Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Το πλαστό διαβατήριο του Αϊνστάιν!

  Η «Espresso» φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το πλαστό διαβατήριο του Αϊνστάιν. Το σπάνιο αυτό αντικείμενο βρίσκεται στα χέρια του καθηγητή Μεσαιωνικού Δικαίου Γιώργου Μάρκου, του ανθρώπου που έχει στην κατοχή του τη συλλογή του Νόμπελ, την οποία θα εκθέσει στο υπό κατασκευή μουσείο του στο Χαλάνδρι.

Κατά τη διάρκεια των πολυετών ερευνών του για τον εντοπισμό των χαμένων αρχείων του μεγάλου Σουηδού εφευρέτη ο Ελληνας επιστήμονας όχι μόνο κατάφερε να τα ανακαλύψει και στη συνέχεια να τα αποκτήσει, αλλά παράλληλα εμπλούτιζε τη συλλογή του με σπάνιο υλικό για όλους τους κατόχους βραβείων Νόμπελ του περασμένου αιώνα.

Αλλωστε, το σπάνιο αυτό υλικό που αφορά τους νομπελίστες απαρτίζει τον δεύτερο άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η περίφημη Ελληνική Συλλογή Νόμπελ.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο κ. Μάρκου, πολλά από τα μοναδικά αυτά αντικείμενα, που πρόκειται να εκτεθούν σε ειδικές προθήκες του υπό κατασκευή Ελληνικού Μουσείου Νόμπελ, αφορούν τον θεμελιωτή του Νόμου της Σχετικότητας και βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής το 1921, Αλμπερτ Αϊνστάιν!

Σήμερα παρουσιάζουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια της συλλογής του Ελληνα καθηγητή, το περίφημο πλαστό διαβατήριο με το οποίο κυκλοφορούσε ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής φυσικός την περίοδο που ζούσε στη Γερμανία και στην Ελβετία.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτό το πλαστό διαβατήριο του Αϊνστάιν βλέπει το φως της δημοσιότητας» δηλώνει ο κ. Μάρκου την ώρα που μας παρουσιάζει το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο που βρίσκεται στην κατοχή του.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαβατήριο που το είχε προμηθευτεί από φίλους του Εβραίους και που αποτελεί μια πιστή αντιγραφή του νόμιμου διαβατηρίου. Αυτό ήταν το έγγραφο με το οποίο κυκλοφορούσε τα βράδια, όταν χρειαζόταν να μετακινηθεί για να παρευρεθεί σε διάφορες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούσαν πολίτες εβραϊκής καταγωγής. Ο λόγος που χρησιμοποιούσε πλαστό διαβατήριο ήταν επειδή φοβόταν μη χάσει το κανονικό, αλλά και για να το επιδεικνύει σε πιθανούς ελέγχους από Γερμανούς που δύσκολα θα καταλάβαιναν ότι πρόκειται για μη νόμιμο έγγραφο. Ο ίδιος δεν ήθελε να απολέσει το γνήσιο, γιατί τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να βγάλει καινούργιο και δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει στην Αμερική. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα της συλλογής μου, που κατάφερα να το κερδίσω στο Παρίσι. Το επίσημο διαβατήριο του Αϊνστάιν σώζεται και βρίσκεται σε ένα μουσείο της Ελβετίας».

Επιστολές, καρτ ποστάλ, σημειώματα, ευρεσιτεχνίες, ανέκδοτες φωτογραφίες, γραμματόσημα, πίνακες, μετάλλια, ακόμη και κινέζικες τράπουλες με τον Αλμπερτ Αϊνστάιν ως ντάμα κούπα είναι μόνο μερικά από τα πολύτιμα αντικείμενα που κοσμούν τη συλλογή του κ. Μάρκου, που μας λέει χαρακτηριστικά:

«Ενα από τα μοναδικά αντικείμενα που έχω στην κατοχή μου είναι το ποίημα που έγραψε ο ίδιος ο Αϊνστάιν όταν ήταν σε ηλικία 50 ετών. Επίσης, ανάμεσα στα χιλιάδες κομμάτια της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ βρίσκεται μια σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει ολόκληρο τον εγκέφαλο του μεγάλου φυσικού, ο οποίος διασώζεται σε τμήματα. Τη βρήκα και την αγόρασα από τους “Times της Νέας Υόρκης”, που διατηρούσαν ένα εκπληκτικό αρχείο για τον Αϊνστάιν. Ανάλογα κομμάτια απέκτησα από τα αρχεία των εφημερίδων “New York Times”, “London Times” και “Le Monde”. Επίσης, δύο σημαντικά αρχεία της συλλογής μου τα πήρα από μια φίλη του Αϊνστάιν που ήταν δημοσιογράφος και από έναν συμφοιτητή του! Ουσιαστικά κυνήγησα και απέκτησα ό,τι αφορούσε τον μεγάλο νομπελίστα. Ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μουσείου και να μπορέσει ο κόσμος να θαυμάσει όλη τη συλλογή σε έναν πραγματικά εντυπωσιακό χώρο».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: