Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Avi Loeb --Είναι οι σφαίρες Dyson πραγματικές;το διαστρικό αντικείμενο, «Oumuamua» του 2017, μπορεί να ήταν κομμάτι μιας σπασμένης σφαίρας Dyson

Είναι οι σφαίρες Dyson πραγματικές;
Avi Loeb·
φωτο--Η εικονογράφηση ενός καλλιτέχνη μιας σφαίρας Dyson γύρω από ένα αστέρι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Matias Suazo από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία ανέφερε αποτελέσματα από μια νέα παρατηρητική έρευνα για τεχνολογικές μεγαδομές γύρω από αστέρια.
-------------
σχετικό βίντεο του Κώδικα Μυστηρίων
Ποιός ο διάδοχος του Κ.Σβαμπ; /Ένα μεγάλο μυστήρο με... σφαίρες έξω από τη Γη!
23-5-24   
-------------
σχετική μας ανάρτηση
20 Μαΐου 2024
Σφαίρες Dyson- Σημάδια εξωγήινης τεχνολογίας, σε επτά αστέρια στον Γαλαξία μας.
--------------
Το 1960, ο Freeman Dyson δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο «Αναζήτηση τεχνητών αστρικών πηγών υπέρυθρης ακτινοβολίας». Σκέφτηκε ότι καθώς οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας θα αυξάνονται σταθερά, ο πολιτισμός μας μπορεί να φιλοδοξεί να αξιοποιήσει όλη την ενεργειακή παραγωγή του Ήλιου, και ως εκ τούτου σκέφτηκε ότι οι προηγμένοι τεχνολογικοί πολιτισμοί θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα κέλυφος από δομές σε τροχιά που θα συγκεντρώνουν τη φωτεινότητα των αστεριών τους. . Η λεγόμενη σφαίρα Dyson θα εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία για να εξισορροπήσει τη θερμότητα που εναποτίθεται σε αυτήν από το φως των αστεριών. Η οπτική εκπομπή από την επιφάνεια του άστρου θα εξισορροπηθεί από την υπέρυθρη εκπομπή από το πολύ μεγαλύτερο σφαιρικό κέλυφος.

Η νέα μελέτη αναζήτησε ανώμαλη υπέρυθρη εκπομπή από πέντε εκατομμύρια πηγές που παρατηρήθηκαν από τις έρευνες Gaia, 2MASS και WISE. Οι συγγραφείς εντόπισαν 7 ανώμαλους υποψηφίους που αξίζουν περαιτέρω ανάλυση. Όλα αυτά περιλαμβάνουν M-νάνους, τον πιο κοινό τύπο άστρων.
Οι νάνοι αστέρες είναι πολύ πιο αμυδροί από τον Ήλιο και ως εκ τούτου η κατοικήσιμη ζώνη γύρω τους είναι πολύ πιο κοντά. Η ζωή-όπως-όπως-ξέρουμε-πρέπει να είναι πιο κοντά στον πιο εξασθενημένο φούρνο για να ρέει υγρό νερό στην επιφάνειά του. Δεδομένου ότι οι νάνοι Μ εκπέμπονται συχνά στο υπεριώδες φως και ότι η συμπαγής κατοικήσιμη ζώνη τους εκτίθεται σε ισχυρότερη ατμοσφαιρική απογύμνωση από τον αστρικό άνεμο, δεν είναι σαφές εάν οι κατοικήσιμοι πλανήτες τους μπορούν να διατηρήσουν μια ατμόσφαιρα και να φιλοξενήσουν υγρό νερό. Επιπλέον, οι σφαίρες Dyson που βρίσκονται κοντά θα πρέπει να διατηρούν τεράστιες χρονικές διακυμάνσεις στην υλική πίεση που προκύπτει από την αστρική ακτινοβολία και τον υλικό άνεμο.
Εάν οι σφαίρες Dyson χτίζονταν γύρω από κοινά νάνους αστέρια και σπάσουν μετά από λίγο, θα μπορούσαμε να βρούμε κομμάτια σπασμένων σφαιρών Dyson στο διαστρικό διάστημα. Σε μια πρόσφατη εργασία , πρότεινα ότι το ανώμαλο διαστρικό αντικείμενο, «Oumuamua» , που ανακαλύφθηκε το 2017, μπορεί να ήταν ένα κομμάτι μιας σπασμένης σφαίρας Dyson λόγω του ασυνήθιστου επίπεδου σχήματος και της μη βαρυτικής επιτάχυνσής του. Εάν υπάρχουν σφαίρες Dyson γύρω από κοινά αστέρια, αυτό μπορεί να μην είναι παράλογο.
Μόλις ένας πολιτισμός εγκαταλείψει τη σφαίρα Dyson του, η υποδομή του κελύφους θα τρυπηθεί από μικρομετεωρίτες και θα χάσει τη λειτουργικότητά του μέσα σε εκατομμύρια χρόνια. Ας εξετάσουμε μερικούς αριθμούς. Με βάση τα επίγεια δεδομένα , κρουστικοί εκτοξευτές μεγέθους εκατοστών χτυπούν τη Γη κάθε 15 δευτερόλεπτα. Δεδομένου ότι η συνολική επιφάνεια μιας σφαίρας Dyson κοντά στην τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι κατά ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την περιοχή της Γης, αυτό υποδηλώνει ότι αντικείμενα μεγέθους εκατοστών θα προσκρούουν στη σφαίρα κάθε 15 νανοδευτερόλεπτα με ταχύτητες δεκάδων χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο — δέκα φορές πιο γρήγορα από τις σφαίρες τουφεκιού, δημιουργώντας τρύπες μεγαλύτερες από το μέγεθός τους μέσα από οποιοδήποτε λογικό στρώμα υλικού. Σε διάστημα ενός έτους, θα υπάρχουν δύο τετράκις δισεκατομμύρια τρύπες που θα δημιουργηθούν από αυτά τα κρουστικά κρουστικά κρουστά μεγέθους εκατοστών, που θα χωρίζονται μεταξύ τους κατά περίπου 10 χιλιόμετρα. Μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια, η σφαίρα Dyson θα είναι διάτρητη με τρύπες κλίμακας εκατοστών που θα χωρίζονται κατά 3 μέτρα η μία από την άλλη. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, το εμβαδόν των οπών και η υπόλοιπη επιφάνεια θα είναι συγκρίσιμα, μοιάζοντας με τρυπητό. Οι επιδράσεις από μικρότερα σωματίδια θα ήταν πιο συχνές. Σωματίδια μικρότερα από 0,05 χιλιοστά αναμένεται να προσκρούουν σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό για μια σφαίρα Dyson μία φορά ανά 30 χρόνια. Σωματίδια μικρότερα από μερικά μικρόμετρα θα προσέκρουαν ένα εκατοστό στο τετράγωνο κάθε εβδομάδα.

Εάν υπάρχουν σφαίρες Dyson, πιθανότατα θα είναι πλακάκια. Τα άκαμπτα κελύφη είναι δύσκολο να διατηρηθούν μαζί λόγω των καταστροφικών διαφορικών δυνάμεων σε όλη την επιφάνειά τους. Για να παρακάμψει αυτή τη μηχανική πρόκληση, ο Robert Forward πρότεινε μια δομή με πλακάκια με κάθε μονάδα να λειτουργεί ως ηλιακό πανί για το οποίο η βαρύτητα του άστρου εξισορροπείται ακριβώς από την εξωτερική ακτινοβολία του, διατηρώντας έτσι μια σταθερή θέση χωρίς να περιστρέφεται γύρω από το αστέρι. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, τα πλακίδια θα διογκωθούν στο διαστρικό διάστημα καθώς το αστέρι αναβοσβήνει ή φωτίζεται δραματικά προς το τέλος της ζωής του.
Εάν άλλοι πολιτισμοί κατασκεύαζαν σφαίρες Dyson που διαλύθηκαν με την πάροδο του χρόνου, τα θραύσματά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ασυνήθιστο σχήμα και τα ελαφριά χαρακτηριστικά πανιών του διαστρικού αντικειμένου «Oumuamua» .
Ξεκινώντας το 2025, θα μπορούμε να αναζητούμε κομμάτια από σπασμένες σφαίρες Dyson με το Παρατηρητήριο Vera C. Rubin στη Χιλή, χρησιμοποιώντας την κάμερα 3,2 δισεκατομμυρίων pixel για την έρευνα του νότιου ουρανού κάθε 4 ημέρες. Εν όψει αυτού του νέου παρατηρητηρίου, ο ουρανός είναι το όριο.
https://avi-loeb.medium.com/are-dyson-spheres-real-9ab209cd997c
================
Ο Avi Loeb είναι επικεφαλής του Galileo Project, ιδρυτικός διευθυντής της Πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ — Μαύρη Τρύπα, διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρίας και Υπολογισμού στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian και πρώην πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (2011 –2020). Είναι πρώην μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Συμβούλων Επιστήμης και Τεχνολογίας και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Φυσικής και Αστρονομίας των Εθνικών Ακαδημιών. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου « Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth » και συν-συγγραφέας του εγχειριδίου « Life in the Cosmos », που εκδόθηκαν και τα δύο το 2021. Το νέο του βιβλίο, με τίτλο « Interstellar », εκδόθηκε στο Αύγουστος 2023.
---------------------
Ο Avi Loeb προτείνει ότι το ανώμαλο διαστρικό αντικείμενο "Oumuamua," που ανακαλύφθηκε το 2017, μπορεί να ήταν ένα κομμάτι μιας σπασμένης σφαίρας Dyson. Η πρότασή του βασίζεται στο ασυνήθιστο επίπεδο σχήμα του αντικειμένου και τη μη-βαρυτική επιτάχυνσή του. Αν οι σφαίρες Dyson υπάρχουν γύρω από κοινού αστέρες, αυτό δεν φαίνεται απαράδοτο. Οι σφαίρες Dyson είναι θεωρητικές δομές που περιβάλλουν τα άστρα και επιτρέπουν σε πολιτισμούς προχωρημένου επιπέδου να απορροφούν την ενέργειά τους. Χωρίς εκτεταμένη συντήρηση, οι σφαίρες Dyson αποσυντίθενται αναπόφευκτα από τις προσκρούσεις αστεροειδών εκατομμυρίων ετών. Τα αποτελέσματα αυτής της αποσύνθεσης θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως ανώμαλα διαστρικά αντικείμενα, πιθανώς να μοιράζονται το ασυνήθιστο σχήμα και την κίνηση του "Oumuamua" ή την ασυνήθιστη αντοχή υλικού των πρώτων δύο διαστρικών μετεωριτών, IM1 και IM2. 

(1) [2303.08013] Interstellar Objects From Broken Dyson Spheres - arXiv.org. https://arxiv.org/abs/2303.08013.
(2) Do Dyson Spheres Exist? Here's Another Way We Could Find Evidence of .... https://thedebrief.org/do-dyson-spheres-exist-heres-another-way-we-could-find-evidence-of-one/.
(3) El objeto cósmico detectado en 2017 que puede ser una pieza de una .... https://www.elconfidencial.com/tecnologia/novaceno/2023-11-09/nueva-explicacion-al-objeto-interestelar-oumuamua-un-trozo-de-una-esfera-dyson_3770363/.
(4) INTERSTELLAR OBJECTS FROM BROKEN DYSON SPHERES arXiv:2303.08013v1 .... https://arxiv.org/pdf/2303.08013.pdf.
(5) Harvard professor Avi Loeb says metallic spheres are alien in origin. https://www.usatoday.com/story/news/nation/2023/08/29/metallic-spheres-interstellar-origin-avi-loeb-finds/70699783007/.
(6) undefined. https://doi.org/10.48550/arXiv.2303.08013.
================
Εκτός από τον παραπάνω λόγο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που υποστηρίζουν τη θεωρία του Avi Loeb σχετικά με το “Oumuamua” ως πιθανή σφαίρα Dyson:
Επιτάχυνση χωρίς εξήγηση: Το “Oumuamua” επιτάχυνε κατά τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με βαρύτητα. Ο Loeb προτείνει ότι αυτή η επιτάχυνση μπορεί να οφείλεται στην πίεση της φωτεινότητας από τον ήλιο στο επιφανειακό υλικό του αντικειμένου.
Ασυνήθιστο σχήμα: Το “Oumuamua” είχε ασυνήθιστο σχήμα, που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις συνηθισμένες αστροφυσικές διαδικασίες. Ο Loeb υποστηρίζει ότι αυτό το σχήμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δομής μιας σφαίρας Dyson.

Ενέργεια και υλικό: Η υπόθεση του Loeb προτείνει ότι το “Oumuamua” μπορεί να είναι κομμάτι μιας σφαίρας Dyson που αποσυντίθεται. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την ασυνήθιστη αντοχή του υλικού του αντικειμένου.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεωρία του Loeb είναι αμφιλεγόμενη και δεν έχει αποδειχθεί απόλυτα. Οι περισσότεροι αστρονόμοι προτιμούν να εξετάσουν πιο συνηθισμένες εξηγήσεις για το “Oumuamua,” όπως φυσικές διαδικασίες ή τυχαία διαστρικά αντικείμενα. Παρ’ όλα αυτά, η θεωρία του Loeb παραμένει ενδιαφέρουσα και αξίζει να εξεταστεί περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: