Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Βούλγαροι γιατροί στην Ξάνθη προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες και φάρμακα αμφίβολης ποιότητας


Ιατρικές υπηρεσίες κατ΄ οίκον, σε τιμές της τάξης των 5-10 ευρώ, αλλά και πώληση φαρμάκων... στο σαλόνι τους, προσφέρουν το τελευταίο διάστημα στους κατοίκους του νομού Ξάνθης, κυρίως των ορεινών χωριών, Βούλγαροι επαγγελματίες...

ασκώντας μια νέα μορφή «παραεμπορίου», που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ανθεί τους τελευταίους μήνες κοντά στα σύνορα.

Αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταγγελία στον Ιατρικό ή τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης, ωστόσο το φαινόμενο Βούλγαρων γιατρών που περνούν τα σύνορα για να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες επί ελληνικού εδάφους ή και για να πουλήσουν αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα, αποτελεί κοινό μυστικό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία και την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.

«Το πρόβλημα με το παραεμπόριο από τη Βουλγαρία, που πλέον συνδέεται με την Ελλάδα μέσω πέντε διόδων, είναι τεράστιο, αφού δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ενώ μέχρι τώρα ξέραμε για Έλληνες που πήγαιναν στη Βουλγαρία για ιατρικές υπηρεσίες, βλέπουμε και γιατρούς ή φαρμακοποιούς από τη Βουλγαρία, που γυρίζουν με τις τσάντες στα καφενεία των χωριών και ψάχνουν για πελάτες. Χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών και προτείνουν εξετάσεις με 5 ευρώ», λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στυλιανός Μωραΐτης.

Κυρίως οδοντίατροι και παθολόγοι

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος, λέει ότι, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας επίσημης καταγγελίας, ωστόσο το θέμα ενδέχεται να υφίσταται πράγματι, στα ορεινά χωριά.

Όσον αφορά τις ειδικότητες των Βούλγαρων ιατρών που κατεβαίνουν στις παραμεθόριες περιοχές της Ξάνθης, ο κύριος Καραδέδος λέει ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται ως επί το πλείστον για οδοντίατρους ή παθολόγους, χωρίς να αποκλείεται να είναι απλά «αγύρτες», χωρίς καν πτυχίο.

«Αν και οι υπηρεσίες των Ελλήνων ιατρών εδώ προσφέρονται επίσης σε χαμηλές τιμές, της τάξης των 20-30 ευρώ, οι επαγγελματίες αυτοί προτείνουν εξετάσεις και εργασίες με 5-10 ευρώ, από ό,τι λέγεται», λέει ο κύριος Καραδέδος, ο οποίος διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για την ποιότητα των φαρμάκων («τα φάρμακα αυτά δεν ξέρουμε τί είναι»), που ενδεχομένως δίδονται στους ασθενείς.

«Η λεγόμενη ‘’ιατρική των συνόρων’’ εδώ είναι ήδη πάρα πολύ ανεπτυγμένη, με αρκετούς Έλληνες να πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι και Βούλγαροι έρχονται στην Ελλάδα, ενδεχομένως και με βαλίτσες γεμάτες φάρμακα προς πώληση», προσθέτει και υπενθυμίζει ότι, ούτως η άλλως, «τεράστιες ποσότητες φαρμάκων» διακινούνται παρατύπως μέσω Ιντερνέτ.

Κατά τον ίδιο, οι ελλιπείς έλεγχοι στα σύνορα είναι το βασικό αίτιο του προβλήματος. «Ευτυχώς», λέει, «οι ιατρικές υπηρεσίες που δίδονται συνήθως δεν είναι χειρουργικές».

Σε ορεινά χωριά, όπως το Ωραίον ή οι Θέρμες, που βρίσκονται σε απόσταση το πολύ μισής ώρας από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εντοπίζεται ως επί το πλείστον το εν λόγω φαινόμενο, όπως λέει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: