Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

62χρονος πέθανε από δάγκωμα φιδιού Ταϊπάν στην Αυστραλία


Αυστραλία, 62χρονος πέθανε από δάγκωμα φιδιού Ταϊπάν ( Taipan or a brown snake) στο ιδιόκτητο κτήμα του κοντά στη βόρεια πόλη Τάουνσβιλ, του Queensland.
Το ασθενοφόρο έσπευσε αμέσως στο σπίτι του 62χρονου, στην παραλία Toolakea,  οι διασώστες του έκαναν καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και τελικά πέθανε από καρδιακή ανακοπή.
Ο διασώστης Michael Grainger δήλωσε στην αυστραλιανή Broadcasting Corporation ότι η σύντροφος του άνδρα είχε εφαρμόσει έναν επίδεσμο συμπίεσης πάνω από το δάγκωμα και αυτό είναι η αποδεκτή πρακτική.

Ο κ Mike Drinkwater, διευθυντής επιχειρήσεων του Πάρκου Ερπετών της Αυστραλίας, λέει ότι η θέαση φιδιών που παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα, μπορεί να οφείλεται στην έντονη βροχόπτωση στις αρχές του καλοκαιριού και στις μετέπειτα ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες.
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες πριν από το καλοκαίρι έφεραν αύξηση του αριθμού των μικρών πλασμάτων που λυμαίνονται τα φίδια, όπως τα μικρά θηλαστικά και τα πουλιά.

Οι υπάλληλοι των πάρκων και της προστασίας άγριας ζωής, προειδοποιούν τους ανθρώπους να κινούνται προσεκτικά στις εκτάσεις με ποώδη ή θαμνώδη βλάστηση λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των φιδιών.
την περασμένη εβδομάδα δύο παίκτες γκολφ σε γήπεδο του Σίδνεϋ σταμάτησαν το παιχνίδι, όταν δύο μεγάλα (red-belly black snakes) δηλητηριώδη φίδια πρόβαλαν από μια τρύπα του γηπέδου και σύρθηκαν στην πλωτή οδό μπροστά τους.

Νωρίτερα τη φετινή χρονιά υπήρξαν και άλλα παρόμοια ανησυχητικά περιστατικά, στο Τάουνσβιλ ένας 55χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση μετά το δάγκωμα από Taipan φίδι.
Ο δασοφύλακας Dan Bamblet που είχε δαγκωθεί από φίδι Taipan, λέει
πως πρόκειται για τον πιο βασανιστικό πόνο που είχε βιώσει ποτέ και ότι βρέθηκε κοντά στο θάνατο.

Το φίδι Taipan φέρει την επιστημονική ονομασία «Oxyuranus microlepidotus » που έχει ελληνική ρίζα. Η πρώτη λέξη προέρχεται από τους όρους «οξύς» και «Ουρά» ενώ η δεύτερη από τις λέξεις «μικρός» και «λέπι» είναι το πιο δηλητηριώδες φίδι που ζει στη στεριά, τρέφεται κυρίως με ποντίκια, εισβάλλει στη φωλιά του αρουραίου, του εμποδίζει την έξοδο και τον δαγκώνει πολλές φορές, χωρίς να του αφήνει περιθώρια αντίδρασης.
Το δηλητήριο (Ταϊποξίνη) δρα γρήγορα, είναι κυρίως νευροτοξικό και περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη του φιδιού. Οι νευροτοξίνες του είναι 50 φορές ισχυρότερες από αυτές της βασιλικής κόμπρας. Η μέση ποσότητα δηλητηρίου που εκτοξεύεται από αυτό το είδος είναι 44 mg ενώ η μέγιστη που παρατηρήθηκε είναι 110 mg.
Η ποσότητα δηλητηρίου ενός ενήλικου ταϊπάν φιδιού, αρκεί για να σκοτώσει 250.000 ποντίκια ή 100 ενήλικες ανθρώπους.
Το ταϊπάν έχει ξεχωριστή εμφάνιση αφού έχει δυνατότητα να μεταβάλλει το χρώμα του ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη φωτεινότητα, απορροφά τη θερμότητα που χρειάζεται από το κεφάλι, ενώ το υπόλοιπο σώμα του μένει κρυμμένο στη γη, για να μην απειληθεί από άλλα ζώα.
πηγή 25-10-15
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3288346/Man-62-dies-bitten-snake-Toolakea-Beach-Queensland.html

Brown-coloured (winter)Olive-coloured (summer)Δεν υπάρχουν σχόλια: