Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Λευκό λιονταράκι προϊόν ενδογαμίας στην Αγγλία

Αγγλία, Hertfordshire, στο πάρκο ζώων Paradise Wildlife Park γεννήθηκε ένα σπάνιο λευκό λιονταράκι –υπάρχουν μόνο 300 λευκά λιοντάρια στον κόσμο.  Το  νεογέννητο, μόλις δέκα εβδομάδων, συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που θέλουν να το κρατήσουν αγκαλιά, αλλά προκάλεσε τη διαμαρτυρία οργάνωσης για την προστασία των ζώων.

Σύμφωνα με τον  Pieter Kat, της LionAid «Όλα τα λευκά λιοντάρια προέρχονται από ένα μικρό πληθυσμό που αρχικά εντοπίστηκε κοντά στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ.  Αυτά και οι απόγονοί τους διασταυρώνονται  επανειλημμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η ενδογαμία να δημιουργήσει γενετικές ανωμαλίες κατά τη διάρκεια των γενεών -- στη μειωμένη γονιδιακή δεξαμενή γεννιούνται μη υγιή ζώα--

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες του Paradise Wildlife Park επιμένουν ότι τα λευκά λιοντάρια είναι μια φυσική παραλλαγή, και επισημαίνουν ότι η μητέρα του μικρού, Kya, και ο πατέρας του, Moto, είναι υγιή καστανόξανθα λιοντάρια.

Το πάρκο χρεώνει περισσότερα από £ 250 στους επισκέπτες του, για να μείνουν κοντά στο λιονταράκι περίπου 5 ώρες και να το φροντίσουν με την επίβλεψη του κτηνιάτρου.

Ο Αφρικανικός μύθος λέει πως τα λευκά λιοντάρια είναι μυθικά τέρατα που γεννιούνται κάθε 100 χρόνια και συμβολίζουν την αγνότητα του ζωικού βασιλείου και την καλοσύνη σε όλα τα όντα.

Τα λευκά λιοντάρια δεν είναι αλμπίνοι, καθώς έχουν κανονική φυσική χρωμάτωση στα μάτια και στο δέρμα. Το ασυνήθιστο χρώμα τους οφείλεται σε ένα υποτελές γονίδιο.

 8-4-13  Is the crowd-drawing rare white lion of Hertfordshire the result of cruel inbreeding?

Pieter Kat, of animal protection charity LionAid, said: ‘All white lions are derived from a single small population.
‘They and their descendants have been repeatedly crossed with each other, so white lions are by definition inbred. Over generations [this] causes abnormalities.’
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2305513/Is-crowd-drawing-rare-white-lion-Hertfordshire-result-cruel-inbreeding.html
Genes: The white lion's father Moto is a tawny colour

Δεν υπάρχουν σχόλια: