Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ:"ΠΟΙΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ; ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"! 18 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ!


Πλήρης επιβεβαίωση χθες, δια χειλέων Αχμέτ Νταβούτογλου, των όσων αποκάλυψε πριν 7 εβδομάδες το defencenet και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τ.177 για την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου και ειδικά για εκείνων των νησιωτικών περιοχών που σχεδόν κάθε εβδομάδα δέχονται την επίσκεψη τουρκικών μαχητικών και γίνονται εικονικοί στόχοι σε αποστολές κρούσης εδάφους της τουρκικής Αεροπορίας. Σήμερα ήταν η σειρά της τουρκικής Αεροπορίας να επιβεβαιώσει επί του πρακτέου τους ισχυρισμούς Νταβούτογλου με 18 παραβιάσεις από 16 αεροσκάφη στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την χθεσινή συνάντησή του με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, ήταν...εντυπωσιακά ειλικρινής για τις προθέσεις της Άγκυρας, όταν του τέθηκε από την δεύτερη θέμα υπερπτήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο: "Να πάμε σε συνολική διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο", ήταν η απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου!

Δηλαδή, ακόμα πιο προωθημένη και από την μέχρι στιγμής θέση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που είχε απαντήσει στα διαβήματα του Φώτη Ξυδά, του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα ότι "Τα νησιά στα οποία αναφέρεστε δεν έχουν προσδιορισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, άρα δεν τίθεται θέμα παραβιάσεων". Το ίδιο επανέλαβε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά πλέον πρότεινε και... λύση! "Να πάμε σε διαπραγματεύσεις για όλο το Αιγαίο"!

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας. Αφού πλέον επίσημα μας καλούν να πάμε σε διαπραγματεύσεις για όλο το Αιγαίο και αμφισβητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών ( γιατί το υπουργείο των Εξωτερικών δεν δίνει τις απαντήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ στον πρέσβη μας στην Άγκυρα, στην δημοσιότητα;) εδώ έχουμε μία κλασική προετοιμασία διπλωματικού υπόβαθρου για τη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Είναι γεγονός ότι στην Βασιλίσσης Σοφίας αιφνιδιάστηκαν με τις θέσεις του Α. Νταβούτογλου, αφού δεν περίμεναν ότι θα τεθούν τόσο ωμά σε μια τέτοια χρονοτοπική συγκυρία, ζητήματα όπως το καθεστώς του Αιγαίου. Αλλά και ότι θα υπήρχε τόσο χονδροειδής και κάθετη άρνηση συνεργασίας στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Είναι σαφές ότι κάποιοι στην Βασιλίσσης Σοφίας επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με λάθος κριτήρια.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφελής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξέλλών - Άγκυρας, Εγκεμέν Μπαγίς, ξεκαθάρισε: "Αρνούμεθα να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου. Θέλουν για γείτονα, ένα πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή μια χώρα με δυσκολίες που είναι σε θέση να μεταδώσει τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή;".

Για το ίδιο θέμα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο όσο δεν υπογράφουν αντίστοιχες συμφωνίες οι χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος συνόδευσε τον αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης επίτροπο Ζακ Μπαρό σε πτήση πάνω από το Αιγαίο και πραγματοποίησαν επίσκεψη σε χώρους υποδοχής παράνομων μεταναστών στη Σάμο και στον Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: