Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

το ΜΑΓΙΚΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ, η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ και οι κανονισμοί της ΕΕ

Επιστημονική ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου,προσπαθεί να διενεργήσει κλινική δοκιμή για να ελέγξει την ψιλοκυβίνη -ουσία που υπάρχει στα παραισθησιογόνα μανιτάρια-   ως θεραπεία της κατάθλιψης.
Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής David Nutt, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών  (British Neuroscience Association)  πήρε επιχορήγηση 550.000 λιρών από το  Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας (Medical Research Council)  για να δοκιμαστεί η ουσία σε 30 ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες.


Η ψιλοκυβίνη θεωρείται παράνομη στη Βρετανία και στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ψυχοτρόπων Ουσιών του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε το 1971, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, το οποίο δεν ενδείκνυται για ιατρική χρήση.
Οι επιστήμονες χρειάζεται να έχουν ειδική άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν «μαγικά μανιτάρια» για ιατρικές δοκιμές στη Βρετανία ενώ η κατασκευή μιας συνθετικής μορφής ψιλοκυβίνης για χρήση σε ασθενείς ελέγχεται αυστηρά από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες για να επεξεργαστούν την ψιλοκυβίνη απαιτείται ειδική άδεια, η οποία ωστόσο κοστίζει πολύ ακριβά.
΄Ετσι ο David Nutt
δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει μια εταιρεία που να έχει τη δυνατότητα να παράσχει συνθετικής μορφής ψιλοκυβίνη για τις δοκιμές του.

Μόνο τέσσερα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ψιλοκυβίνη  και το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να πει στον καθηγητή Nutt, ποια είναι αυτά τα νοσοκομεία.
Το 2009 ο  David Nutt απολύθηκε από τη θέση του ως σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ναρκωτικών για τις απόψεις του ότι η έκσταση και το LSD ήταν λιγότερο επιβλαβή από το αλκοόλ.

Σε προηγούμενη έρευνα, ο Nutt διαπίστωσε ότι όταν χορηγούνταν σε υγιείς εθελοντές, η ψιλοκυβίνη κατάφερνε να απενεργοποιήσει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου (σχετίζεται με την ενσυναίσθηση)  το οποίο εμφανίζει υπερδραστηριότητα σε άτομα με κατάθλιψη.

Ακόμα και σε φυσιολογικά άτομα, όσο περισσότερο το συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου απενεργοποιείται υπό την επίδραση του ναρκωτικού, τόσο καλύτερα δήλωσαν ότι ένιωθαν οι εθελοντές δύο εβδομάδες αργότερα. Υπάρχει συνεπώς, μια άμεση σχέση μεταξύ αυτής της παροδικής απενεργοποίησης του κυκλώματος του εγκεφάλου και της μετέπειτα διάθεσης

Ο  David Nutt στο  British Neuroscience Association's festival of neuroscience, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να διερευνήσει κατά πόσο η συνταγογράφηση των μαγικών μανιταριών σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί, μαζί με την τακτική ψυχοθεραπεία να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενούς.

Το Beckley Foundation που διοικείται από την 69χρονη Lady Neidpath συνεργάζεται με τον David Nutt και συμβάλλει οικονομικά στην έρευνα του  (πρόσφατα πρόσφερε £50,000)

Τα παρασθησιογόνα στην υπηρεσία της ιατρικής (σε άτομα με μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, εθισμό σε νικοτίνη κλπ) είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Τα παραισθησιογόνα έχουν την ικανότητα να ξεκλειδώνουν τις πόρτες για την έκφραση του ασυνειδήτου, δηλαδή εκείνου του ανεξερεύνητου μέρους του ψυχισμού μας που επηρεάζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Ο David Nutt αποκτάει όλο και περισσότερους υποστηρικτές που τον βλέπουν σαν ένα σύγχρονο Κάρλο Καστανέντα. (Τον Αμερικανό ανθρωπολόγο και συγγραφέα που γεννήθηκε στο Περού  και το 1968 δημοσίευσε τις διδασκαλίες του Γιάκι Σαμάνου, Δον Χουάν )

Ο
Δον Χουάν χρησιμοποίησε τα μανιτάρια του είδους psilocybe (ψυχοτροπικά μανιτάρια), ως μέσο για να δημιουργήσει στον Κάρλος Καστανέντα αυτό που ονόμαζε "κατάσταση αυξημένης συνείδησης".

Ο Καστανέντα στις περιγραφές πρακτικών που επιτρέπουν μια αυξημένη επίγνωση,  γράφει για το ονείρεμα και την τεχνική της ανασκόπησης.

Το ονείρεμα ξεκινάει με τον μαθητευόμενο να κινείται με συνείδηση στο περιβάλλον των ονείρων του με τέτοιο τρόπο όπως και στην καθημερινή του ζωή. Αυτή η τεχνική συμπληρώνεται από την "τέχνη της παραφύλαξης", η οποία έχει την ανασκόπηση ως βασικό συστατικό της το οποίο περιλαμβάνει το να ξαναζήσει ο μαθητευόμενος τις εμπειρίες της ζωής του, ώστε να καταλάβει πράγματα για τον ίδιο και να ανακτήσει τη χαμένη του ενέργεια από τα γεγονότα.

6-4-13   Sacked drugs tsar is handed £1/2m to see if magic mushrooms can cure depression in trial backed by aristocrat dubbed 'Lady Mindbender'

Professor David Nutt wants to investigate the way sick patients are affected by a hallucinogenic substance contained in the mushrooms.
As president of the British Neuroscience Association, he has been given the cash by the Medical Research Council.

The exercise is also backed by shadowy charity the Beckley Foundation, which is run by an aristocrat dubbed ‘Lady Mindbender’ and lobbies to liberalise laws on mind-altering drugs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: