Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοθεί μέσω της μετάγγισης αίματος ή μιας άλλης ιατρικής διδικασίας. Η εμφάνισή της συνδέεται με τη θεραπεία χορήγησης αυξητικής ορμόνης σε παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης.
κορυφαίος Βρετανός νευροχειρουργός, ειδικός στον τομέα χειρουργικής εγκεφάλου, λέει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer) μπορεί να μεταδοθεί μέσω της μετάγγισης αίματος κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, ή άλλης ιατρικής διαδικασίας όπως μιας οδοντιατρικής επέμβασης.
Ο κορυφαίος Βρετανός νευροχειρουργός John Collinge, είπε ότι, πρέπει να επανεξετάσουμε την άποψή μας για τη νόσο Αλτσχάιμερ και να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο, της κατά λάθος μετάδοσης αυτής της νόσου στους ασθενείς.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη παρείχε την πρώτη απόδειξη ότι η καταστροφική νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί όπως και η νόσος των τρελλών αγελάδων να εξαπλωθεί μέσω ιατρικών ατυχημάτων.

Ο Collinge προειδοποιεί ότι δεν ξέρουμε αν οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των ιατρικών εργαλείων είναι αποτελεσματικές και δήλωσε ότι η έρευνα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Η νόσος μπορεί να μεταδίδεται όπως η ασθένεια (Creutzfeldt–Jakob disease ) CJD, αφού η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη, που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer, συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται και στην ασθένεια CJD.

Τουλάχιστον 500.000 Βρετανοί ζουν με την ανίατη ασθένεια Alzheimer και μέχρι σήμερα πίστευαν ότι, προκαλείται από ελαττωματικά γονίδια ή έναν κακό συνδυασμό κακοτυχίας και γήρανσης.
ο καθηγητής John Collinge του πανεπιστημίου University College London, στάθηκε στη σύνδεση με τη νόσο Alzheimer, όταν επιθεωρούσε τους εγκεφάλους οκτώ ανθρώπων που πέθαναν από CJD, την ανθρώπινη μορφή της νόσου των τρελλών αγελάδων.
οι οκτώ αυτοί άνθρωποι, παρουσίασαν την ασθένεια CJD,μετά από θεραπεία χορήγησης (ενέσεις) αυξητικής ορμόνης που υποβλήθηκαν όταν ήταν παιδιά, γιατί παρουσίαζαν προβλήματα ανάπτυξης.
προς μεγάλη του έκπληξη ο Collinge βρήκε μια πρωτεΐνη που είναι σήμα κατατεθέν της νόσου Alzheimer, στους εγκέφαλους των επτά από τους οκτώ ασθενείς.

Στους τέσσερεις από αυτούς, τα επίπεδα της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που προκαλεί την απώλεια της μνήμης, ήταν πολύ υψηλά.
όπως γράφει στο πολύ γνωστό επιστημονικό περιοδικό Nature, τα άτομα που μελετήθηκαν ήταν ηλικίας μεταξύ 36 και 51 ετών και αυτή η εγκεφαλική βλάβη δεν είναι συνήθης στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.
χωρίς καμία απόδειξη ότι η CJD προκαλεί κατά κάποιο τρόπο συσσώρευση της πρωτεΐνης, ο καθηγητής Collinge είπε ότι η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι, όπως και στην CJD, βρισκόταν στις ενέσεις της αυξητικής ορμόνης.
κανένας από αυτούς τους οκτώ ανθρώπους δεν είχε εκδηλώσει πλήρως τη νόσο Alzheimer, αλλά μπορεί να εκδήλωναν αυτή τη νόσο εάν είχαν ζήσει περισσότερο.

Τουλάχιστον 1.850 παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης στη Βρετανία, , υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυξητικές ορμόνες που προέρχονταν από ιστούς της βάσης του εγκεφάλου (από την υπόφυση) πριν να απαγορευτεί αυτή η διαδικασία το 1985.
περίπου 1500 άτομα από αυτά, είναι ακόμα ζωντανά και ο καθηγητής Collinge είπε ότι κάποια μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσουν Alzheimer.
ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των ατόμων που υποβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία (θεραπεία με αυξητικές ορμόνες ) που σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα άτομα δεν θα είχαν καμία προειδοποίηση για τον μεγάλο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζαν, να εμφανίσουν Alzheimer.
Η μελέτη έχει συνέπειες και για τον ευρύτερο πληθυσμό.

ο καθηγητής Collinge είπε ότι οι ομοιότητες μεταξύ της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης της νόσου Alzheimer και της πρωτεΐνης που προκαλεί CJD, σημαίνει ότι πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως και οι δύο αυτές οι ασθένειες μπορεί να εξαπλωθούν με τον ίδιο τρόπο.
είπε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα ιατρικά εργαλεία, στις μεταγγίσεις αίματος και στην οδοντιατρική θα μπορούσαν να οδηγούν την βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη να περνάει από το ένα άτομο στο άλλο.
Η πρωτεΐνη αυτή προσκολλάται σε μεταλλικές επιφάνειες όπως τα χειρουργικά εργαλεία και δεν είναι σαφές εάν την σκοτώνουν οι συμβατικές τεχνικές αποστείρωσης.

ο καθηγητής Collinge είπε ότι ενώ η μετάδοση από μετάγγιση αίματος είναι πιθανή, η χειρουργική μόλυνση είναι μεγαλύτερη απειλή.
ακόμα, δεν είναι ξεκάθαρο εάν, μπορεί να μεταδοθεί

και με τις οδοντιατρικές επεμβάσεις.
όπως είπε «νομίζω ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον ορισμένα είδη οδοντιατρικών επεμβάσεων είναι δυνατόν να γίνουν αιτία μετάδοσης της νόσου» και πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει περισσότερη έρευνα»
Ωστόσο τόνισε ότι, δεν έχε αποδειχθεί ότι «οι σπόροι» της νόσου Alzheimer μπορεί να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο και προέτρεψε τους ανθρώπους να μη πανικοβληθούν.
ο καθηγητής Collinge είπε «από την άποψη των ανθρώπων που ανησυχούν για αυτό, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπου στους ανθρώπους έχουν εγχυθεί εκχυλίσματα από ανθρώπινο ιστό.
σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η νόσος Alzheimer είναι κατά κάποιο τρόπο μεταδοτική»
«δεν μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον, που ζει με ένα άτομο με Alzheimer ή απλά το φροντίζει»
«επίσης δεν νομίζω ότι θα πρέπει κανείς να καθυστερήσει ή να επανεξετάσει μια χειρουργική επέμβαση με αυτό το εύρημα»
«δεν χρειάζεται να ληφθεί οποιαδήποτε άμεση δράση»

ο Richard Kerr ( president of the Society of British Neurological Surgeons and a consultant brain surgeon) δήλωσε ότι « αυτή η νέα πληροφορία σε ένα τομέα πολύπλοκων επιστημονικών αποδείξεων, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη»
«με μια τέτοια μικρή μελέτη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη μετάδοση της νόσου και κατά πόσο οι υφιστάμενες διαδικασίες απολύμανσης είναι αποτελεσματικές»
Το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι, η μελέτη δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η νόσος Alzheimer, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω ιατρικών διαδικασιών.πηγή 9-9-15
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3228020/Alzheimer-s-spread-blood-transfusions-surgical-dental-accidents-way-CJD.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: