Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Guardian: Οι Τούρκοι αποκαλύπτουν ξενοφοβική και συντηρητική νοοτροπία στις δημοσκοπήσεις


Οι Τούρκοι είναι ξενοφοβικοί, κοινωνικά συντηρητικοί που σπάνια διαβάζουν βιβλία, οι γυναίκες είναι υποβαθμισμένες και δεύτερης κατηγορίας όσον αφορά την κοινωνική υπόσταση κι έχουν αμφιταλαντευόμενες απόψεις όπως αποκαλύπτουν οι επίμαχες νέες έρευνες.

Αυτή η δυσμενής εικόνα αναδεικνύεται από έρευνα που έκανε ένας από τους πιο έγκυρους στατιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία, ο Konda, ο οποίος πήρε συνέντευξη από 6.482 άτομα.

Ένα 73% αντιτάχθηκε στο να επιτρέψουν σε ξένους να κατέχουν τουρκικό έδαφος ή ιδιοκτησία, ενώ 9 στους 10 είπαν ότι δεν έχουν πάει διακοπές στο εξωτερικό ποτέ. Περίπου το 70% είπε ότι ποτέ δεν διαβάζουν βιβλία και το 72% είπε ότι ποτέ ή σπάνια αγοράζουν καινούρια προϊόντα υψηλής τεχνολογίας μόλις αυτά κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Πολλοί εξέφρασαν επίσης φόβο ότι οι γείτονες των Τούρκων σχεδιάζουν να τεμαχίσουν την χώρα.

Σχεδόν το 70% είπε ότι οι παντρεμένες γυναίκες χρειάζονται την άδεια του συζύγου τους για να εργαστούν ενώ το 58% πιστεύει ότι μία γυναίκα δεν πρέπει να βγαίνει ποτέ από το σπίτι φορώντας ρούχο που δεν έχει μανίκια. Οι περισσότεροι από τους μισούς - το 53% -προτιμούν να επιτρέπεται να φορούν οι γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς, δασκάλες και άλλες δημόσιοι υπάλληλοι την ισλαμική μαντήλα εν ώρα υπηρεσίας, κάτι που το τουρκικό κοσμικό σύνταγμα του κράτους απαγορεύει.

Ενώ το 88% συμφωνεί ότι την χώρα πρέπει να κυβερνά η δημοκρατία "υπό οποιαδήποτε συνθήκη", αυτό υπονομεύεται από το σημαντικό ποσοστό του 48% - που λέει ότι ο στρατός πρέπει να παρεμβαίνει "όταν χρειάζεται". Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανατρέψει τέσσερις εκλεγμένες κυβερνήσεις με αιφνιδιασμό τα τελευταία 50 χρόνια.

Η έρευνα με τίτλο "Ποιοι είμαστε" διεξήχθη για λογαριασμό της Χουριέτ, μιας από τις εφημερίδες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Τουρκία, γνωστή για τις κοσμικές της θέσεις.

Ο Tarhan Erdem, ο μεγαλύτερος αναλυτής της Konda, είπε ότι η έρευνα είχε ως στόχο να καταλάβουν τον τρέχον κοινωνικό μετασχηματισμό και να δουν εάν η Τουρκία είναι η χώρα που ο πολύς κόσμος της νομίζει ότι γνωρίζει. Η μεγάλη υποστήριξη στην παρέμβαση του στρατού έδειξε ότι οι Τούρκοι έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την δημοκρατία, είπε, ενώ η νοοτροπία απέναντι στις γυναίκες κατέδειξε έλλειψη στην ισότητα των φύλων. "Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες στην ιδιωτική τους ζωή", είπε ο Erdem.

Ο Ahmet Insel, ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Radikal, λέει ότι η αντίθεσή τους σε ταξίδια στο εξωτερικό και στην ιδιοκτησία περιουσίας (στη Τουρκία από ξένους) εμπόδισε στο να μπουν σε μπελάδες, όταν έγινε ο πόλεμος για ανεξαρτησία 1919-1923, ο οποίος έβαλε θεμέλια για τη σύγχρονη Τουρκία.

"Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος για την ανεξαρτησία είναι ακόμα υπό εξέλιξη, συνεπώς δεν προκαλεί έκπληξη που είμαστε ξενοφοβικοί. Ακόμα πολεμούμε τους ξένους", είπε.

Guardian

(σημ εν κρυπτώ (σ.σ.όπου είδαμε και το θέμα):

πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια του Νεοκλή Σαρρή.....)


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ξενοφοβικοί οι Τούρκοι; Σκέψου να είχαν και το 25% του πληθυσμού των, δηλ. περίπου 20.000.000 λαθρομεταναστών! :)