Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΚΤ έδωσε δάνεια ΜΙΣΟ ΤΡΙΣ στις τράπεζες της ευρωζώνης με 1% επιτόκιο


Ευρώ κατοστάρια
€530 ΔΙΣ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 1% ΣΕ 800 ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
 Η ΕΚΤ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!
Έναν πακτωλό ύψους €529,5 δις χάρισε, σήμερα, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1% η ΕΚΤ, στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης. Στη δημοπρασία συμμετείχαν 800 τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία τριετών δανείων, πάλι με επιτόκιο 1%, 523 τράπεζες είχαν αντλήσει €489 δις.
Συνολικά, 1 τρις ευρώ χάρισμα!!!
Έτσι, ενώ η ευρωζώνη οδεύει προς την ύφεση και ενώ η ανεργία σκαρφαλώνει σε όλο και περισσότερες χώρες, η ΕΚΤ "χαρίζει" απίστευτα χρήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες χάριν "ρευστότητας".
Πρόκειται για τις ίδιες λίγο πολύ τράπεζες, που δανειοδοτούν τα κράτη - μέλη με επιτόκια πολύ υψηλότερα του 1%, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα/έντοκα γραμμάτια!
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν μάλιστα το θράσος να κάνουν λόγο για πτώση των επιτοκίων δανεισμού των διαφόρων χωρών, αποσιωπώντας όμως το γεγονός πως αυτά τα επιτόκια παραμένουν πολλαπλάσια του κόστους που έχουν οι τράπεζες (1%).
Μάλιστα, πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό του καθαρού νέου δανεισμού καθώς εάν αφαιρέσουμε €100 δις, περίπου, που προέρχονται από υφιστάμενα δάνεια που αναχρηματοδοτήθηκαν, προκύπτουν €430 δις καθαρού νέου δανεισμού!
Με απλά λόγια, η ΕΚΤ τυπώνει αφειδώς χρήμα προκειμένου να κρατά διασωληνωμένες τις τράπεζες της ευρωζώνης για να επιβιώσουν οι μεγαλομέτοχοί τους.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ είναι αυτή που υποκαθιστά τη διατραπεζική αγορά ρευστότητας (από την οποία έχουν αποκλειστεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες) χωρίς όμως να ελέγχει τις περιατέρω αποφάσεις και κινήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών!
Κοινώς έχουμε να κάνουμε με μια σκανδαλώδη στήριξη που παρέχεται άνευ όρων και προϋποθέσεων!!!
Και μάλιστα με δημόσιο χρήμα, το οποίο πέφτει στον κορβανά του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που οι εικόνες εξαθλίωσης επεκτείνονται στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων....
iskra 
thermopilai.org      

Δεν υπάρχουν σχόλια: