Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τιμάται σήμερα η Ημέρα Αγνοουμένων

Τιμάται σήμερα για πρώτη φορά η Ημέρα Αγνοουμένων, όπως έχει ανακηρυχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Απρίλιο.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων τονίζει την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκταφής και ταυτοποίησης, αφού υπάρχει ο κίνδυνος, 600 περίπου Ε/κ, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι, αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί.

Η Οργάνωση κάλεσε όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, δίδοντας το μήνυμα ότι δεν ξεχνούν τους αγνοουμένους μας, και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται αταλάντευτα, για αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 209 Ελληνοκυπρίων και 54 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, από το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ενώ άλλοι 1473 Ε/κ και άλλοι περίπου 450 Τ/κ ακόμη αγνοούνται.

Μιλώντας απόψε στις Τομές στα Γεγονότα ο Πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοούμένων Ξενοφών Καλλής, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε αυτή την προσπάθεια που άρχισε το 2005. Τα πρώτα λείψανα εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 2005 και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 170 λείψανα Ε/κ αγνοουμένων και 39 λείψανα Ε/κ επωνύμων πεσόντων. Σε πέντε χρόνια έχουν ταυτοποιηθεί γύρω στους 263 αγνοούμενους συμπεριλαμβανομένων και Τ/κ.


Μια δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει η Επιτροπή είναι η ποιότητα των πληροφοριών. Σύμφωνα με τον κ. Καλλή υπάρχει ένα επίπεδο συνεργασίας με τις κατοχικές αρχές, αλλά χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλλής δεν θέλει να δώσει ελπίδες στους συγγενείς, αφού η προσπάθεια συνεχίζεται. Στο τέλος της διαδικασίας είπε, θα φανεί αν υπάρχουν απαντήσεις για όλες τις οικογένειες. Την ίδια στιγμή απηύθυνε έκκληση σε όσους γνωρίζουν, να συνεργαστούν με την Επιτροπή και να τη βοηθήσει στο έργο της.

Μηνύματα συμπαράστασης

Τη συμπαράσταση του προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε γραπτή δήλωση του με αφορμή την σημερινή ημέρα των αγνοουμένων ο Πρόεδρος Χριστόφιας τονίζει ότι μαζί με τις οικογένειες, η κυβέρνηση δίνει καθημερινό αγώνα για την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας. Αναφέρει ωστόσο ότι μόνο με τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πλήρη εξιχνίαση. Για το λόγο αυτό, καταλήγει, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και άλλων υπηρεσιών, τα οποία και θα βοηθήσουν στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει όλη τη βοήθεια και στήριξη προς τους συγγενείς των Αγνοουμένων, στο δίκαιο αίτημά τους, για διακρίβωση της ζωής των αγαπημένων τους προσώπων, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση επ' ευκαιρία της "Ημέρας Αγνοουμένων" ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β'. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Η διαδικασία της εκταφής και ταυτοποίησης των οστών των αγνοουμένων πρέπει να επιταχυνθεί και να παρακαμφθούν τα προσκόμματα που θέτει το κατοχικό καθεστώς και κυρίως οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της Ημέρας Αγνοουμένων, όπως καθιερώθηκε με περσινή απόφαση της Βουλής η 29η Οκτωβρίου, το ΔΗΚΟ καλεί τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στην τραγική αυτή ανθρωπιστική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, που ταλανίζει χιλιάδες συγγενείς των αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τον ΟΗΕ «να στραφεί ακόμα πιο αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας για να υποχρεωθεί η Άγκυρα να συμμορφωθεί πλήρως και να δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αγνοούνται 36 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας». Ο κ. Ομήρου είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι «ένα έγκλημα το οποίο δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμα την κάθαρσή του και είμαστε υποχρεωμένοι όσο υπάρχει έστω και ένας αγνοούμενος να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας».

Η τύχη πολλών αγνοουμένων μπορεί να διακριβωθεί μόνο αν η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός ανοίξουν τα αρχεία τους και δώσουν στοιχεία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί σκόπιμα, με στόχο να περάσει ο χρόνος και περίπου το έγκλημα αυτό να παραγραφεί. «Υπάρχει κίνδυνος», είπε, «μεγάλος αριθμός αγνοουμένων να μείνουν για πάντα αγνοούμενοι. Η εκταφή και η ταυτοποίηση λειψάνων φέρνει για κάποιες οικογένειες το τέλος μιας ψυχοφθόρας περιόδου αναμονής».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: