Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

η εικαστική καλλιτέχνιδα και ψυχολόγος Milo Moiré, σοκάρει με τη χρήση του γυμνού της σώματος, στην τέχνηΗ 31χρονη Ελβετίδα καλλιτέχνιδα και μοντέλο Milo Moiré είναι γνωστή για τη χρήση του γυμνού της σώματος στην τέχνη της. Η Milo Moiré που εργάζεται και ζει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας έχει επίσης πτυχίο στην ψυχολογία.

Η καλλιτέχνιδα που γεννάει αυγά με το αιδοίο της
Το έργο ζωγραφικής δράσης (Moiré's PlopEgg No. 1, performed at Art Cologne 2014) που σόκαρε τον κόσμο, ήταν η δημιουργία αφηρημένου έργου τέχνης σε καμβά, με αυγά γεμάτα χρώμα που πίεζε στον κόλπο της. Όπως είπε «για να δημιουργήσω τέχνη, μπορώ να χρησιμοποιήσω την αρχική πηγή θηλυκότητας, τον κόλπο μου»

η περφόρμανς λειτουργεί σαν ψυχανάλυση

Τον Ιούνιο του 2014, για το The Script System No. 2 , η Moiré ταξίδεψε στην έκθεση Art Basel γυμνή, της απαγορεύτηκε η είσοδος και την ανάγκασαν να ντυθεί για να εισέλθει στην έκθεση, Σύμφωνα με σχετική θεωρία της γνωστικής ψυχολογίας ( the script theory of cognitive psychology) καθημερινά κάνουμε επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές σκηνές δράσης, ειδικά το πρωί στο δρόμο για τη δουλειά, δουλεύουμε αυτοματοποιημένα συχνά χωρίς επίγνωση του περιβάλλοντός μας. Αυτό δημιουργεί μια καθημερινή σταδιακή τύφλωση. Η Moiré ισχυρίζεται ότι όταν απουσιάζει το εξωτερικό κέλυφος από τα ρούχα, το ανθρώπινο σώμα επανακτά την ικανότητα να επικοινωνεί χωρίς να διασπάται η προσοχή από παράγοντες όπως το χρήμα, η μόδα, η ιδεολογία ή ακόμη και ο χρόνος.
στόχος της να προκαλέσει μετασχηματισμό στην εμπειρία του θεατή της τέχνης, με την αντίδραση ή την μη αντίδραση του, στο ουσιαστικό λειτουργικό κομμάτι της καλλιτεχνικής της απόδοσης.
στις αρχές του χρόνου περπάτησε γυμνή, κρατώντας ένα μωρό στην αγκαλιά της, γύρω από το μουσείο LWL Museum for Art and Culture στην πόλη Munster στη Γερμανία.

τέχνη ή πορνογραφία?
η γυμνή απόδοση των έργων της προκάλεσαν λογοκρισία στα ΜΜΕ. η Moiré λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα όριο στην τέχνη και το μόνο όριο που δέχεται είναι ο θάνατος.

τον Ιούλιο του 2015, η Moiré συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία, και πέρασε τη νύχτα στη φυλακή, αφού πόζαρε γυμνή και έβγαζε "selfies" με τους τουρίστες, μπροστά στον Πύργο του ΄Αιφελ. Αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή για προσβολή δημοσίας αιδούς.

οι κριτικές που έχει εισπράξει είναι αρνητικές, κατηγορήθηκε για εμετικό σκηνικό όπου διαδραματίστηκε μια ανόητη εικαστική περφόρμανς, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σοκάρει στο όνομα της τέχνης.

πηγή 6-7-15
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3151162/Female-artist-arrested-posing-NAKED-selfies-tourists-Eiffel-Tower-performance.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: