Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

“Σκληρή” γλώσσα και θράσος από Ερντογάν για ηγέτες αντίθετους στην ένταξηΣκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις Βρυξέλλες, για όσους θέτουν εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Όλι Ρεν, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού με προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μιλώντας για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Υποστήριξε δε ότι από τα 35 κεφάλαια – «προϋποθέσεις» για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, μόνο τα δέκα έχουν ανοίξει και μίλησε για «άδικη αντιμετώπιση» της Ε.Ε. προς τη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους σκεπτικιστές πολιτικούς, περιγράφοντας τους ως «στενόμυαλους» και «λαϊκιστές», καθώς – όπως είπε – ενέπλεξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στην καμπάνια των Ευρωεκλογών. Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία επιθυμεί την πλήρη ένταξη και όχι προνομιακή σχέση όπως αντιπροτείνουν Γαλλία και Γερμανία.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009 θα αποδειχθεί εποικοδομητικό, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις των Ελληνοκυπρίων, τονίζοντας ότι η Κύπρος συνεχώς μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο για την Ε.Ε. θέμα της ενέργειας, ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει το κεφάλαιο ενέργειας και πως περιμένει τη συγκατάβαση της ΕΕ. Εμφανίστηκε επικριτικός τονίζοντας ότι το κεφάλαιο αυτό δεν ανοίγει, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και άφησε ασαφές το ενδεχόμενο να στηρίξει την υλοποίηση του ευρωπαϊκού αγωγού Ναμπούκο, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή

Σχόλιο:Ο Ερντογάν με περισσό θράσος δεν διστάζει να τα βάλει με τους δυνατούς της Ευρώπης, παρ' ότι γνωρίζει ότι ψεύδεται. Αυτά ας τα βλέπουν οι κοψομεσιασμένοι από τις υποκλίσεις δικοί μας πολιτικοί που του ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες να περάσει στην Ευρώπη και να κάνει επέλαση σε Κύπρο, Θράκη, Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: