Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Δείτε την πρώτη λίστα οικογενειοκρατίας στα Πανεπιστήμια!!!

Άρχισαν να καταφθάνουν στο υπουργείο Παιδείας από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας οι λίστες οικογενειοκρατίας, ύστερα από σχετική κατεπείγουσα εντολή και από τα πρώτα στοιχεία όχι μόνο επιβεβαιώνονται οι κακές φήμες, αλλά η αλήθεια είναι ακόμη χειρότερη.

Όπως αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία», μεγάλες σχολές, όπως η Ιατρική και η Νομική Αθηνών αποδεικνύονται φέουδα ολίγων δεκάδων υψηλόβαθμων καθηγητών, ενώ άλλες μικρότερες είναι απλώς... οικογενειακές σχολές. Χαρακτηριστικά, στην Ιατρική Αθήνας, μια σχολή με περίπου 100 καθηγητές α' βαθμίδας, καταγράφηκαν 18 μέλη ΔΕΠ όλων των επιπέδων (λέκτορες, επίκουροι, αναπληρωτές) που είναι τέκνα νυν και τέως καθηγητών στο ίδιο ίδρυμα! Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «διπλάσιοι υπολογίζονται οι λοιποί συγγενείς, ανίψια, γαμπροί, νύφες, πρώην και νυν σύζυγοι που συγκροτούν το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον». Τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν, όμως, από τις λίστες που προορίζονται για το υπουργείο Παιδείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα που τέθηκε και απαντήθηκε αφορά τα «μέλη ΔΕΠ που είναι τέκνα διδασκόντων στα ΑΕΙ». Όλοι οι άλλοι έμειναν απ' έξω.

Σύμφωνα με τις πρώτες λίστες οικογενειοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που καταρτίζουν οι κοσμήτορες και πρόεδροι των τμημάτων, προκύπτει ότι από τους περίπου 1.700 που διδάσκουν στο ίδρυμα, 40 εμφανίζονται ως τέκνα νυν και τέως καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών ΑΕΙ (ενώ «απουσιάζουν» όλες οι άλλες συγγένειες). Μετά την πρωταθλήτρια Ιατρική, που κατέχει με διαφορά την πρώτη θέση, ακολουθεί η Νομική. Σ' αυτήν πέντε μόνο φερέλπιδες λέκτορες εμφανίζονται ως κληρονόμοι καριέρας, αλλά εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι όσοι συμπληρώνουν το ευρύτερο δίκτυο συγγενικών και άλλων στενών σχέσεων.

«Το 50% των καθηγητών φροντίζουν οι ίδιοι για τη διαδοχή τους», λένε χαρακτηριστικά όσοι έχουν καλή γνώση της κατάστασης. Καθηγητές (νυν και τέως) και αναπληρωτές έχουν παιδιά κι ανίψια (ένα, δύο, τρία) ήδη διορισμένα στη σχολή ή και στο τμήμα τους. Αλλοι συμβαίνει να έχουν όλη ή σχεδόν όλη την οικογένεια κοντά τους, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων των παιδιών τους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις τυγχάνει να είναι και τέκνα άλλων καθηγητών. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα Πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης.

Μέσα σ' ένα χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος στη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη) έχουν ανασταλεί περίπου 100 περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών, ενώ άλλες 15 έχουν ήδη ακυρωθεί ως παράτυπες. Μένει όμως να φανεί πόσο μακριά θα φτάσει η τρέχουσα έρευνα από το υπουργείο Παιδείας και τι κυρώσεις θα επιβληθούν στις παρατυπίες που ενδεχομένως θα εντοπιστούν...

ntaksi.blogspot.com
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: