Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Εν μέσω αντιδράσεων τίθεται σε ισχύ ο αντιμεταναστευτικός νόμος στην Αριζόνα


Φίνιξ

Νέο κύμα διαμαρτυριών αναμένεται να φέρει στις ΗΠΑ
η εφαρμογή από την Πέμπτη του αμφιλεγόμενου
αντιμεταναστευτικού νόμου στην Αριζόνα που ήδη από
την ψήφισή του στο τέλος Απριλίου έφερε την πολιτεία
αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις.
Προσωρινό μπλόκο από ομοσπονδιακό δικαστή...

Σύμφωνα με το νέο νόμο οι αστυνομικοί θα έχουν το δικαίωμα να ρωτούν για το αν βρίσκεται νόμιμα στη χώρα όποιον σταματούν σε δημόσιο χώρο για οποιονδήποτε λόγο και υποψιάζονται ότι είναι μετανάστης. Επιπλέον, με άλλο νόμο η πολιτεία θα θεωρεί αδίκημα την παράνομη διαμονή στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής,….
ομοσπονδιακός δικαστής απαγόρευσε την εφαρμογή μέρους της νομοθεσίας, συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, των τμημάτων της που αφορούν το δικαίωμα των Αρχών να ρωτούν μετανάστες αν είναι παράνομοι ή όχι και αυτών που απαγόρευαν σε παράνομους μετανάστες την εργασία.

Παραταύτα, στην πολιτεία θα καταφτάσουν διαδηλωτές από άλλες πολιτείες για να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή του νόμου από κοινού με κατοίκους της πολιτείας και να αποκλείσουν πολιτειακά και ομοσπονδιακά κτίρια. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους μετανάστες πολλοί διαδηλωτές θα ταξιδέψουν χωρίς προσωπικά έγγραφα.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Άλλωστε το παράδειγμα της Αριζόνας φαίνεται ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες.

Η τοπική αστυνομία, με ιστορικό σε επιχειρήσεις - σκούπα κατά μεταναστών, δηλώνει πάντως έτοιμη για συλλήψεις. Τις προηγούμενες ημέρες οι αστυνομικοί πέρασαν από ταχύρυθμη εκπαίδευση ανίχνευσης μεταναστών: αν μιλούν σπαστά αγγλικά, αν κοιτούν νευρικά μπορεί να είναι παράνομοι.

Οι επικριτές τονίζουν ότι είναι ρατσιστικό νομοθέτημα που στρέφεται κατά των ισπανόφωνων, κυρίως από το Μεξικό με το οποίο συνορεύει η πολιτεία. Προσθέτουν –σε αυτή τη γραμμή κινείται και η κυβέρνηση Ομπάμα, αν και σε χαμηλότερους τόνους– ότι ο νόμος είναι πιθανότατα και αντισυνταγματικός γιατί η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να χαράσσεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στην Αριζόνα υπολογίζεται ότι ζουν 460.000 μετανάστες σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων, από τους οποίους το ένα τρίτο έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, αναφέρει το BBC.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή : http://news.in.gr

Σχόλιο «apopsis» :

Μπορεί οι Η.Π.Α. να έχουν 500 κακά και βάλε ……
Αλλά ο (όποιος) νόμος, νόμος και όχι ήξεις αφήξεις όπως αλλού …
Μερικά κράτη έστω και (μερικές φορές) με άσχημο τρόπο
ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
… Άλλωστε το παράδειγμα της Αριζόνας φαίνεται ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες.

Ε Μ Ε Ι Σ ;;;

Για την : http://eglimatikotita.blogspot.com/

Δημήτρης Π. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: