Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Δεν σχετίζονται με τρομοκρατία τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στις Σάπες Έβρου

Το σημείο όπου βρέθηκαν τα πυρομαχικά

Την εκτίμηση ότι τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στις Σάπες Έβρου δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία εκφράζουν αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Η διατρητική ικανότητα του πυραύλου MILAN 1 φτάνει τα 600 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα και καταστρέφει κάθε άρμα δεύτερης γενιάς

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, το γεγονός ότι εκτός των βλημάτων όλμων βρέθηκαν και δύο αντιαρματικά βλήματα MILAN γέννησε πολλά ερωτήματα κυρίως για τον λόγο που το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε αποκρύψει την πληροφορία. Τα αντιαρματικά είχαν κλαπεί μαζί με τα βλήματα όλμων από μονάδα της Αλεξανδρούπολης, άγνωστο το πότε, και η απώλειά τους διαπιστώθηκε σε καταμέτρηση στις αποθήκες πυρομαχικών στις 27 Νοεμβρίου του 2008.

Από ό,τι προκύπτει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ενημερωθεί για την απώλεια αυτή και αφού διερεύνησε την υπόθεση, την άφησε στα χέρια των αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Κομοτηνής, καθώς έκρινε ότι δεν υπήρχε θέμα τρομοκρατίας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση μυρίζει κοινό έγκλημα.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι αξιωματικοί του στρατού, καθώς τα MILAN -σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς το σύστημα εκτόξευσής τους, αλλά ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να εκτοξεύσει το βλήμα, αυτό θα σταματήσει την πορεία του σε απόσταση 20 μέτρων χωρίς να ενεργοποιηθεί η εκρηκτική κεφαλή του.

Σε αντίθεση με τα αντιαρματικά, είναι εφικτό για όποιον διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις να χρησιμοποιήσει τα πέντε βλήματα όλμων που είχαν κλαπεί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που ερευνούν την υπόθεση, δεν αποκλείουν να κρύβονται πίσω από την υπόθεση έμποροι όπλων, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεφορτωθούν το εμπόρευμα είτε επειδή δεν βρήκαν υποψήφιους πελάτες είτε φοβούμενοι ότι θα προδοθούν.

Την υπόθεση ερευνούν αστυνομικοί υπό την εποπτεία δύο εισαγγελέων, εκ των οποίων ο ένας της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: