Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Η προσφυγική κρίση διχάζει την κοινωνία και τα κράτη μέλη της ΕΕ, το κίνημα Pediga στη Γερμανία, τα σημερινά ναυάγια με πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίοστη Γερμανία
Δρέσδη, εθνικιστική διαδήλωση πραγματοποίησε το κίνημα PEDIGA [Patriotic Europeans Against the Islamisation of the West] στις 26-10-15
Η συγκέντρωση έγινε στον απόηχο για τη δημιουργία 100.000 θέσεων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ και τα Βαλκάνια.
το κίνημα Pegida, «Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», οργανώνει εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις στη Δρέσδη, κατά του εξισλαμισμού και εκφράζει δυσαρέσκεια για τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία. Οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις άρχισαν στις 7-9-15 και πραγματοποιούνται εναλλάξ στη Λειψία και τη Δρέσδη.
Στις 26-10-15, πάνω από 12.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία θεάτρου Theaterplatz, στο κέντρο της Δρέσδης.
Σύμφωνα με το Sachsische Zeitung, οι ακτιβιστές των Pegida - που συνοδεύονταν από την αστυνομία- βάδιζαν με σημαίες και πλακάτ που απεικόνιζαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να φοράει χιτζάμπ (μαντίλα που καλύπτει κεφάλι και λαιμό)

Τη συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία του ο Lutz Bachmann, ιδρυτής του κινήματος Pegida κατά της μετανάστευσης, που εδρεύει στη Δρέσδη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση και στην αποτυχημένη πολιτική του Βερολίνου, για τους πρόσφυγες. Διερωτήθηκε πόσοι από τους Σύρους που ζητούν άσυλο στη Γερμανία, είναι πραγματικά Σύροι, καθώς είναι γνωστό ότι, στέλνονται πλαστά διαβατήρια με το ταχυδρομείο.
Την περασμένη εβδομάδα, στις 19 Οκτωβρίου 2015 το Pegida γιόρτασε την πρώτη του επέτειο με τη συγκέντρωση πάνω από 20.000 διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, σύμφωνα με το Sächsische Zeitung.
ταυτόχρονα με την εκδήλωση στη Δρέσδη, έγιναν παρόμοιες εκδηλώσεις, σε μικρότερη κλίμακα στο Ανόβερο και στο Μόναχο.

Η δημοτικότητα του κινήματος Pegida άρχισε να φθίνει, όταν δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία του ιδρυτή του Lutz Bachmann μεταμφιεσμένου σε Χίτλερ, γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή του.
Η Kathrin Oertel εκπρόσωπος τύπου και μέλος της οργανωτικής ομάδας του Pegida (παιδική φίλη του Bachmann) επεσήμανε ότι η φωτογραφία δημοσιεύτηκε «χάριν αστεισμού»

Το Σεπτέμβριο το Pegida, εξέδωσε ένα πρόγραμμα με 10 βασικά σημεία-αιτήματα- για τη διακοπή της ανεξέλεγκτης εισροής των αιτούντων άσυλο, τη θέσπιση του γερμανικού δικαίου για άσυλο έκτακτης ανάγκης, δηλαδή εγκρίνει το δικαίωμα ασύλου για τους πρόσφυγες πολέμου και τους πολιτικά διωκόμενους ανθρώπους, και τάσσεται υπέρ της ένταξής τους στο γερμανικό σύνταγμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα, ακόμη και την έξοδο από την ΕΕ.

Σχολιαστές έχουν αποδώσει την επιτυχία του Pegida στην ευρεία δυσαρέσκεια με τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης, την έλλειψη δημόσιας συζήτησης σχετικά με την απειλή της salaphism και τις αλλαγές στην κοινωνία.
Το Pegida, επικρίθηκε έντονα από τις γερμανικές αρχές για ρατσισμό, ξενοφοβία και ισλαμοφοβία και οι διοργανωτές των συγκεντρώσεών του αποκαλούνται ακροδεξιοί εξτρεμιστές και δημαγωγοί

Στην επετειακή του συγκέντρωση στις 19-10-15, το κίνημα αντιμετώπισε την ομάδα [anti-PEGIDA union “Nazi-free Dresden”] οι anti-PEGIDA ακτιβιστές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα Heart instead of hate!” και “Falafel instead of sausage,”
στις 26-10-15 η συγκέντρωση του PEGIDA συναντήθηκε με περίπου 1.500 anti-PEGIDA ακτιβιστές, αν και η αστυνομία –περισσότερα από 450 αστυνομικοί απασχολήθηκαν στην πόλη για τον έλεγχο της ασφάλειας- συγκράτησε τις δύο πλευρές χωριστά, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.
πηγές
https://www.rt.com/news/319791-dresden-anti-refugee-rally-pegida/
https://www.rt.com/news/319110-pegida-anniversary-protests-germany/

***************************
Η τελική απόφαση της συνόδου κορυφής, για τη δημιουργία 100.000 θέσεων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ και τα Βαλκάνια.
(στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα)
μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015 (οι 7.000 θα είναι σε νησιά) ενώ οι υπόλοιπες 20.000 θα δημιουργηθούν με επιδότηση ενοικίου και με την οικονομική βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
οι 50.000 πρόσφυγες δηλώνουν Σύροι, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί, Πακιστανοί, Αφγανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Σομαλοί που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι.
είναι πλέον θέμα χρόνου να μεταβληθεί η ανθρωπογεωγραφία της χώρας με την υπάρχουσα υπογεννητικότητα, το γερασμένο πληθυσμό και τις χιλιάδες εκτρώσεις ετησίως.
Χώρες όπως η Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Πολωνία, Σερβία, Βουλγαρία, ακόμα και αυτές των Σκοπίων και της Αλβανίας κλείνουν τα σύνορά τους
η Frontex ανέλαβε όλο ελέγχου των προσφύγων και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας.

η σημερινή κατάσταση στον Ελλαδικό χώρο
28-10-15 Ναυάγια με πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο με τέσσερεις νεκρούς, ανάμεσά τους τρία παιδιά, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, πλαστικές βάρκες που μεταφέρουν κυρίως Αφγανούς μετανάστες παρασύρονται από τους ανέμους και σε πολλές περιπτώσεις ανατρέπονται
Αυτή την ώρα μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και της Frontex πραγματοποιείται στη Λέσβο, ανοιχτά του Μολύβου, για τον εντοπισμό και τη διάσωση ναυαγών μεταναστών., Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 200 άνθρωποι διασώθηκαν, δύο βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί δίνουν μάχη για να τα κρατήσουν στη ζωή.
πηγή
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1074997465857866&set=a.1074997389191207.1073741884.100000428691241&type=3&theater

************************************************
Η προσφυγική κρίση διχάζει την κοινωνία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ή Ελλάδα είναι πάντα φιλόξενη χώρα. Στην αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία θεωρούνταν πράξη αρετής, υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους. Εξάλλου προστάτης της φιλοξενίας ήταν ο Δίας που ονομαζόταν Ξένιος Ζευς.
Σήμερα η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, γίνεται φωτεινό παράδειγμα στήριξης πολιτικής της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

         κοινοβουλευτικές ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για την προσφυγική κρίση

29 Σεπτεμβρίου 2015 E-013220-15
 Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
 Nikolaos Chountis (GUE/NGL) 
 Θέμα:  Κίνδυνος νέου εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου από την εφαρμογή του Συστήματος Δουβλίνου 

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (22.9.2015) αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η μετεγκατάσταση 160 000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τους πρώτους μήνες του 2015 σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών που έχουν μεταβεί στην Ευρώπη, αγγίζοντας σχεδόν τους 500 000, εκ των οποίων 182 000 υπολογίζεται ότι είναι Σύροι. Μόνο σε Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Λέρο υπολογίζονται 124 000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.
Παράλληλα, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, η ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμα μέτρα για την αύξηση των ασφαλών και νόμιμων διόδων για την ασφαλή μετακίνηση όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Δεδομένου του τεράστιου κινδύνου εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων σε κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, ερωτάται η Επιτροπή:
— Κράτη μέλη τελικού προορισμού, που δέχονται τελικά αιτήματα ασύλου έχουν δικαίωμα άρνησης εξέτασης αιτήματος εφόσον ο αιτών άσυλο έχει καταγραφεί (δακτυλοσκοπηθεί) στη χώρα πρώτης εισόδου; Σε περίπτωση άρνησης επεξεργασίας ή απόρριψης αιτήματος ασύλου, δικαιούται το κράτος μέλος να επαναπροωθήσει τους αιτούντες άσυλο στα κράτη πρώτης υποδοχής;
 — Προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ;
 http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2015-013220+0+DOC+XML+V0//EL&language=el
************************************************************
29 Σεπτεμβρίου 2015   E-013222-15
 Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Nikolaos Chountis (GUE/NGL) 
 Θέμα:  Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή 
Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών σε πρόσφατη μελέτη επιπτώσεων που παρουσίασε στην Επιτροπή σχετικά με το κύμα μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου (Κω, Λέσβο, Χίο και Σάμο), κατέγραψε μεταξύ άλλων μεγάλα ποσοστά ακυρώσεων πτήσεων, συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, μείωση κρατήσεων για την τρέχουσα και την επόμενη τουριστική περίοδο και γενικά απώλειες πολλών εκατομμυρίων στον κύκλο εργασιών της τουριστικής βιομηχανίας.
Η ανωτέρω δεινή οικονομική κατάσταση είχε σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, οι οποίες καταγράφηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές με το διπλασιασμό του ποσοστού φιλοναζιστικού κόμματος.
Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι στην υπερσυγκέντρωση προσφύγων σε ορισμένα νησιά συνέβαλε και η «ακατανόητη» επιμονή των αρχών να μην επιτρέπουν την αναχώρησή τους χωρίς προηγούμενη δακτυλοσκόπηση, ερωτάται η Επιτροπή:
— Τι οικονομικά μέτρα ανακούφισης θα λάβει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για τα ελληνικά νησιά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το προσφυγικό κύμα και την υποχρέωση καταγραφής τους;
— Μπορεί να αιτιολογήσει την εμμονή της για δημιουργία hotspots στα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά νησιά;
 πηγή
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2015-013222+0+DOC+XML+V0//EL&language=el

Σύμφωνα με  επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μπήκαν  στην Ελλάδα, προερχόμενοι από την Τουρκία,ξεπέρασαν τις 500.000  τους πρώτους εννέα μήνες του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: