Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Σκοτώνουν Ινδιάνους στο Περού


του Χάρη Μπότσαρη

Δικηγόροι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση του Περού για συγκάλυψη εγκλημάτων, μετά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 ιθαγενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί ξεπερνούν τους εκατό και υπάρχουν φήμες ότι η αστυνομία κρύβει πτώματα σε άγνωστα σημεία, ενώ η κυβέρνηση διαψεύδει και υποστηρίζει ότι τα θύματα είναι μόνον αστυνομικοί.

Εδώ και δύο μήνες οι ιθαγενείς της Αμαζονίας έχουν ξεσηκωθεί εναντίον νόμων που επιτρέπουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός Άλαν Γκαρσία που είναι πρόσωπο μισητό για τους Ινδιάνους επιμένει ότι έχει εξασφαλίσει εκατομμύρια στρέμματα γης για τους αυτόχθονες, ενώ ο ηγέτης των εξεγερμένων Αλμπέρτο Πιζάνγκο έχει ζητήσει άσυλο στη Νικαράγουα μετά από ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.

Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν περίπου 2.000 Ινδιάνοι που κρατούσαν δόρατα και μαχαίρια διαμαρτυρήθηκαν για τις γεωτρήσεις και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 30 διαδηλωτές και 24 αστυνομικοί.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι στην περιοχή της Μπάγκουα Γκράντε που απέχει 1.400 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, υπάρχουν εκατοντάδες αυτόχθονων που αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι για μαζικές σφαγές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: