Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

ΕΡΤ: Το "πρόγραμμα" έχει την "Ώρα του εισαγγελέα"

Εντονα φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, παράνομων αναθέσεων και αλόγιστης σπατάλης δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ προκύπτουν από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το πόρισμα, που παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Αριστείδης Μπουρδάρας, προέκυψε από τους δύο ελέγχους που διενήργησαν στην ΕΡΤ Α.Ε. επιθεωρητές του σώματος.

Δύο μέρες μετά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Γιώργου Γαμπρίτσου, και η ΕΡΤ έχει ξανά την τιμητική της. Οχι όμως για το πρόγραμμά της (όπως θα έπρεπε_, αλλά για τα… παράνομά της - ως φαίνεται, σύμφωνα με το πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, αφού οι εκθέσεις διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση τυχών ποινικών ευθυνών. Οι επιθεωρητές ζητούν από τα αρμόδια όργανα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον υπαλλήλων της ΕΡΤ Α.Ε. σε βάρος των οποίων προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι η ΕΡΤ τα έτη 2007 και 2008 ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό σε αλλοδαπή εταιρεία ανασχεδιασμό και δημιουργία των λογοτύπων της καταβάλλοντας συνολικά 1.406.841 ευρώ.

Με τη διαδικασία ανάθεσης που εσφαλμένα επέλεξε να εφαρμόσει η ΕΡΤ Α.Ε. δεν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας από ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για ένα έργο μεγάλου εύρους και σημαντικού κόστους. Αποτέλεσμα ήταν να παρακαμφθεί ο νόμος, να μη διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή εταιρειών και να μην επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός ανταγωνισμός που, ενδεχομένως, να απέφερε μικρότερο κόστος.

Στην έρευνα για τις συμβάσεις έργου των εξωτερικών συνεργατών της ΕΡΤ Α.Ε. διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία ανάθεσης έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006 έως και 2009 δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, ενώ τα αρμόδια όργανα (γενικοί διευθυντές, διευθυντές) βεβαίωναν -ανακριβώς- ότι τηρήθηκαν.

Αναφερόμενοι μάλιστα στο φαινόμενο της αργομισθίας και πολυθεσίας που φαίνεται ότι επικρατεί στην κρατική τηλεόραση, οι επιθεωρητές στο πόρισμά τους σημειώνουν ότι η ΕΡΤ υπέγραφε πολυάριθμες συμβάσεις μίσθωσης έργου με δημοσιογράφους για την κάλυψη των αναγκών της, ενώ χορηγούσε άδειες παράλληλης απασχόλησης σε μεγάλο ποσοστό μόνιμων δημοσιογράφων της, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης αξιοποίησή τους.

Βonus 2.329.867 ευρώ

Από τα… δίχτυα των επιθεωρητών δεν γλίτωσαν και τα bonus (ύψους 2.329.867 ευρώ) που μοιράστηκαν, χωρίς όμως -όπως προκύπτει από τον έλεγχό τους- να πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Επίσης, τα έτη 2005 και 2006 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ Α.Ε. τμηματικά χρηματικά ποσά πάγιων προκαταβολών συνολικού ύψους 48.000 και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή δαπάνης. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο διαπιστώθηκε και για τα έτη 2007 και 2008 με ποσά συνολικού ύψους 98.000 και 80.000 ευρώ, αντίστοιχα, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις και καμιά πληρωμή δαπάνης.

Μετά το πόρισμα που του παραδόθηκε, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος έδωσε εντολή για άμεση σύγκληση έκτακτου Δ.Σ., προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην ΕΡΤ.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: