Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Η Αλβανική Κυβέρνηση γκρέμισε μεγάλο μέρος του μειονοτικού χωριού Γιάλα στη Βόρειο Ήπειρο


Η Αλβανική Κυβέρνηση με πρόσχημα δήθεν έργα που επέβαλε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας γκρέμισε μέσα σε λίγες ημέρες μεγάλο μέρος του χωριού Γιάλα στη Βόρειο Ήπειρο, το οποίο κατοικείται από την Ελληνική μειονότητα, αφήνοντας άστεγες δεκάδες οικογένειες.

Μετά από καταγγελίες, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε τη χρηματοδότηση.

Το θέμα έφτασε και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε, με ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:...


«Στην έκθεση προόδου για το 2008 σχετικά με την Αλβανία, η Επιτροπή αναφέρει ακροθιγώς τα προβλήματα που εντοπίζονται στα θέματα της ιδιοκτησίας, αλλά δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στις πιέσεις που εδώ και πολλά χρόνια δέχεται η ελληνική μειονότητα στα νότια της χώρας. Τελευταία απόδειξη αυτής της διακριτικής πολιτικής αποτελεί το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές χρησιμοποίησαν προσχηματικά πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές για να προχωρήσουν στην κατεδάφιση μέρους του ελληνικού μειονοτικού χωριού Γιάλα (Jale), αφήνοντας εν μία νυχτί άστεγες αρκετές οικογένειες ανθρώπων. Μετά από καταγγελία των άμεσα ενδιαφερομένων και μετά από σχετική έρευνα, στις 9 Ιανουαρίου 2009, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε προσωρινά τη χορήγηση σχετικού δανείου του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνδέσμου (IDA), κρίνοντας ότι οι πράξεις της αλβανικής κυβέρνησης αντιβαίνουν στην πάγια πολιτική της για το μη βίαιο εκτοπισμό.Ερωτάται σχετικά το Συμβούλιο:1. Είναι ενήμερο για τα πρόσφατα συμβάντα;2. Σκοπεύει να προβεί σε άμεσες συστάσεις προς την αλβανική κυβέρνηση;3. Θα ζητήσει από την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα σεβασμού της ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, ώστε να τα συμπεριλάβει στις επόμενες εκθέσεις προόδου της πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ;»

Η Ελληνική Κυβέρνηση που είναι;


Απάντηση δική μας στο ερώτημα: Εκεί που ήταν και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: