Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ εισβάλλουν ΥΠΟΥΛΑ στο ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ


Ηνωμένο Βασίλειο, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εισάγονται ύπουλα στη χώρα, τώρα πωλούνται από τη μεγάλη αλυσίδα λιανικής πώλησης UK Marks & Spencer και από την
Tesco ( όπως αποκαλύφθηκε πέρυσι)

γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στα ράφια της M & S
Αν και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που πωλούνται στα καταστήματά της δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, εν τούτοις τώρα, η M & S διαθέτει προς κατανάλωση, προϊόντα από άλλες μάρκες που περιέχουν τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι.
Στα προϊόντα περιλαμβάνονται η σάλτσα τεριγιάκι ( teriyaki), ginger και hibachi και η σάλτσα μάρκας TonTon των ΗΠΑ.

Πωλούνται επίσης μπισκότα Moravian Cookie σε τρεις τύπους γεύσεων – sugar, chocolate, and cranberry and orange- που περιλαμβάνουν γενετικώς τροποποιημένα συστατικά

Στην Ευρώπη, πολλές αλυσίδες λιανικής πώλησης και διακίνησης τροφίμων έχουν διακηρύξει ότι δεν θα βάλουν μεταλλαγμένα τρόφιμα στα ράφια τους. Μεταξύ αυτών είναι η Carrefours, Marks & Spencer , Iceland, Sainsburg Waitrose, Co-op, κλπ. που έχουν κάνει και κονσόρτσιουμ για να προμηθεύονται από κοινού προϊόντα, απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα.

Τώρα η Marks & Spencer αντιμετωπίζει δριμεία κριτική γιατί εγκατέλειψε την πολιτική της πώλησης προϊόντων απαλλαγμένων από Γ.Τ.Ο.

Στα καταστήματα της αλυσίδας πωλούνται έξι προϊόντα 'Frankenstein foods' που περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα η M & S παρουσιάζεται ως αντίθετη, στην πώληση τέτοιου είδους προϊόντων.
Άλλα καταστήματα πωλούν επίσης -με ολοένα και αυξανόμενο αριθμό- εισαγόμενα αμερικάνικα τρόφιμα από μάρκες, όπως Reese, Hershey και Oreo που περιέχουν γενετικώς τροποποιημένα συστατικά.

Πέρυσι, οι αλυσίδες M & S, Tesco, Sainsbury και Co-op εγκατέλειψαν την πολιτική τους που εξασφάλιζε ότι στα ράφια τους θα υπάρχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης –όπως γάλα, αυγά, κοτόπουλο, χοιρινό και βοδινό κρέας- από ζώα που δεν τρέφονται με ΓΤ τροφές.

Αυτό σημαίνει ότι, κάποια τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, χωρίς το γεγονός αυτό να αναγράφεται στην ετικέτα των προϊόντων.
Οι αλυσίδες  M & S και Tesco έχουν πολιτική να μην διαθέτουν προς κατανάλωση προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, αλλά είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις για άλλες μάρκες.

Η σάλτσα μάρκας TonTon των ΗΠΑ, είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο που επέτρεψαν να πωλείται στα ράφια της M & S, η Tesco έχει αρχίσει να πωλεί αυτά τα προϊόντα σταδιακά.
Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι η Tesco είχε αποθηκεύσει American Lucky Charms cereal, που είναι κατασκευασμένα από ΓΤ καλαμπόκι  ( το στοιχείο αυτό αναγράφεται, σαν υποσημείωση με μικρά γράμματα στη συσκευασία)  και περιέχουν τεχνητά χρώματα, που ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων αποκάλυψε ότι, συνδέονται με την υπερκινητικότητα στα παιδιά.
Αλλά, μια συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών --που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση-- μεταξύ της


ΕΕ και των ΗΠΑ άνοιξε οριστικά την πόρτα για την περαιτέρω εισαγωγή αμερικανικών γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Η Δρ Helen Wallace, της ερευνητικής ομάδας GeneWatch, δήλωσε ότι η καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης σόγιας και του Γ.Τ. καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα τεριγιάκι και πωλούνται από την M & S είχε καταστροφικές συνέπειες για τις πεταλούδες
Monarch.
Όπως είπε : «Με την εισαγωγή αυτού του προϊόντος, η M & S έχει συμβάλει στην δραματική μείωση του πληθυσμού της πεταλούδας Μονάρχη ( Monarch)    Το ζιζανιοκτόνο για την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης σόγιας και του καλαμποκιού έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις των βιοτόπων της.
Οι καταναλωτές προϊόντων της M & S είναι πιθανόν ότι θα συγκλονιστούν από αυτή την υπεροπτική περιφρόνηση της αλυσίδας λιανικής πώλησης, για το περιβάλλον. »

Η Liz O'Neill, από την ομάδα ακτιβιστών της GM Freeze, πρόσθεσε: «Οι καταναλωτές προσδοκούν ότι, οι λιανοπωλητές που επιλέγουν και εμπιστεύονται δεν θα διαθέτουν αυτά τα συστατικά στα δικά τους επώνυμα προϊόντα.»

Η M & S, δήλωσε: «Αυτό αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό προϊόντων -σαφώς δεν αφορά επώνυμα προϊόντα της M & S- και τα συγκεκριμένα προϊόντα φέρουν σαφή σήμανση.
«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη δέσμευσή μας να διαθέτουμε στο M & S, μόνο τρόφιμα που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.»

Ένας εκπρόσωπος της Tesco, δήλωσε: «η αμερικανική σειρά μας, είναι πολύ δημοφιλής. Όλα τα προϊόντα φέρουν σαφή σήμανση σύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία. »

πηγή 7-11-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2826108/Frankenstein-foods-slip-M-S-Anger-store-puts-GM-food-shelves-despite-opposed-engineered-products.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: