Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙΜπερίσα και Ερντογάν εγκαινίασαν αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Αλβανία με το Κόσοβο

Τίρανα- Ο Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε τον αυτοκινητόδρομο «άξονα του αλβανικού έθνους, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ανεξαρτησία του Κοσόβου». Αναφερόμενος στην παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, στην τελετή των εγκαινίων, ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε για «ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο άξονας κατασκευάστηκε από τον αμερικανο-τουρκικό όμιλο Bechtel-Enka και υπογράμμισε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανάπτυξη, την ευημερία και τη σταθερότητα της Αλβανίας και του Κοσόβου». Στα εγκαίνια δεν παρέστη ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος πριν από τρεις εβδομάδες, σε εγκαίνια σήραγγας του ίδιου έργου, δέχθηκαν τόσο ο ίδιος, όσο και ο Σαλί Μπερίσα επικριτικά σχόλια των μέσων ενημέρωσης.

Ο αυτοκινητόδρομος, που συνδέει το λιμάνι του Δυρραχίου στη δυτική Αλβανία με το Κόσοβο, είναι μήκους 170 χλμ., η κατασκευή του στοίχισε ένα δισ. ευρώ και θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού στις 3 ώρες από τις 7, που είναι σήμερα. Το έργο αποτελείται από 29 γέφυρες, ύψους έως 80 μέτρων και μια σήραγγα μήκους 5,6 χλμ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: