Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

ΖΩΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ και η μυστική ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

Η ικανότητα αυτοθεραπείας στα ζώα με τη χρήση θεραπευτικών βοτάνων που αντλούν από τη φύση επανεξετάζεται.
Νέα σχετική μελέτη αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή στο τμήμα οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας Mark Hunter του Πανεπιστημίου του Michigan και δύο συνεργατών του.    Η μελέτη δημοσιεύτηκε online με τίτλο "Self-Medication in Animals," στις 11 Απριλίου 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Προηγούμενες έρευνες δημοσιεύτηκαν από τον Jacobus de Roode του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα και τον Thierry Lefevre του Institut de Recherche pour le Developpement στη Γαλλία.


 Είναι γνωστό πως οι χιμπατζήδες αναζητούν θεραπευτικά βότανα, που τα μασουλούν για να θεραπεύσουν τις ασθένειές τους, αλλά τελευταία η λίστα με ζώα- φαρμακοποιούς μεγαλώνει.
Η πρακτική της αυτοθεραπείας δεν περιορίζεται στους στενούς συγγενείς του ανθρώπου αλλά στη φύση είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένη, από όσο φανταζόμαστε.
 ΄Οταν παρατηρούμε ζώα να συλλέγουν τρόφιμα στη φύση, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν επισκέπτονται το παντοπωλείο ή το μεγάλο πράσινο φαρμακείο τους.  

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για την καταπολέμηση των παρασίτων και τη θεραπεία ασθενειών όταν παρατηρούμε τα ζώα.
Η πρακτική αυτοθεραπείας στα ζώα, με φαρμακευτικές ουσίες που υπάρχουν στη φύση, βασίζεται στις έμφυτες αλλά και επίκτητες συμπεριφορές τους.


 Σημαντικό τμήμα της συνολικής έρευνας εστιάζεται στο τρόπο που οι μπαμπουίνοι και οι μαλλιαρές κάμπιες woolly bear caterpillars αποθεραπεύονται.
Ζώα και έντομα (πεταλούδες, φρουτόμυγες, μυρμήγκια, σκώροι) προσλαμβάνουν τις κατάλληλες φαρμακευτικές ουσίες όταν προσβληθούν από μόλυνση –για αυτοίαση- αλλά και προληπτικά, δηλαδή για να αποτρέψουν την πιθανή μόλυνση.


Η πεταλούδα μονάρχης που προσβάλλεται από παράσιτα, γεννά τα αβγά της επάνω στο φαρμακευτικό φυτό tropical milkweed για να προστατεύει τους απογόνους της από την ασθένεια.
Τα μυρμήγκια (Wood ants ) μεταφέρουν μια ρητίνη με αντιμικροβιακές, αντιμυκητισιακές και αντισηπτικές ιδιότητες από τα κωνοφόρα δένδρα μέσα στις φωλιές τους για να εμποδίσουν την εξάπλωση και μετάδοση μικροβίων στην αποικία τους.
Οι μέλισσες συλλέγουν φυτικές ρητίνες με αντιμικροβιακές ιδιότητες και τις μεταφέρουν στις κυψέλες τους για να τις προστατεύσουν από τυχόν μολύνσεις.

Πολλά είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στη φύση να επενδύουν τη φωλιά τους με φυτά που διαθέτουν εντομοαπωθητική δράση.
Τα πουλιά εντοπίζουν με την όσφρηση, τα χόρτα που έχουν εντομοαπωθητικά συστατικά.
Σπουργίτια και σπίνοι εναποθέτουν αποτσίγαρα εμποτισμένα με νικοτίνη στις φωλιές τους γιατί τα χρησιμοποιημένα φίλτρα (γόπες) που έχουν εμποτιστεί στη νικοτίνη και άλλα χημικά του καπνού, έχουν δράση κατά των ακάρεων και των παρασίτων (σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Biology Letters, μια επιθεώρηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας)

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι φαρμακευτικές ουσίες που αντλούν τα ζώα από τη φύση δημιουργούν σοβαρές συνέπειες στην οικολογία και την εξέλιξη (αλληλεπίδραση) των ζώων που γίνονται οικοδεσπότες σε παράσιτα. Για παράδειγμα όταν μια φυσική φαρμακευτική ουσία μειώνει τη δράση (υγεία) των παρασίτων, είναι φυσικό να υπάρχει μείωση στη μετάδοση και την οξύτητα αυτών των παρασίτων.

Η ιατρική στη φύση και στα ζώα επηρεάζει την εξέλιξη του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μέλισσες μεταφέρουν αντιμικροβιακή ρητίνη στην κυψέλη τους. Η ανάλυση του γονιδιώματος της μέλισσας έδειξε την έλλειψη πολλών γονιδίων που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και υπάρχουν σε άλλα έντομα. Ίσως η χρησιμοποίηση κάποιων φαρμακευτικών ουσιών από τον άνθρωπο, οδηγήσει σε απώλεια γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη βρίσκεται στο γεγονός ότι έντομα, όπως οι φρουτόμυγες και οι πεταλούδες μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη τροφή για τους απογόνους τους που ελαχιστοποιεί την επίδραση της ασθένειας στην επόμενη γενιά.
Υπάρχουν έντονοι παραλληλισμοί με τον αναδυόμενο τομέα της επιγενετικής (epigenetics) στους ανθρώπους όπου οι διαιτητικές επιλογές που γίνονται από τους γονείς επιδρούν μακροπρόθεσμα στην υγεία των παιδιών τους.

12-4-13    Self-Medication In Animals Much More Widespread Than Believed


The study of animal medication will have direct relevance for human food production. Disease problems in agricultural organisms can worsen when humans interfere with the ability of animals to medicate, they point out.
For example, increases in parasitism and disease in honeybees can be linked to selection by beekeepers for reduced resin deposition by their bees. A reintroduction of such behavior in managed bee colonies would likely have great benefits for disease management,


πηγή

http://nanopatentsandinnovations.blogspot.gr/2013/04/self-medication-in-animals-much-more.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: