Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Λαμπάκι συναγερμού στον ανδρικό εγκέφαλο

Οι άνδρες δεν μπορούν να διαβάσουν τα μάτια  των γυναικών,   αξιολογούν καλύτερα, την έκφραση των ματιών στους άλλους άνδρες.
Για να κατανοήσουν το βλέμμα ατόμων του φύλου τους, οι άνδρες ανατρέχουν στις δικές τους εμπειρίες.
Όταν όμως προσπαθούν να καταλάβουν τα συναισθήματα των γυναικών από την έκφραση των ματιών τους, προσπαθούν να θυμηθούν  πότε είχαν ξαναδεί παρόμοιες γυναικείες εκφράσεις και τι σήμαιναν αυτές.

Ο ψυχίατρος Boris Schiffer, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LWL στο Bochum της δυτικής  Γερμανίας, και οι συνεργάτες του,  έδειξαν  σε 22 εθελοντές άνδρες, φωτογραφίες με 36 ζευγάρια μάτια (μισά ανδρικά και μισά γυναικεία) 
Ζήτησαν από τους εθελοντές να επιλέξουν τη μία από τις δύο λέξεις που εκφράζει καλύτερα το συναίσθημα που δείχνει η έκφραση αυτών των ματιών (για παράδειγμα να επιλέξουν εάν τα μάτια δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης  ή  μεγάλο φόβο)
Οι ερευνητές υπέβαλλαν τους 22 εθελοντές σε λειτουργική μαγνητική  τομογραφία καθώς αυτοί έβλεπαν και αξιολογούσαν τις φωτογραφίες από τα 36 ζευγάρια μάτια.

Η αμυγδαλή ένας από τους αρχαιότερους εγκεφαλικούς σχηματισμούς στο κέντρο του εγκεφάλου (εγκεφαλικό κέντρο συναγερμού, ευαίσθητο σε ερεθίσματα που έχουν συναισθηματική χροιά) παρουσίαζε πιο έντονη δραστηριότητα όταν οι άνδρες έβλεπαν τα μάτια άλλων ανδρών, παρά όταν έβλεπαν τα μάτια γυναικών.
Το βλέμμα μας λέει πολλά, για τα συναισθήματα και τις προθέσεις μας, στις κοινωνικές συναναστροφές μας.
Οι άνδρες αντιλαμβάνονται καλύτερα από τις γυναίκες, τα σημάδια του θυμού.  Η ικανότητα ενός άνδρα να διαβάζει τα μάτια του αντιπάλου του ίσως ήταν κλειδί επιβίωσης στο παρελθόν.
Η μελέτη, των ερευνητών του LWL, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE

16-4-13  The brain scans which reveal why men REALLY don't understand women
πηγή

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2309812/The-brain-scans-reveal-men-REALLY-dont-understand-women.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: