Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ εν όψει - ΠΕΤΣΟΚΟΜΑ!


Ερχεται καταιγίδα μέτρων που θα πλήξει μισθούς και συντάξεις, θα αποσαθρώσει τις εργασιακές σχέσεις, θα φτωχύνει έτι περαιτέρω εκατομμύρια Ελληνες με αβέβαιες προοπτικές και χωρίς τίποτα να διασφαλίζει ότι σύντομα δεν θα υπάρξει και νέα δέσμη μέτρων.

Η τρόικα θέλει να κοπούν από μισθούς και συντάξεις 9,5 δισ. ευρώ αντί των 7 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Ζητάει, κατά πληροφορίες, και οριζόντιες περικοπές 5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, ενώ ρίχνει ξανά τον πήχη των περικοπών στα 600-700 ευρώ για τις κύριες συντάξεις.
Ειδικότερα, τα εναλλακτικά σενάρια που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνουν:
  • Αφετηρία περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις πολύ πιο κάτω από τα 1.000 ευρώ, ίσως και από τα 600-700 ευρώ μεικτά. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο αυτό προέβλεπε ότι η περικοπή θα ήταν 1% για συντάξεις από 600 έως 800 ευρώ και 2% για συντάξεις από 800 έως 1.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος και άνω οι περικοπές θα είναι κλιμακωτές και θα κυμαίνονται από 5% έως 20% για συντάξεις άνω των 2.400 ευρώ. Σημειώνεται ότι από 600 έως 1.000 ευρώ παίρνουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι.
  • Περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ, από τα 480 ευρώ που είναι σήμερα, στα 360 ευρώ. Το μέτρο επηρεάζει περίπου 300.000 συνταξιούχους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας.
  • Περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 400.000.000-450.000.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, ένα μέτρο που υπολογίζεται ότι θα έχει δημοσιονομικό όφελος περίπου 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Ταυτόχρονα αυξάνονται τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης για τη χορήγηση βασικής σύνταξης και έτσι στο εξής θα απαιτούνται 6.000 αντί για 4.500 ένσημα που χρειάζονται σήμερα.
  • Κατάργηση του «υπολοίπου» από τον 13ο και τον 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα.
  • Κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Περικοπές έως 83% στο εφάπαξ 22 Τομέων Πρόνοιας. Ειδικά για τους δημοσίους υπάλληλους το «ψαλίδισμα» του εφάπαξ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 23%.
  • Σφαγή των επιδομάτων ακόμα και όσων παίρνουν επιδόματα αναπηρίας. Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η χορήγηση του ΕΚΑΣ να καταργηθεί για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Επίσης τα κοινωνικά επιδόματα θα χορηγούνται με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να αποκλείονται και περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης εξετάζεται μεγαλύτερο «ψαλίδι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ, αλλά και πιθανές νέες μειώσεις (της τάξης του 5%) στους μισθούς του στενού δημόσιου τομέα. Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνεται εκτεταμένη συζήτηση και για τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες από τη μια περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η απελευθέρωση ωραρίου των καταστημάτων, και από την άλλη διατήρηση στο τραπέζι του ζητήματος της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Ειδικά στα εργασιακά, η τρόικα πιέζει για κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και θεσμοθέτηση της εξαήμερης, για περαιτέρω περικοπές στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και για εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων εργασίας σε καθημερινή βάση.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλειδώσει το νέο πακέτο μέτρων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup για να εξετάσει τα πορίσματα της τρόικας.

Χθες ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ θα γίνουν σε βάθος τετραετίας, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την πολυσυζητημένη επιμήκυνση. Παραδέχτηκε όμως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια στο τούνελ της ύφεσης, σημειώνοντας ότι έως το τέλος του έτους το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κατά 20% μέσα σε πέντε χρόνια, ποσοστό που θα φτάσει στο 25% το 2014.

"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: