Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Ενοχλεί η νομιμότητα τον Τσετίν Μαντατζή για το ύψος των μιναρέδων στα τζαμιά


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ…

Mε αφορμή τα όσα διευκρινιστικά λέχθηκαν από αρμόδιες πηγές για την κατασκευή μιναρέδων σε τεμένη οικισμών του νομού Ροδόπης και της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη, έκανε μια δήλωση φωτιά όπου λίγο ή πολύ μας κάνει μαθήματα νομιμότητας γνώσεων και δημοκρατικότητας.


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης παίρνοντας τώρα την σκυτάλη στον αγώνα που ξεκινά για να υψωθούν μιναρέδες κατά παρέκκλιση της νόμιμης νομοθεσίας επικαλείται το ισλαμικό δίκαιο θέτοντας ένα τεχνητό «πρόβλημα» αφού πλέον αποσιωπάται το καθ’αυτό γεγονός η παρουσία τουλάχιστον 280 τεμενών στην Θράκη πολλά από τα οποία ανακατασκευάζονται εκ βάθρων ή και η ανέγερση τελείως καινουργών τζαμιών για να εκφράζεται ελεύθερα το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά οι διαμαρτυρίες γεννιούνται προσχηματικά για να αναδεικνύεται ακόμη και στον θρησκευτικό τομέα κάποιο ζήτημα τριβής αφού αυτό τον δρόμο επέλεξαν οι ταγοί της μειονότητας.

Δημοσιεύουμε την απάντηση δήλωση του βουλευτή μόνο και μόνο για να καταγραφεί όπως και το ύφος της που αξίζει να το αντιληφθούν οι αναγνώστες μας.

«Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τα υπ’ αρ. 16206/Α3 και 16208/Α3 έγγραφά του – και απαντώντας σε αίτηση των μουτεβελήδων δύο οικισμών του νομού Ροδόπης - αποφάσισε ότι πλέον δεν θα δίνεται η δυνατότητα παρέκκλισης ως προς το ύψος για την κατασκευή μιναρέδων. Η απόφαση αυτή του Υφυπουργού έρχεται σε αντίθεση με την έως τώρα πρακτική. Συγκεκριμένα, η κατασκευή μιναρέδων στα τεμένη γινόταν, μέχρι σήμερα, κατά παρέκκλιση ως προς το ύψος, σε εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 21 του Ν. 1577/85 (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός).

Η απόφαση αυτή του Υφυπουργού έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων αλλά και του συνόλου της μειονότητας, γιατί αντίκειται στο ισλαμικό δίκαιο και τις ισλαμικές παραδόσεις. Το ύψος των μιναρέδων δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τον γενικό πολεοδομικό κανονισμό που προβλέπει κτίσματα 7.5μ., κατά συνέπεια τεμένη και μιναρέδες αυτού του ύψους, δηλαδή 7.5 μέτρα.

Σύμφωνα με το ισλαμικό δίκαιο και τις παραδόσεις το ύψος των μιναρέδων προσδιορίζεται με άλλα, συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το ύψος του τεμένους, το σχήμα και την αρχιτεκτονική του. Συνεπώς, δεν μπορεί το ύψος του μιναρέ, σε καμία περίπτωση, να είναι μικρότερο ή ίσο του τεμένους, γιατί δεν θα είναι λειτουργικός και αισθητικά όμορφος, όπως οι παραδόσεις ορίζουν, και δεν θα ανταποκρίνεται στον σκοπό για τον οποίο έχει κτιστεί. Δηλαδή, να τον βλέπουν οι πιστοί και να μπορούν να ακούσουν το κάλεσμα του ιμάμη, για να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Άλλωστε, επειδή, ο μιναρές αποτελεί σημείο αναφοράς της θρησκευτικής πίστης για όλους τους μουσουλμάνους, έτσι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης οικοδομείται σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις. Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων όφειλε να γνωρίζει τι ορίζει τόσο το Σύνταγμα όσο και η Συνθήκη της Λωζάνης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτήν τη φορά μέσω του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προσπαθεί να δημιουργήσει άσκοπη σύγχυση και ένταση, με αφορμή το ύψος το μιναρέδων.

Αναμοχλεύει ένα θέμα το οποίο, εδώ και πολλά χρόνια, δεν δημιουργούσε προβλήματα και προστριβές, ένα θέμα ήσσονος σημασίας για την πολιτεία, αλλά μέγιστης για το τμήμα του πληθυσμού που θίγετε, και όλα αυτά χωρίς προφανή λόγο και αιτία. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, η ίδια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενέκρινε τις αιτήσεις κατασκευής μιναρέδων κατά παρέκκλιση ως προς το ύψος.
Οι πρακτικές της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου θίγουν έντονα το θρησκευτικό αίσθημα των μελών της μειονότητας. Οι προκλητικές αποφάσεις του υπουργού για θέματα που αφορούν στη μειονότητα, συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι ο κος Στυλιανίδης είναι Θρακιώτης και γνωρίζει την περιοχή πάρα πολύ καλά.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται συντεταγμένες τοποθετήσεις και αποφάσεις των αρμόδιων πολιτικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, που αδυνατούμε να κατανοήσουμε σε τι αποσκοπούν.

Ωστόσο, δεν θα μας προκαλούσε εντύπωση, αλλά ούτε έκπληξη, οι απαράδεκτες αποφάσεις, οι ανερμάτιστες και ημιτελείς νομοθετικές ρυθμίσεις, η παντελής έλλειψη διαλόγου και διαβούλευσης, να πηγάζουν από αίσθημα δυσφορίας και διάθεση «τιμωρίας» εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων και της πολιτικής στάσης της μειονότητας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Και ο χειρισμός των θεμάτων που αφορούν στη μειονότητα, επιβεβαιώνουν την παρωχημένη, αυταρχική, συντηρητική και εν τέλει αδιέξοδη πολιτική πρακτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα θέματα που αφορούν ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία»…

Τι να πει κανείς με όλους αυτούς τους αρρωστημένους συνειρμούς του κ. βουλευτή;


Αλλά επί τέλους αυτή η μειονότητα θα νοιώθει πάντα ότι θίγεται δεν οφείλει να πει ένα ευχαριστώ που ζει και αναπνέει σε μια ευρωπαϊκή χώρα με απόλυτη ελευθερία με κανόνες και αρχές με δικαιώματα και δεν οφείλει να σηκώσει το κεφάλι της κόντρα σε όσους έχουν μάθει μια ζωή να την ποδηγετούν και να εκφράζουν για λογαριασμό την κίβδηλη βούλησή της;

Μελαχροινή Μαρτίδου

Πηγή:Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: