Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ στα ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΥΔΑΤΑ
Αγγλία, ΄Ενας λαγοκέφαλος 30 εκατοστών ξεβράστηκε στην ακτή του Ντόρσετ.
Το ξενικό αυτό είδος ψαριού εντόπισε ο Richard Fabbri, που εργάζεται στο Weymouth Watersports και το παρατήρησε, όταν ξεβράστηκε στην παραλία Chesil Beach ( με την πρησμένη κοιλιά κάτω από το λαιμό του, έμοιαζε με άτυχο σκουμπρί που κατάπιε μπάλα)
Ο λαγοκέφαλος έχει την ικανότητα να φουσκώνει σημαντικά το σώμα του, απορροφώντας νερό ή αέρα, για να απωθεί τους θηρευτές του.
Αν κρίνουμε από το μέγεθος του, αυτό το ασυνήθιστο πλάσμα, φαίνεται ότι έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε πλήρη άμυνα, με το στομάχι του τελείως φουσκωμένο.

Στην περιοχή αυτή, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται λαγοκέφαλος εδώ και 30 χρόνια. Είναι ένα ξενικό είδος ψαριού που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus) είναι ένα από τα πιο γνωστά γένη της οικογένειας των τετραοδοντιδών (pufferfishes, Tetraodontidae, ονομάζονται έτσι γιατί έχουν τέσσερα μεγάλα δόντια).  Είναι ως επί το πλείστον σαρκοφάγος και τρέφεται με κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές), μαλακόστρακα (ιδιαίτερα καβούρια) και ψάρια, ακόμα και μικρότερα άτομα του είδους του.

Ο λαγοκέφαλος περιέχει στους ιστούς του μια ισχυρή νευροτοξίνη, την τετροδοτοξίνη, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή τροφικής δηλητηρίασης σε περίπτωση κατανάλωσής του, με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.
Η τετροδοτοξίνη μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος. Η κατανάλωση περίπου 25 mg τετροδοτοξίνης
μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών. Η αντίστοιχη ενέσιμη ποσότητα είναι πολύ μικρότερη, περίπου 0,6 mg για το ίδιο άτομο. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και βασίζεται στα συμπτώματα, για να κρατηθεί ο ασθενής στη ζωή μέχρι να εξασθενίσει η δραστικότητα της τοξίνης.

Πολλά από τα μέλη της οικογένειας Tetraodontidae, περιλαμβανομένου και του λαγοκέφαλου, κατέχουν μια μοναδική θέση σε ό,τι αφορά στην αλιεία, αφού σε κάποιες χώρες απορρίπτονται, ενώ σε άλλες ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και την Κορέα έχουν μεγάλη εμπορική αξία. Στην Ιαπωνία οι τιμές των ψαριών αυτών, που ονομάζονται fugu, είναι υψηλότερες από τις τιμές των περισσότερων άλλων εδώδιμων ψαριών. Το όνομα fugu χρησιμοποιείται για το ψάρι, αλλά και για το πιάτο αυτό καθ’ αυτό. Ο λαγοκέφαλος ονομάζεται sen-nin fugu. Πριν από το μαγείρεμα απομακρύνονται τα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη. Το δέρμα και τα εντόσθια αφαιρούνται προσεκτικά από ειδικούς και αδειούχους σεφ και το προϊόν αυτής της διαδικασίας θεωρείται ασφαλές για βρώση. Παρόλα αυτά, πολλά άτομα πεθαίνουν από την κατανάλωση των ψαριών αυτών κάθε χρόνο. Στις ευρωπαϊκές χώρες η εμπορία του λαγοκέφαλου απαγορεύεται.

Ο εξωτικός θανατηφόρος λαγοκέφαλος (Japanese pufferfish, κουνελόψαρο, κουνέλι ή φουσκόψαρο) είναι είδος ευρείας εξάπλωσης στον τροπικό Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, ως λεσσεψιανός μετανάστης (μέσω της Διώρυγας του Σουέζ)

Ο λαγοκέφαλος εισβάλλει σπάνια στα νερά της Βρετανίας γιατί είναι πολύ κρύα για την επιβίωσή του. Ελάχιστα άτομα λαγοκέφαλου καταγράφηκαν  στο παρελθόν, μόνο στη νοτιοδυτική ακτή.

πηγή 5-11-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2821243/Deadly-Japanese-pufferfish-usually-sub-tropical-waters-washed-Dorset-beach.htmlwww.moa.gov.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: