Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

Μπαρόζο:Άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάναΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ενώπιον της Κυπριακής Βουλής ότι αποτελεί ανάγκη η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας που προβλέπει το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Προσφωνώντας το απόγευμα την Κυπριακή Βουλή, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα πιστεύει πως η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση αποτελεί η συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο.

Επίσης, ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για επίλυση των διενέξεων και σε άλλη μέρη του κόσμου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται και η εποικοδομητική στήριξη από την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται στο πλευρό των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τόσο κατά τις προσπάθειές τους για επίτευξη λύσης όσο και μετά την επανένωση.

«Αν η παρούσα ευκαιρία χαθεί, δεν είναι σίγουρο αν θα παρουσιαστεί ξανά», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το ποια μέτρα παίρνει η Επιτροπή για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και για τον τερματισμό των παράνομων ανασκαφών από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στην αρχαία Σαλαμίνα.

Σε συνέντευξη τύπου αργά το απόγευμα ο κ. Μπαρόζο, όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ως εξής:

«Δεν έχω ενημερωθεί γι'αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε δεν μπορώ να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες της κατάστασης στην Κύπρο, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συνεργάτες μου θα μπορούν να σας δώσουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για το θέμα, που σας ενδιαφέρει».

Σημειώνεται ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει μετά τη συνέντευξη τύπου.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο κ. Μπαρόζο είχε ζητήσει από το πρωί να ακυρωθεί η επίσκεψη του στο Μουσείο, «γιατί το πρόγραμμά του ήταν βεβαρημένο».

Ευχή Μπαρόζο για επανενωμένη Κύπρο έως το 2012

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την ευχή το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει μια επανενωμένη Κύπρος.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποιαδήποτε λύση του κυπριακού θα είναι καλή, φτάνει αυτή να σέβεται τις βασικές αρχές της Ένωσης και να διασφαλίζει ότι το κράτος θα μιλά με μία φωνή εντός της Ένωσης.

«Από τη στιγμή που οι ηγέτες ( της Κύπρου) θα συμφωνήσουν σε μια συνολική λύση στο κυπριακό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ότι μπορεί για να προσαρμόσει τους όρους της λύσης σύμφωνα με τις αρχές, επί των οποίων έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει οικονομικά στην αναβάθμιση του δρόμου στο οδόφραγμα του Λιμνίτη, σε περίπτωση διάνοιξής του. Πρόσθεσε δε ότι ενθάρρυνε τους κυρίους Χριστόφια και Ταλάτ να βρουν λύση στο θέμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

Σε ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού ο κ.Μπαρόζο ανέφερε ότι επανειλημμένα συζήτησε το θέμα με τους κυρίους Γκιουλ και Ερντογάν, οι οποίοι, όπως είπε, του έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίζουν την διαπραγματευτική διαδικασία.

Αναφορικά με την ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κυπριακό, της οποίας προεδρεύει ο ίδιος, ο κ. Μπαρόζο είπε πως η ιδέα πίσω από αυτή είναι να βοηθήσουν στη διαδικασία παρέχοντας την εμπειρογνωμοσύνη επί τεχνικών θεμάτων, αφού, όπως σημείωσε, σε περίπτωση λύσης θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πρόσθεσε πως ήδη έχει σταλεί ειδικός από την ομάδα του στην ομάδα των ΗΕ υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: