Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Η γενετική υπεροχή του Κοκκινοτρίχη. Οι υπερδυνάμεις που αποκτά από τη μετάλλαξη του γονιδίου (mc1r)
Τα κόκκινα μαλλιά υποδεικνύουν Γενετική υπεροχή,
σύμφωνα με την επιστήμη, η ιδέα ότι οι "redhead" άνθρωποι (ιδίως οι γυναίκες)  μπορεί να έχουν υπερδυνάμεις,  ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, όταν το 1886 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία, το βιβλίο k Le Parfum de La Femme et Les Sens Olfactif Dans L’Amour – Étude Psycho-physiologique του Augustin Galopin
Υπάρχει επιστημονική βάση σε αυτό;
όσον αφορά τη γενετική των κοκκινομάληδων , η επιστήμη υποστήριξε μερικές από τις αξιώσεις του Galopin.
Σύμφωνα με τον Γάλλο γιατρό του 19ου αιώνα,  μια συγκεκριμένη ιδιαίτερη οσμή προέρχεται από τους κοκκινομάληδες.
Αυτή η οσμή, ή το άρωμα, το οποίο φέρεται ότι, είναι μοναδικό για τους κοκκινομάλληδες, αναφέρεται ως ambergris.
Ο Δρ Augustin Galopin αναφέρει αυτό το άρωμα, ως αισθησιακό και ελκυστικό.

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει περισσότερο σε αυτό και ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά που βγαίνει από τα κοκκινόμαλλα κεφάλια  είναι το αποτέλεσμα της όξινης μεμβράνης που καλύπτει το δέρμα τους.
Ο καθένας μας έχει ένα λεπτό όξινο μανδύα (φιλμ) στο σύνολο του δέρματος του, αλλά οι κοκκινομάληδες αναδύουν εξαιτίας του, αυτό το άρωμα.
Το Le Parfum de La Femme (το Άρωμα Γυναικών) είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο που προσφέρει πολλές γνώσεις για τις κοκκινομάλες γυναίκες
είναι σπάνιο να είσαι κοκκινομάλης (redhead or ginger)
Εκτιμάται ότι μόνο μεταξύ 1% και 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν κόκκινα μαλλιά.
Αυτό ισοδυναμεί σε περίπου 70 έως 140 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν και η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κοκκινομάληδων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Σκωτία είναι πιθανότατα η χώρα όπου συναντώνται συνήθως οι κοκκινομάλληδες, που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.
οι περισσότεροι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά έχουν μεταλλαγμένο το γονίδιο που είναι γνωστό ως MC1R.[Το γονίδιο mc1r είναι υπεύθυνo για την παραγωγή μελανίνης, της ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά αλλά και στο δέρμα]
Αυτή η μετάλλαξη προκαλείται από ένα υπολειπόμενο αλληλόμορφο γονίδιο (recessive allele) στο χρωμόσωμα 16.
Αυτό το γονίδιο είναι υπεύθυνο για τα μαλλιά αλλά και για το χρώμα του δέρματος καθώς καθορίζει την χρωστική του δέρματος.
Η μετάλλαξη του γονιδίου (mc1r) δημιουργήθηκε εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού των πρώτων ανθρώπων, πριν από εκατομμύρια χρόνια, στην λήψη χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D από τον ήλιο. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στην μετακίνηση εκείνων των πρώτων πληθυσμών από τα μέρη της Ευρώπης με έντονη ηλιοφάνεια σε βορειότερες περιοχές με λιγότερο ήλιο.
*****************************

υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους κοκκινόμαλλους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο σκούρα μαλλιά, σχεδόν μπορντό (burgundy) απόχρωση, ενώ άλλοι έχουν μια "strawberry" ξανθιά  ή μια "burned"  πορτοκαλί απόχρωση.
 Όταν πρόκειται για το χρώμα του δέρματος, ο συνδυασμός μεταξύ υψηλών επιπέδων φαιομελανίνης (reddish χρωστική) και χαμηλών επιπέδων eumelanin (σκούρα χρωστική ουσία) είναι υπεύθυνος για την ομοιόμορφη απόχρωση του δέρματος, τις φακίδες και τα ανοιχτά χρώματα των ματιών τους. Οι κοκκινομάληδες είναι επίσης πιο ευαίσθητοι στο υπεριώδες φως από τους άλλους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με φυσικά κόκκινα μαλλιά έχουν μια βόρεια ή δυτικοευρωπαϊκή προέλευση .
Αλλά, είναι αλήθεια ότι οι "redheads" άνθρωποι έχουν γενετικές υπερδυνάμεις?Οι κοκκινομάληδες χρειάζονται λιγότερη βιταμίνη D από άλλους ανθρώπους 
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να σιγουρευτούν ότι καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη D, οι κοκκινομάλληδες έχουν το γενετικό πλεονέκτημα ότι παράγουν φυσικά τη δική τους.
Αυτό φαίνεται να συνδέεται με το εξελικτικό γεγονός, σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι κοκκινομάλληδες ζούσαν ιστορικά στην Ευρώπη
Η μετακίνηση  των πρώτων πληθυσμών, από τα μέρη της Ευρώπης με έντονη ηλιοφάνεια σε βορειότερες περιοχές με λιγότερο ήλιο, προκάλεσε τη μετάλλαξη στο γονίδιο (mc1r) που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού των πρώτων ανθρώπων, πριν από εκατομμύρια χρόνια στην λήψη χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D από τον ήλιο.
Το γονίδιο mc1r είναι υπεύθυνo για την παραγωγή μελανίνης, της ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά αλλά και στο δέρμαΗ μελανίνη χωρίζεται σε δύο ομάδες, την eumelanin και την pheomelanin.
οι άνθρωποι που παράγουν pheomelanin είναι ξανθοί ή κοκκινομάλληδες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα η οποία είναι ευάλλωτη στην UV ακτινοβολία.
Η ικανότητα των κοκκινομάληδων να παράγουν φυσικά τη βιταμίνη D, αποτελεί πλεονέκτημα (υπερδύναμη) σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους που ζουν με ελάχιστο ηλιακό φως και δεν παίρνουν την ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζονται.  Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για τη μείωση των αυτοάνοσων διαταραχών, του διαβήτη ή των καρδιακών παθήσεων. Αλλά επίσης βοηθά στη μείωση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, της κατάθλιψης και άλλων καταστάσεων.
Οι κοκκινομάληδες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμοκρασία, ξέρουν πότε θα κάνει κρύο...  Ένα από τα αποτελέσματα μετάλλαξης του γονιδίου MC1R είναι ότι οι περισσότεροι κοκκινομάλληδες είναι πιο ευαίσθητοι  στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες.
Έτσι, οι  ginger  άνθρωποι, μπορούν να αισθάνονται ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία και μπορούν να αντιληφθούν περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, εάν το περιβάλλον τους γίνεται όλο και πιο ζεστό ή πιο κρύο. (σχετική η έρευνα  του Πανεπιστήμιου του Λούισβιλ το 2005)
Διαχείριση του πόνου
Οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει ότι κατά μέσο όρο οι κοκκινομάλληδες είναι πιο ανεκτικοί στον πόνο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ανθρώπων.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν πόσο ανθεκτικοί είναι
Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο της Louisville  στο Kentucky  έχει διαπιστώσει ότι οι κοκκινομάληδες χρειάζονται περισσότερη αναισθησία για να είναι πλήρως αναισθητοποιημένοι (περίπου 20% περισσότερο από τους ανθρώπους με άλλα χρώματα μαλλιών).
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι η ανοχή στον πόνο μπορεί να είναι έως και 25% μεγαλύτερη από ό, τι βιώνουν άλλες ομάδες).
Σε μια μελέτη του 2003 , οι ασθενείς με κόκκινα μαλλιά χρειάστηκαν 20 έως 30 τοις εκατό

περισσότερο αναισθητικό από ό, τι άλλες γυναίκες για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο καταστολής.
Το ίδιο πείραμα έγινε επίσης με ποντίκια και βρέθηκε ότι ζώα με μετάλλαξη στο MC1R επίσης απαιτούσαν περισσότερη καταστολή. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι επειδή το γονίδιο ανήκει στο family group  των γονιδίων που παίζουν ρόλο στον πόνο, η μετάλλαξη προκαλεί μεγαλύτερη ευαισθησία στους κοκκινομάλληδες. Η γενετική μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ενδορφινών, γνωστών ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του πόνου.
πηγή 25-3-2003
https://www.sciencedaily.com/releases/2003/03/030325071528.htm
Και μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας, έδειξε ότι οι κοκκινομάλες γυναίκες ένιωσαν λιγότερο πόνο από τους άλλους, όταν τις τσίμπησαν με καρφίτσα. 
******************************************
Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα για τους κοκκινομάλληδες είναι ότι, δεν έχουν όλοι τους ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.
Ενώ είναι αλήθεια ότι όλοι οι κοκκινομάλληδες με ευρωπαϊκή κληρονομιά έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα, αυτό δεν συμβαίνει συχνά με τα κοκκινομάλληδες σε άλλες ηπείρους.
Για παράδειγμα, οι κοκκινομάληδες με σκούρο δέρμα μπορούν να βρεθούν σε πολλά απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Στην Αφρική, κυρίως στον Βορειοαφρικανικό πληθυσμό των North African Berber, που είναι συγκεντρωμένος στο Μαρόκο και την Αλγερία. Ή στις ασιατικές χώρες του Λιβάνου, της Συρίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης, της Τουρκίας ή πιο ανατολικά στην Κίνα.
είναι πιο ανθεκτικοί στη βαφή των μαλλιών
άτομα με κόκκινα μαλλιά είναι πολύ εύκολο ναα εντοπιστούν. ενώ εκείνα με άλλο χρώμα μαλλιών, μπορούν  συχνά να το καλύψουν με βαφή ή με έκθεση σε διαφορετικό φωτισμό, οι κοκκινομάληδες εντοπίζονται πάντα αμέσως.
ακόμα και αν βάφουν τα μαλλιά τους είναι εύκολο να παρατηρήσουμε ότι είναι φυσικά τζίντερ, αφού το χρώμα των μαλλιών τους είναι ένα χαρακτηριστικό που διακρίνεται εύκολα, όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλους.Επίσης είναι πιθανότερο να είναι αριστερόχειρες. 
πηγή 3-1-18
https://sciencetrends.com/science-says-redheads-genetic-superpowers/

σχετικό
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3750713/Ginger-power-Redheads-world-arrive-Irish-festival-celebrate-hair-colour.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: