Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Ρίψασπις μακάκος έχασε τη ζωή του, από επίθεση νυφίτσας
Μουστέλα (νυφίτσα) επιτέθηκε και σκότωσε έναν μακάκο. Η νυφίτσα του είδους Yellow-throated marten επιτέθηκε με τη βοήθεια του συντρόφου της, έναν ξεμοναχιασμένο νεαρό
μακάκο του είδους (rhesus macaque), τον δολοφόνησε και τον έφαγε.
Η επίθεση από αρπακτικά όπως ο αετός harpy eagle ή μια λεοπάρδαλη σε πρωτεύον συγγενικό μας είδος (όπως ο καπουτσίνος ή χιμπατζής) ξυπνά μέσα μας τον αρχετυπικό φόβο από τα θηρία που μας έτρωγαν.
το  Δεκέμβριο, μια ομάδα που έκανε περιοδεία στο Εθνικό Πάρκο Corbett της Βόρειας Ινδίας, είδε έναν ασυνήθιστο θηρευτή πρωτευόντων θηραμάτων, σε αιματηρή δράση: ένα mustelid, του είδους Yellow-throated marten (μέλος της οικογένειας νυφίτσας) καταδίωξε και δολοφόνησε έναν πολύ τρομαγμένο rhesus macaque.
Η επίθεση διήρκεσε τουλάχιστον μισή ώρα, σύμφωνα με τον Chris Mills του Norfolk Birding , που ήταν επικεφαλής της περιοδείας.  ΄Εγραψε στο Twitter, σχετικά με το περιστατικό και το εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα που του προκάλεσε.
Η νυφίτσα του είδους Yellow-throated marten (το μεγαλύτερο ζώο του γένους Marten) συναντάται από τα Ιμαλάια και τη Ρωσική Άπω Ανατολή μέχρι νότια στην Ινδονησία
συνήθως τρέφεται με τρωκτικά, έντομα, αραχνοειδή και πουλια (songbirds) Αλλά μερικές φορές στοχεύει μεγαλύτερα θηράματα (νεαρά οπληφόρα ελάφια, muntjac κλπ)
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 2014, όταν ένα τεράστιο γιγαντιαίο panda υπέκυψε σε τραυματισμούς που υπέστει κατά τη διάρκεια επίθεσης από μια ομάδα Yellow-throated martens  στην επαρχία Sichuan της Κίνας.
το συγκλονιστικό βίντεο
12-1-18
https://www.earthtouchnews.com/natural-world/predator-vs-prey/mustelid-vs-primate-yellow-throated-marten-pair-kills-rhesus-macaque/

Σύμφωνα με τους Αισώπειους μύθους, η νυφίτσα αγάπησε κάποτε παράφορα έναν όμορφο άντρα και παρακάλεσε τη θεά του έρωτα,την Αφροδίτη,να κάνει το θάμα της. Να τη μεταμορφώσει σε γυναίκα,για να μπορέσει να χαρεί το ίνδαλμα της.
Η Αφροδίτη συγκινήθηκε από το ερωτικό πάθος του μικρού ζώου και το μεταμόρφωσε σε κοπέλα πολύ όμορφη.  Όταν την είδε ο αγαπημένος της άντρας, την αγάπησε κι αυτός και αποφάσισαν να παντρευτούν. Σύντομα έγινε ο γάμος. Την ώρα όμως που η νύφη έλαμπε στα νυφικά της λούσα και καθόταν μαζί με τον γαμπρό,  ένα ποντίκι πετάχτηκε έξαφνα δίπλα της.  Η νύφη ξέχασε για μια στιγμή τη θέση της και το γαμπρό κι όρμησε να πιάσει το ποντίκι.🙀🙉😀
Αγανάκτησε τότε η θεά Αφροδίτη για το άπρεπο φέρσιμό της και την έφερε πάλι στη φυσική της μορφή. Την ξανάκανε ζώο για να συνεχίσει το κυνηγητό των ποντικιών.
Οι άνθρωποι τη λυπήθηκαν γι αυτό το ατύχημα και της έδωσαν το όνομα της άμοιρης νύφης.Την ονόμασαν νυφίτσα, δηλαδή νυφούλα, για να θυμίζει την περασμένη της ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: