Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Τι γράφουν οι Financial Times για την Ελλάδα

«Ελληνικός μαραθώνιος: Η οικονομική πρόοδος θα μπορούσε ακόμα να καταρρεύσει» είναι ο τίτλος που έδωσαν στην εκτενή ανάλυσή τους για την Ελλάδα ο Financial Times.

Αν και περιγράφουν το σκηνικό που διαμορφώνεται από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης, τις απειλές των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τις διαμαρτυρίες στα λιμάνια και τις γενικές απεργίες, οι συντάκτες της εφημερίδας, David Gardner και Kerin Hope σημειώνουν ότι την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η 30μελής ομάδα της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα. «Η Ελλάδα, με την μακριά και δυστυχή ιστορία των εξωτερικών παρεμβάσεων, από τους Οθωμανούς έως τους Ναζί, θα μπορούσε να περάσει για χώρα που διοικείται σαν οιονεί προτεκτοράτο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εντοπίζουν, πάντως, μία νότα αισιοδοξίας στον αέρα. «Η Ελλάδα, που έχει κερδίσει τη φήμη της δημοσιονομικής σπατάλης και του ‘μαγειρέματος’ των βιβλίων, της ανεξέλεγκτης διαφθοράς και της ληθαργικής αναποτελεσματικότητας, ενδέχεται να έχει αρχίσει να γίνεται ένα διαφορετικό μέρος», λένε.

Η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο, με τους Financial Times να μεταφέρουν μία αντίληψη που κερδίζει έδαφος, ότι η κρίση έχει δημιουργία μια ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζεται μόνο μια φορά σε κάθε γενιά. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μία επανάσταση. Συμβαίνουν πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια», δηλώνει ο Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

«Και όμως, πίσω από την αναβίωση της αισιοδοξίας παραμονεύει ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν ακόμα να καταρρεύσουν. ‘Είναι λίγο σαν το bungee jumping’, λέει ένας αξιωματούχος. ‘Ενθουσιάζεσαι, αλλά βρίσκεται σε μια στιγμή όπου δεν ξέρεις ακριβώς εάν θα χτυπήσεις στον πάτο ή θα ανέβεις και πάλι πάνω’», γράφει το δημοσίευμα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι παρά τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες, το κλίμα είναι μάλλον βλοσυρό, παρά εμπρηστικό, φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λέει: «Αυτό που προκαλεί εντύπωση αυτή τη στιγμή είναι η απουσία πραγματικής αντίστασης σε ό,τι κάνουμε, το οποίο είναι πολύ αυστηρό. Αυτό γίνεται γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται την πραγματική ανάγκη για αλλαγή».

Παρόλα αυτά, η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως σχεδόν βέβαιο τον ανασχηματισμό, πιθανότατα μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να δεχθεί βαρύ χτύπημα. (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: