Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

«Γαργάρα» ο Αχελώος


ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

* Χρηματοδοτούνται με 50 εκατ. ευρώ τα έργα της Κάρλας και με 15 εκατ. η ολοκλήρωση του φράγματος Μαυροματίου

Του Γιώργου Μακρή

Οριστικό φαίνεται ότι είναι το διαζύγιο των έργων εκτροπής του Αχελώου με το πρόγραμμα – μαμούθ των πράσινων επενδύσεων της κυβέρνησης – τουλάχιστον ως το 2015.


Παρότι η εκτροπή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) περιβαλλοντικής σημασίας έργα για τη χώρα, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων στον τομέα περιβάλλοντος με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το 2015 που ανακοίνωσε χθες η αρμόδια υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη (για την ακρίβεια, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά).

Βεβαίως, το υπουργείο μπορεί να ισχυρισθεί (όπως και πράττει) ότι αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και την ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης προκειμένου να διαπιστώσει αν και σε τι ποσοστό θα προχωρήσουν τα έργα της εκτροπής. Ωστόσο, το γεγονός ότι σ’ ένα τέτοιο «ευρύ» πρόγραμμα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον Αχελώο, προφανώς (και μέχρις αποδείξεως του εναντίου) κάτι σημαίνει (για την ιστορία: στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτινων πόρων με 21 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα και – προφανώς – ως αντιστάθμισμα περιλαμβάνονται τα έργα ολοκλήρωσης της λίμνης Κάρλας με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως έγραψε και χθες η «Ε», θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» - ΕΠΠΕΡΑΑ).
Στη λίστα των έργων γίνεται αναφορά και στο φράγμα Μαυροματίου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ με τη συμπληρωματική πίστωση που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί.

Αναλυτικά ΕΔΩ, το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Περιβάλλοντος τιτλοφορείται «Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία» και προβλέπει ότι ως το 2015 θα γίνουν «πράσινες» επενδύσεις ύψους 44,44 δισ. ευρώ: Τα 12,192 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δημόσιους (εθνικούς και ευρωπαϊκούς) πόρους, ενώ οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζονται στα 32,244 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: