Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Μεταμόσχευση φτερού σε τραυματισμένη πεταλούδα Monarch, έκανε η ενδυματολόγος Romy McCloskey


 ΗΠΑ, Τέξας,  η ενδυματολόγος Romy McCloskey  που  φροντίζει πεταλούδες στο σπίτι της, κοντά στο Χιούστον, κατάφερε να κάνει μια απίστευτα περίπλοκη χειρουργική επέμβαση, στο σπασμένο φτερό μιας πεταλούδας Monarch.
η κ. McCloskey που εργάζεται ως σχεδιάστρια κουστουμιών θεάτρου και κινηματογράφου (costume designer) πραγματοποίησε μεταμόσχευση φτερού, στην μόλις λίγων ημερών πεταλούδα.
όπως δήλωσε : "αγαπούσα πάντα τις πεταλούδες, έχουν προσωπική σημασία για μένα. Η μητέρα μου, που πέθανε πριν από 20 χρόνια, μου είπε: «Ρομί, όποτε βλέπεις μια πεταλούδα, να ξέρεις ότι είμαι μαζί σου και ότι σε αγαπώ»"
για την λεπτή επέμβαση -που έμοιαζε με κέντημα-  μεταμόσχευση φτερού στην πεταλούδα,  χρησιμοποίησε μερικά κοινά οικιακά αντικείμενα (πετσέτα, κρεμάστρα, κόλλα επαφής, οδοντογλυφίδα, βαμβάκι, ψαλίδι, τσιμπιδάκι, σκόνη τάλκ και ένα φτερό πεταλούδας, από μια  πεταλούδα της, που είχε πεθάνει λίγες μέρες πριν)
H  επέμβαση δεν προκάλεσε κανένα πόνο στην πεταλούδα, αφού τα φτερά των πεταλούδων δεν έχουν υποδοχείς πόνου.όπως είπε «έμοιαζε με το κόψιμο των μαλλιών ή τα νυχιών»
H πεταλούδα υπέστη τον τραυματισμό της κατά την μετατροπή της κάμπιας σε χρυσαλλίδα, δεν είχε ένα γενετικό ελάττωμα ή παραμόρφωση λόγω του παρασίτου Ophryocystis elektroscirrha (ΟΕ) που μολύνει μοιραία το είδος Monarch.
η κ. McCloskey ρώτησε πολλούς ανθρώπους γιατί δεν ήθελε να εισάγει ένα μολυσμένο έντομο στον υπόλοιπο πληθυσμό του είδους του.
οποιεσδήποτε κάμπιες ή πεταλούδες που έχουν μολυνθεί με προνύμφη μύγας OE ή Tachinid fly (T-fly) πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία για να σταματήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω μόλυνση στον πληθυσμό της πεταλούδας του είδους Monarch.
H  πεταλούδα Monarch ζει μόνο από 2 εβδομάδες έως 5 μήνες
*********************
η κ. McCloskey ακινητοποίησε τη νεαρή (μόλις 2-3 ημερών) τραυματισμένη πεταλούδα με ένα γάντζο από κρεμάστρα ρούχων, έπειτα ίσιωσε προσεκτικά τα φτερά της και έκοψε το κατεστραμμένο κομμάτι, για να δημιουργήσει ένα καθαρό, ίσιο χείλος. ΄Εκοψε το φτερό από την νεκρή πεταλούδα δότρια και στη συνέχεια έβαλε μια μικρή σταγόνα κόλλα επαφής σε κάθε τμήμα του φτερού, το άπλωσε προσεκτικά κατά μήκος της άνω άκρης του παλιού κατεστραμμένου φτερού και το άφησε να στεγνώσει. Μετά φρόντισε να ευθυγραμμιστούν τα φτερά και να συμπιεστούν μαζί απαλά.
************************
Η McCloskey διαπίστωσε ότι μετά από αυτή τη "χειρουργική επέμβαση" και λίγη ανάπαυση, η μικρή πεταλούδα Monarch, ήταν σε θέση να πετάξει μακριά!
η μικρή πεταλούδα έκανε έναν κύκλο γύρω από την αυλή, μετά έναν μικρό κύκλο γύρω από έναν θάμνο και μετά έφυγε!
όπως δήλωσε η σχεδιάστρια «Η καρδιά μου πέταξε μαζί της, σίγουρα!»
**********************************
Η McCloskey είπε ότι ελπίζει πως οι οδηγίες θα ενθαρρύνουν και άλλους να βοηθήσουν τις τραυματισμένες πεταλούδες, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να έχουν σταθερό χέρι γιατί μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη παρά ένα καλό αποτέλεσμα...
πηγές
https://www.healthnutnews.com/woman-performs-surgery-on-monarch-butterfly-with-broken-wing-next-day-it-surprises-her-in-the-coolest-way/http://metro.co.uk/2018/01/15/woman-stitches-wing-onto-dying-butterfly-save-life-7231123/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5265249/Designer-gives-injured-butterfly-new-lease-life.html
 Δεν υπάρχουν σχόλια: