Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

"Απόβαση" Τούρκων επιχειρηματιών στην Αθήνα - Μετά τους μουσουλμάνους λαθρεποίκους έρχονται οι διακινητές τους για ολική ΑΛΩΣΗ


Διαφήμιση σε στάση στην οδό Β. Σοφίας
Αθήνα, Απρίλιος 2010, παραμονές εντάξεως στην Παγκόσμια Οικονομική Τάξη, άλλως ΔΝΤ


Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Πολιτική και μπίζνες εδώ και χρόνια έπαψαν να θεωρούνται αταίριαστο ζευγάρι. Η οικονομική διπλωματία βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα σχεδόν όλων των χωρών σε Δύση και Ανατολή και κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούν οι ηγέτες τους συνοδεύεται από μια ολόκληρη «κουστωδία» κυβερνητικών στελεχών ειδικευμένων σε εμπορικές και διακρατικές συμφωνίες αλλά και επιχειρηματιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους έξω από τα σύνορα της χώρας τους.

Το ίδιο θα πράξει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγιπ Ερντογάν κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Αθήνα το διήμερο 14 και 15 Μαΐου, συνοδεία 10 υπουργών και περίπου 70 εκπροσώπων της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Πέραν των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ψηλά στην ατζέντα των επαφών βρίσκεται η οικονομία. Αθήνα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει να δώσουν προτεραιότητα σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Έγκυροι αναλυτές σχολίαζαν πως η σημασία που δίνει η Άγκυρα στη διεύρυνση της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας, αποτελεί σαφές δείγμα αντιστροφής του «ρεύματος» που δημιούργησε η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα το 2006. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας στην Τουρκία αποτέλεσε την απαρχή ενός επενδυτικού κύματος εταιρειών από την Ελλάδα προς την Τουρκία των 70 εκατομμυρίων καταναλωτών. Ωστόσο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν στο έπακρο αφού η αγορά της γείτονος αποδείχθηκε περισσότερο απαιτητική από όσο νόμιζαν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικονομικών της Τουρκίας, οι επενδύσεις της Ελλάδας στη γειτονική χώρα ξεπερνούν σήμερα τα 6 δισ. ευρώ. Συνολικά 360 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, κυρίως εμπορικές και βιομηχανικές. Το 2008, η διμερής εμπορική σχέση των δύο χωρών έφθασε τα 3,3 δισ. δολάρια, ωστόσο, πέρυσι υποχώρησε στα 2,3 δισ. δολάρια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τώρα, φαίνεται πως ήρθε η σειρά των γειτόνων να διαβούν το Αιγαίο. Αργά αλλά μεθοδικά, οι τουρκικές επιχειρήσεις που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ελληνικό έδαφος αυξάνονται και όχι μόνο σε περιοχές της Θράκης όπου είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.

Καταλύτης για μεταβολή της τάσης αποτέλεσε η λειτουργία της Ziraat Bank στην Ελλάδα, λειτουργώντας ουσιαστικά ως χρηματοπιστωτικό στήριγμα προς τις τουρκικές επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη κρατική τουρκική τράπεζα από το φθινόπωρο του 2008 διαθέτει υποκαταστήματα σε Αθήνα και Κομοτηνή, ενώ στα σχέδια του ομίλου εντάσσεται η δημιουργία ακόμη τριών, ένα εκ των οποίων στη Ξάνθη.

Αν και η οργανική ανάπτυξη στην ελληνική αγορά αποτελεί προτεραιότητα, οι επικεφαλής της Ziraat δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικής τράπεζας. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η Isbank η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των τουρκικών τραπεζών που θα επεκταθούν σε νέες αγορές το 2010.

Με αιχμή το εμπόριο

Κάθοδο προς την Αθήνα ετοιμάζει και μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού και επίπλων της Τουρκίας, η Istikbal. Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα σε 70 χώρες αλλά και στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα έχει αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων στην Καβάλα, την Ορεστιάδα και τις Σέρρες και μέσω αντιπροσώπων συμπληρωματικά σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Εύβοια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος έχει δρομολογήσει επένδυση για τη δημιουργία ενός μεγάλου καταστήματος στο Μαρκόπουλο, ενώ σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου του σε όλη τη χώρα μέσω franchise. Η Istikbal που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στρωμάτων στην Ευρώπη, ελέγχεται από τον όμιλο Boydak Holdings, με δραστηριότητες από τη βιομηχανία χάλυβα (Boycelik) μέχρι τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (Turkiye Finans).

Αλλά και η τουρκική εταιρεία τροφίμων Mado ανακοίνωσε πρόσφατα πως σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα με σκοπό να επεκταθεί μέσω εξαγωγών και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς οι επικεφαλής της εκτιμούν πως είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθούν εξαγωγές από μία χώρα μέλος της Ε.Ε., παρά από την ίδια την Τουρκία.

capital.gr

1 σχόλιο:

ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΣ ΧΑΡΟ-ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥΣ ΔΡΑΓΩΝΟ-ΦΕΜΙΝΟ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΓΩΝΟ-ΦΕΜΙΝΟ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΕΣ "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ" ΝΑ «ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ» ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - 10.04.2010 13:46 - ΟΔΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ - ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ - ΑΘΗΝΑΙ είπε...

ΕΝΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΔΟΜΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ «ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ» ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

http://enhmerwths.pa-sy-a.gr/2010/04/18/00-00/pa-sy-a_enhmerwths_2010-04-18_00-00.htm#plohghsh_03