Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Η αστυνομία είναι καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο για τις κακοποιήσεις ζώων

Η αστυνομία είναι καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο για τις κακοποιήσεις  ζώων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εστάλη χθες στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσο - Εμμανουήλ Παπαδάκη και ερμηνεύει τον νόμο 4039/2012,


Κομβικό σημείο της εγκυκλίου είναι το εξής: διευκρινίζεται πως η Αστυνομία είναι καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο για τις κακοποιήσεις, κάτι που δεν αναφέρεται μέσα στον νόμο 4039/2012. Είχαμε περιπτώσεις αστυνομικών που αρνούνταν να επιληφθούν υποθέσεων κακοποίησης ζώων και τα παρέπεμπαν στη δημοτική αστυνομία.Η αστυνομία έχει υποχρέωση για την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας και της αυτεπάγγελτης δίωξης για την ενεργητική και την παθητική κακοποίηση ζώων.

"Μείζονος σημασίας θέμα, αποτελεί και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία. {Σχετική η υπ αρ.71377/12/396322, από 30-3-2012, εγκύκλιος, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προς τις αστυνομικές αρχές της χώρας"

Σύμφωνα με το κείμενο της εγκυκλίου

Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., ως γενικοί προανακριτικοί υπάλληλοι, εφόσον υπάρχει σχετική Εισαγγελική παραγγελία ή πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα ή απειλείται κίνδυνος να ματαιωθεί ή δυσχερανθεί η βεβαίωση του εγκλήματος ή να αποκαλυφθεί ο δράστης, υποχρεούνται στις αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες για τη βεβαίωση των αξιοποίνων πράξεων, την ανακάλυψη του δράστη και την ειδοποίηση του Εισαγγελέα. Παράλληλα, όμως, οφείλουν να ενημερώνουν και τον οικείο Ο.Τ.Α. για τις διοικητικές παραβάσεις.
Σημειωτέον, ότι, οι της Δημοτικής Αστυνομίας, δε διαθέτουν εξοπλισμό και κρατητήρια για να προβούν σε σύλληψη στα πλαίσια του αυτοφώρου.

{Σχετική η υπ.αρ. 448/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους}.
Επομένως, στην πραγματικότητα για την τήρηση του αυτοφώρου αρμόδια καθίσταται η Ελληνική αστυνομία, για το αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα της παραβάσεως του άρθρου 16 του ν.4039/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: