσμενείς για τους ντόπιους κατοίκους, διότι εφαρμόστηκαν μόνο οι απαγορεύσεις χωρίς να υπάρξουν για τους κατοίκους αντισταθμιστικά οφέλη έως σήμερα. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της Αλοννήσου με τις θυσίες τους συνέβαλαν και συμβάλλουν καθημερινά με κόστος, στη δημιουργία και διαφύλαξη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου προκειμένου να αφήσουν κληρονομιά στα παιδιά τους τον φυσικό αυτό πλούτο, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εναλλακτικά. Το οικοσύστημα αυτό που τόσα χρόνια διατηρήθηκε με θυσίες, θα δεχθεί πλήγμα με την προωθούμενη «τουριστική αξιοποίηση» γράφοντας στα «παλιά υποδήματα» κάποιων τις μέχρι τώρα αποφάσεις για την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει ο κ. Βαφίνης.


εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: