Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ της ΑΝΟΙΞΗΣ στους ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ

Οι αρουραίοι εμφανίζουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (μελαγχολία της άνοιξης, κατάθλιψη,SAD), όσο μεγαλώνει η μέρα  γίνονται ανήσυχοι, φοβούνται και βιώνουν άγχος και στρες.
Τα τρωκτικά είναι νυχτόβια ζώα, αναζητούν και καταναλώνουν την τροφή τους τη νύχτα, όταν είναι εκτεθειμένα  στο φως της ημέρας  αλλάζει η χημεία του εγκεφάλου τους. Η μείωση της ντοπαμίνης σε μερικά τμήματα του εγκεφάλου και η μειωμένη παραγωγή σωματοστατίνης κάνει τα ζώα νευρικά.

Η έρευνα γίνεται στα πειραματόζωα, για τη  θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.  Επικεφαλής της μελέτης είναι ο καθηγητής Nicholas Spitzer από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο και ο συνεργάτης του Δρ Davide Dulcis.
Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές καθημερινά για μια εβδομάδα, άφησαν ποντίκια 19 ώρες στο φως και 5 ώρες στο σκοτάδι. Βρήκαν ότι άλλαξε η χημεία του εγκεφάλου τους και αυξήθηκε το άγχος τους.
έπειτα τα άφησαν 19 ώρες στο σκοτάδι και 5 ώρες στο φως και η διάθεσή τους βελτιώθηκε. Έγιναν λιγότερο ανήσυχα, πρόθυμα να κολυμπήσουν και να κινηθούν στον ανοικτό λαβύρινθο.  
Οι άνθρωποι που εξελίχθηκαν σε ημερόβια ζώα, εμφανίζουν αντίστοιχα τη μελαγχολία του χειμώνα.
Ωστόσο υπάρχει ο πρωινός και ο βραδινός τύπος ανθρώπου (άνθρωπος κουκουβάγια και άνθρωπος κορυδαλλός)
 
Το κιρκαδιανό (βιολογικό) ρολόι ελέγχει διάφορες εκφάνσεις του μεταβολισμού, της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς τόσο στους ανθρώπους όσο και στους υπόλοιπους ζωικούς οργανισμούς.

25-4-13  Rats get the summertime blues: Researchers discover rodents get more anxious as days grow longer

Rodents are susceptible to a form of seasonal affective disorder, or SAD

Excess light rather than darkness disturbs the animals
Researcher into what triggers the effect could lead to new treatment for Parkinsons

πηγή
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2314845/Rats-summertime-blues-Researchers-discover-rodents-anxious-days-grow-longer.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: