Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Ο Χριστόφιας είπε Ναι στο σχέδιο Ανάν


«Δεν έγιναν όλα απλά και αθώα στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ» τονίζει ο κατοχικός ηγέτης, που δηλώνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί κόκκινη γραμμή την αριθμητική ισότητα. Ζητεί, στην ουσία, δύο ιθαγένειες.

Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας αντιμετώπιζε θετικά το σχέδιο Ανάν και το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου, αλλά «ό,τι και αν έγινε αργότερα στην Κεντρική Επιτροπή» η απόφαση άλλαξε, είπε, τονίζοντας ότι «δεν έγιναν όλα τόσο απλά και αθώα». Εάν το ΑΚΕΛ έλεγε Ναι στο σχέδιο Ανάν, αυτό θα εγκρινόταν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε.

Σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για την τουρκοκυπριακή πλευρά την πολιτική ισότητα, ερμηνεύοντάς την, όμως, ως αριθμητική ισότητα.

«Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, θα αισθανόμαστε αδύναμοι» είπε, ενώ την ίδια στιγμή αναίρεσε και τη συμφωνία του με τον Δημήτρη Χριστόφια περί μιας ιθαγένειας. Δήλωσε ότι η εσωτερική υπηκοότητα θα ανήκει στις αρμοδιότητες των δύο συνιστώντων κρατιδίων. Συμφώνησε, ωστόσο, στη μία κυριαρχία, λέγοντας ότι σε κανένα ομοσπονδιακό σύστημα δεν υπάρχουν δύο κυριαρχίες. Επέμεινε, όμως, στη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, λέγοντας ότι είναι σημαντικές για τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Ταλάτ ανέφερε ότι, ενώ επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει επί Παπαδόπουλου, όπως είπε.

Ο κατοχικός ηγέτης έθεσε έμμεσα και χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το 2010. Είπε ότι, μέχρι τότε, πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα, αλλιώς το Κυπριακό θα καταστεί θύμα της προεκλογικής εκστρατείας στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

Επετέθη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενώ σήμερα θα συμφάγει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν), λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν την εμπιστεύονται πια, ενώ επανέφερε το θέμα των ερευνών για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. «Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους και με τη μονομερή απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς, παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ισχυρίστηκε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: